Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Teknokentler son yıllarda girişimcilere destek ve sanayi ile işbirliği anlamında çok ciddi kabuk değiştirdi. Hızlandırma programı konusunda, mentorluk konusunda, globale taşıma konusunda çoğu özel programdan çok daha iyi noktalara geldiler. Hatta en iyileri diyebilirim. Bu konudaki en güzel örneklerden biri de ODTÜ TEKNOKENT. Growth Circuit adında kurdukları oluşum ile ilgili olarak genel müdür İlknur İlkyaz Gül ile neler yaptıklarını konuştuk.

ODTÜ TEKNOKENT girişimleri hem fonlayacak, hem globale taşıyacak


S. Ünsal : Growth Circuit nedir?

İlknur İlkyaz Gül : ODTÜ TEKNOKENT tarafından kurulan, erken aşama teknoloji girişimlerini yatırım ve hızlandırma yolu ile uluslararası pazarlara açıp dünya çapında başarılı şirketler yaratmayı hedefleyen bir hızlandırma ve yatırım şirketi.

Haberin Devamı

S. Ünsal : Growth Circuit girişimcilere ne gibi faydalar sunuyor?

İlknur İlkyaz Gül : Türkiye’de teknoloji odaklı her seviyeden girişimin arkasındaki destekçisiyiz aslında. Fikir aşamasında veya erken aşamada girişimcileri hızlandırma programımız ile desteklerken, ürün ya da servisini geliştirmiş ve ticarileşmek isteyen girişimlere erken aşama yatırım yaparak büyümelerini sağlıyoruz. Uluslararası pazarlarda başarılı olmak isteyen teknoloji girişimlerini ise girişimciliğin kalbi San Francisco’daki kuluçka merkezimiz yoluyla destekliyoruz.

Başvuruları açılan Growth Circuit Hızlandırma programımızda Draper Üniversitesi, UC Berkeley ve ABC Accelerator gibi Silikon Vadisi ortaklarımız ile birlikte girişimcileri dünya pazarına açıyoruz.

Hızlandırma programıyla erken aşama teknoloji girişimleri Bobson Global ve UC Berkeley’den gelen uluslararası mentorlarla birlikte çalışma fırsatı yakalarken, dünya pazarına açılmaya uygun fikirler Draper Üniversitesi’nde 7 hafta boyunca San Francisco’da hızlanmaya devam edecek. Biraz daha ileri aşama Türkiye’de ticarileşmeye başlamış girişimleri ise, yine program ortaklarımızdan ABC Accelerator programına alarak ürünlerinin Amerika ve Dünya pazarında hızlı ticarileşmelerine destek oluyoruz.

Programa giren girişimcilere yatırım yaparak hızlandırma amacıyla Türkiye’de yeni bir hızlandırma modeli hayata geçirdik.

Haberin Devamı

S. Ünsal : Ne tip girişimler Growth Circuit’e başvurabiliyor?

İlknur İlkyaz Gül : Growth Circuit hızlandırma programı fikir, ürün geliştirme ve ürün ticarileştirme aşamasındaki teknoloji girişimlerinin başvurularına açık. Ürün ticarileşme aşamasında yatırıma ihtiyaç duyan girişimler ayrıca bize yatırım başvurusunda da bulunabilirler.

S. Ünsal : Growth Circuit ile Silikon Vadisi’ne giden girişimciler nasıl deneyimler yaşıyor? Ne gibi gözlemleri oluyor?

İlknur İlkyaz Gül : Türkiye’de teknoloji girişimlerinde genellikle mühendis kökenli kuruculardan oluştuğu için öncelik ürünü mükemmelleştirme oluyor. Ancak, Silikon Vadisi’nde ürüne kime göre mükemmelleştirmen gerektiğini bilmenin; yani müşteriye odaklanmanın önemini kavrıyor girişimciler. Ürüne odaklanmak yerine odak iş modeli oluyor ve hızlandırmanın hızını tam anlamıyla yaşıyorlar. Başarılı olmak için ürünü mükemmelleştirmeye harcayacak zamanın olmadığının farkına varıyor ve denemekten ve hata yapmaktan korkmuyorlar. Silikon Vadisi’ne giden girişimler oradaki network ve deneyimden faydalanma şansı yakalarken pazarın ne kadar büyük olduğunun farkına deneyimleyerek varıyorlar.

Haberin Devamı


S. Ünsal : Ne kadar yatırım yapıyorsunuz? Şu ana kadar kimlere yatırım yaptınız?

İlknur İlkyaz Gül : Erken aşama teknoloji şirketlerine 1 milyon TL’ye kadar yatırım yapıyoruz. Yatırım yaparken onların sadece nakit ihtiyaçlarını karşılayan bir kurum olmaktan ziyade onların uluslararası pazarlara hızlı açılmalarını sağlayacak iş geliştirme, mentorluk, network desteğinin yanı sıra ve San Francisco’da fiziki ofis alanı desteği de sağlıyoruz.

Hızlandırma programımıza giren girişimlere de 100.000 TL’ye varan yatırımlar yaparak San Francisco’ya yolluyoruz.

Growth Circuit şu ana kadar 7 erken aşama teknoloji girişimine yatırım yaptı ve bu girişimleri 7 hafta San Francisco Draper Üniversitesi girişim hızlandırma programına gönderdi. Bu girişimlerden Icaked ve Seyisco tüm dünyadan startupların katıldığı final sunum etkinliğinde ilk 10’a girmeyi başardı.

Comind (Lingo): Çocuklar için interaktif yabancı dil öğrenme platformu

Icaked: Internet üzerinden 3 boyutlu pasta tasarımı ile bünyesindeki pastanelerden satışının yapılmasını sağlayan platform

Peerket: Spor tesisleri ve komüniteleri için müşteri ilişkileri ve randevu yönetimi platformu

Restearn: Müşteri analizi yaparak verdiği danışmanlık önerileri ile mekan sahiplerinin yeni ve sadık müşterilere ulaşmasını kolaylaştıran yazılım sistemi

Seyisco: Hizmet araçları altına yerleştirilen IoT ile sağlanan veriden akıllı coğrafi bilgi sistemi ve yol hasarı tespiti

Trendoline: Kullanıcıların meydan okuma yarışmalarını yaratabileceği, haftalık ve günlük yarışmalar sunularak fotoğrafların oylandığı bir mobil uygulama platformu.

Webgazer: Dışarıdan erişime açık ya da kapalı sistemler (sunucu, API, web sayfası, veri tabanı sunucusu gibi) için gerçek zamanlı izleme, hata bildirimi ve analitik veri iç görüsü sağlayan platform.

S. Ünsal : 2018 planlarınız neler? Bu sene girişimciler ve yatırımcılar için nasıl bir yıl olacak?

İlknur İlkyaz Gül : 2018 yılında 5 milyon TL yatırım yapma hedefimiz var. Hızlandırma programımız ile birlikte 100’e yakın girişime dokunmak ve onların uluslararası başarılar elde etmelerine yardımcı olmayı arzuluyoruz. Türkiye’de girişimcilik ekosistemi hızla büyüyor. Growth Circuit olarak bu büyümeyi ivmelendirerek daha fazla girişimi uluslararası pazara açmayı hedefliyoruz. 2018 Türkiye’de özellikle teknoloji girişimleri için yurt içi ve yurt dışında fırsatların olduğu hareketli bir yıl olacak.

S. Ünsal : Çok teşekkürler ve yatırımlarınızda başarılar

İlknur İlkyaz Gül : Teşekkürler