Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Sina Afra’nın yeni girişimi Evtiko kurulalı tam 1 yıl oldu, Eviko nedir, ne yapar, Sina Afra’nın planları nelerdir, sizler için derledik.

SÜ: Evtiko tam olarak ne yapıyor ?

Sina Afra: Evtiko evinizi satmak istediğinizde başvurabileceğiniz, bizim istediğimiz bilgiler tamamlandığında, saatler içinde evinize olumlu ya da olumsuz teklif geçebilen bir yeni nesil bir platform. Olumlu teklif verdiğimizde 3-4 gün için evinizi satın alıyoruz ve evini satana hemen peşin ödeme yapıyoruz. Bir bakıma teknolojiyi gayrimenkul sektörünle buluşturuyoruz.

Sina Afra’nın yeni girişimi saatler içinde evinize talip oluyor

Haberin Devamı

SÜ Peki evi aldıktan sonra ne yapıyorsunuz ?

Sina Afra: Evin içini yaptırıp hızlıca satıyoruz. Tapusunda sıfır problem olan, belediye tarafı kontrol edilmiş, hatta sadece boya badana değil, temizliği de yapılmış, bavullarınızı alıp hemen oturabileceğiniz bir ev haline getiriyoruz. Evi 1 sene geri alma garantisi veriyoruz. Alan kişi evi beğenmediyse 1 sene sonra masraflar ona ait olmak üzere geri alıyoruz.

SÜ: Kriterleriniz var mı ? Her evi alıyor musunuz ?

Sina Afra: Bazı kriterlerimiz var elbette. Sadece İstanbul’da ve sadece 1 milyon TL’nin altındaki evlere teklif veriyoruz. Neden derseniz 1 milyon TL’nin üstünde ev alabilecek, bunları finanse edebilecek insan sayısı İstanbul’da yaşayanların %6’sı civarında. O yüzden dar alana girmiyoruz. Bu nedenle bizim ilgilendiğimiz bölgeler Beylikdüzü, Sultangazi, Ümraniye, Kartal, Gaziosmanpaşa olarak sayabiliriz. Evin fiyatı 100 bin TL ise bizim teklifimiz 92-94 bin TL civarı teklif geçiyoruz. Aslında arabanı galeriye satar gibi ev satıyorsunuz. Evtiko’nun en iyi özeti aslında bu. İnşaat şirketlerinden ev almıyoruz. Insanların belli bir süre yaşadığı yerlerden ev almaya çalışıyoruz. Eğer bir yerde 2 çocuklu bir aile 5 sene oturduysa kurduğumuz teknoloji ile bir profilleme yapıp benzer bir aile de 5 sene oturmak isteyebilir diye düşünüyoruz. Bir ailenin 5 yıl oturduğu bir bölgede anaokulu yakın olabilir, sakin bir mahalle olabilir. Yeni bir sitede bir sürü sorunlar olabiliyor. Mahalle havası olmayabiliyor.

Sina Afra’nın yeni girişimi saatler içinde evinize talip oluyor

Haberin Devamı

SÜ: İlk 12 ay nasıl geçti ? Neler öğrendiniz bu ilk yıl ?

Sina Afra: İlk 4-5 ay teknoloji, yazılım, ekibi işe alma, süreçleri oturtmak ile geçti. Son 5-6 aydır ciddi bir operasyon yürütüyoruz. Şu an günde 60 tane ev geliyor bize. Bazı günler 15 teklif veriyoruz, bazı günler 3 teklif veriyoruz. Ortalamada 8-10 arası teklif yapmış oluyoruz günde. Ayda 1500 - 2000 ev geliyor. Istanbul’da ayda 10 bin ev satışa çıkıyor. Endeksa yatırımımız sayesinde evleri görmeden teklif veriyoruz. Endeksa’nın üzerine kendi teknolojimiz ile başka parametrelere de bakıp teklif veriyoruz. Tabi notere gitmeden önce evi kontrol ediyoruz. İlk başkarda evi aldıktan sonra sattığımız fiyat çok yüksek ise evi satın aldığımız kişiye bir miktar daha para veriyorduk ama o model işlemedi, satıcılar parasını peşin aldıktan sonrasıyla çok ilgilenmediler, o nedenle o modelden vazgeçtik.

İlk 12 ay başımıza gelen en ilginç olay ilk dairemizdi. Daire bir sitenin içindeydi ve normalde 600 bin TL olan evi 400 bin TL’ye aldık. Çok iyi bir fırsat diye sevindik fakat ev ödevlerimizi yapmadığımızı farkettik ve o evden çok şey öğrendik. Aynı sitedeki diğer satışları, oturanların ne kadar süredir oturduğunu araştırmamız gerektiğinin ne kadar önemli olduğunu öğrendik. O site sakinleri meğer evlerini topraktan almışlar ve çok karlı satma istekleri yok, trendleri de takip etmiyorlar. Alım satım iştahı olmayan bir siteymiş yani. O evi 150 günde kar etmeden sattık ama çok şey öğrendik.

Haberin Devamı

SÜ: Kimler evlerini sattı bugüne kadar ? Zor durumda kalanlar mı ?

Sina Afra: Herkes paraya sıkışmış insanlar geliyor sanıyor. Onlar bize hiç gelmiyor. Bize gelen insanlar hayatında iyi veya kötü bir şey olmuş insanlar. Anne babası ölmüş, çocuğu olmuş, iş değiştirmiş, çocuğun okulu nedeniyle taşınmak istiyor… Ortalama satış süresi 142 gün olan bir şehirde 142 gün beklemek istemeyenler bize geliyor. Biz bir teklif geçiyoruz, beğenmezse hiçbir şey kaybetmiyor. Ertesi gün emlak sitelerine veya emlakçılara da gidebilir.

SÜ: Finansallarınız nasıl gidiyor?

Sina Afra: Şu anda Türkiye’deki şirket için öz sermaye ve kredi ile 110-120 milyon TL’lik bir hacim yarattık. Finansman konusunda hızlı hareket ediyoruz. Ekip 20 kişi olduk, teknolojiyi çok kullanıyoruz.

SÜ: Emlak siteleriyle rakip misiniz ?

Sina Afra: Tüm emlak siteleri bizim için bir satış kanallarımız. Bizim kendi sitemizden satarız diye bir iddiamız yok. Oralarda kurumsal bir müşteri gibiyiz. İlanlarımız çok itinayla hazırlanıyor, müşteriler direkt farkediyor. Şöyle bir gözlemimiz var, bu satış kanallarında genelde insanlar 100 bin liralık evi 111 bin liraya koyuyorlar. Ortalama rakam bu. Semte göre değişiklik gösteriyor. Bu konuda iyi bir algoritmamız var.

SÜ: Bundan sonraki planlarınız nedir ?

Sina Afra: İstanbul’da artık çarkın döndüğünü gördük. Düzenli bir şekilde satın alıyoruz, renovasyonları yaptırıyoruz, satıyoruz. Altyapı ve kurgu oturduğu için artık yapmamız gereken ölçeklendirmek. Eski Markafoni deneyiminden şunu gördüm. Yurt dışında ilk açılan Türk internet sitesi Markafoni’dir. O zaman herkes bana deli gözüyle bakmıştı. Sonrasında da Zizigo’yu açmıştık. Biri Türkiye’de, biri Sidney’de. Oradan öğrendiğim şuydu, Türkiye’de bir site kurmak ile Sidney’de site kurmak arasındaki fark %5. Türkiye’de biraz daha kolay sadece. Temel mekaniklerde değişiklik yok. Bu nedenle Evtiko’nun ikinci şehri Türkiye’de mi olmalı, Avrupa’da mı diye düşündük ve Avrupa’da olmasına karar verdik. Çünkü hem Türkiye riskini dağıtmak için, hem bunu kıta Avrupa’sında yapan yok. O nedenle ilk iş olarak Madrid’de kurulumları yaptık, site kuruldu, işe alımlar yapıldı. Web sitesi bu hafta test yayınında olacak. İsim diğer ülkelerde “Tiko” olacak, tek fark bu. İspanya’da ikinci şehir Barselona olacak. Şu anda İtalya için CEO görüşmeleri yapıyoruz. Orada da Roma, Milan’da açılmayı düşünüyoruz. Ülkeyi seçerken kaç adet ev satılıyor, emlakçıların komisyonları yüksek mi, yan masraflar düşük mü diye bakıyoruz. Önümüzdeki 5 senede 10 değişik Avrupa ülkesinde 10 farklı şehirde olmak istiyoruz. Bu nedenle Lüksemburg’da bir Avrupa Merkezi açıyoruz. Burada Gayrimenkul Yatırım Fonu kuruyoruz. 150 milyon avro civarında bir büyüklüğü olacak. Avrupa için tüm finansal gücümüz orası olacak. Teknoloji merkezi olarak İstanbul kalacak ama operasyonlar lokal pazarlarda olacak. Hedefimiz ise o şehirdeki ikinci el ev satış adetlerinin %1’ine talibiz.

Sina Afra’nın yeni girişimi saatler içinde evinize talip oluyor

SÜ: Sina Afra olarak Markafoni sonrası Girvak ve Espor ilginiz ile ön plandaydınız. Evtiko’yu kurup tekrar kolları sıvamak nasıl bir duygu ?

Sina Afra: Kurucu girişimci, kurucu-yatırımcı olarak dahil olduğum girişimleri sayarsak Evtiko 21. girişimim, CEO olarak ise Markafoni’den sonraki ikinci girişimim. En sevdiğim role, girişimciliğe geri döndüm. Melek yatırımcılık da güzel fakat en zevk aldığım “bir şeyi sıfırdan bire getirmek” olduğu için şu anda oldukça keyifliyim. Bu arada Espor aşkı doludizgin devam ediyor.

SÜ: Çok teşekkürler bu güzel sohbet için. Çok iyi bilgiler edindik.

Sina Afra: Ben teşekkür ederim, Milliyet okuyucularına sevgiler.