Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz salı günü kurucusu olduğum “yatırımcılar ve kurumlar için girişim analiz platformu” startups.watch “Türkiye Girişim Ekosistemi 2017” etkinliğini düzenledi. Basına ve üyelere kapalı gerçekleştirilen etkinlikte 2017 yılı girişim ekosistemi rakamları paylaşıldı. İlk defa bu etkinlikte kadın girişimcilik teması işlendi ve kadınların ekonomiye, girişimciliğe ve kalkınmaya ne kadar etki edebileceği gözler önüne serildi. KAGİDER başkanı Sanem Oktar’ın açılışını yaptığı etkinlikte Zorlu Holding’ten Emre Zorlu, İmece platformundan Duygu Kambur, Teknoloji ve İnsan Kolejleri-nin kurucusu Zeynep Dereli, 500 İstanbul’dan Rina Onur Şirinoğlu, Google’dan Pelin Kuzey hem girişimcilik ile ilgili hem kadın girişimciler ile ilgili bilgiler paylaştı.

Türkiye Girişim Ekosistemi bir üst lige çıktı

Haberin Devamı

Saldırıya uğrama ihtimallerine karşı tasarlanmış yüzük şeklinde bir panik butonu olan akıllı yüzük girişimi Wing (Kuixo)’dan, çocukların yaratıcılığını geliştirecek oyuncak kitlere kadar farklı giri-şimlerin de sahne aldığı etkinlikte ayrıca dördüncü çeyreğin dikkat çeken girişimleri sahne aldı.

Dördüncü Çeyreğin Dikkat Çeken Girişimleri
ACT Venture Partners’ın yatırım yaptığı yapay zeka girişimi FalconAI global bir yapay zeka tekno-loji girişimi olmak için ciddi adımlar atmış. Boston’da da ofis açan girişimi ilerleyen aylarda sıkça duyabiliriz.

Aidat takibi, site yönetimi ile iletişim, kira takibi gibi konular hepimizin unutmamak için ayrı ayrı yerlere not aldığı konular ve dijitalleşmeyen alanların başında geliyor. Bu konuda Apsiyon oldukça yol katetmiş ve binlerce konuta ulaşmış. Yatırımcısı Earlybird’ün de aktardığı üzere hiç ilgilerini çekmeyen bir alan olmasına rağmen Apsiyon’u tanıdıktan ve pazarı inceledikten sonra yatırım yapma kararı almışlar ve 2017 büyüme grafiklerinden oldukça memnunlar ki ikinci kez Apsiyon’a yatırım yapmışlar.

Verisun, Vestel Ventures’ın yatırımı ve nesnelerin interneti ve akıllı şehir konusunda çözümler su-nuyor. Kurucu ortaklardan Mustafa Eren’in deyimiyle Verisun “Akıllı Şehir Operatörü”. Etkinlikte konuşan Vestel Ventures’dan Lale Şahin ise yatırım yapma nedenini takımın iş odaklılıklarını ve bulundukları sektörü çok beğenmesi olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de Girişimlere Yatırım Rekoru Kırıldı

Türkiye’de melek ve VC’ler 2017 yılında 162 girişimi 103 milyon dolar yatırım yaptı. Özel sermaye girişimlerini de saydığımızda bu rakam 167 girişime toplamda 177 milyon dolar gibi bir büyüklüğe geliyor ki bu miktar Türkiye girişim ekosistemi için bir rekor. Daha 1 yıl öncesine kadar “Türkiye’de girişimlere 100 milyon dolardan fazla yatırım yapıldığını görebilecek miyiz ?” diye düşünürken bunun 2017 yılında gerçekleştiğini görmek ekosistemin takipçisi olarak beni oldukça sevindirdi. Etkinlik sırasında da rakamlar açıklandığında tüm paydaşların ortak sevinci bu psikolojik barajın geçilmesiydi.

Türkiye Girişim Ekosistemi bir üst lige çıktı

Türkiye 2017 yılına kadar 100 milyon dolar altında erken dönem yatırımı yapılan 2. ligdeydi. 100 milyon dolar barajını geçerek Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İtalya gibi ülkelerin olduğu 1. lige yükseldi. Tabi Türkiye ile beraber Polonya da bu lige yükselen bir diğer ülke oldu. Polonya’nın yükselişinin anlamak için bir çok hazırlığa bakmak gerekiyor fakat en önemlilerinden biri Türkiye’nin yarı nüfusuna sahip olmasına rağmen Türkiye’nin 2 katı yazılımcısı olması. Yazılımcı yetiştirene kadar belki de etrafımızdaki ülkelerdeki en iyi yazılımcıları ülkemize çekecek bürokratik engelleri aşmamız gerekiyor. Bu sayede kişi başına düşen yatırım miktarımız 1.3 dolar seviyesinden 15-20 dolarlara çıkartılabilir.

Haberin Devamı

Kurumların yatırım yapma ilgisi arttı

Türkiye Girişim Ekosistemi bir üst lige çıktı


Türkiye’de 2016 yılında kurumlar tüm yatırımların %2.9’u kadar yapmıştı. Bu oran 2017’de %7.9’a kadar çıktı. Logo Ventures, Demirören Ventures gibi örnekler 2018’de başkalarına örnek olacak gibi gözüküyor çünkü etkinlikte ayrıca yeni kurulacak kurumsal fonlarla ilgili hazırlık yapanlar da paylaşıldı.

Yurtdışındaki Türkler 108 milyon dolar yatırım aldı
Türkiye’deki girişimler özel sermayelerden aldıkları yatırımları da sayarsak 177 milyon dolar yatırım alırken yurtdışındaki Türkler toplamda 108 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım alanların başında ise Maana, Push Doctor, SwipeSense, CYVision ve Blueground gibi girişimler var. Burada şöyle bir farkı da açıklamak gerekiyor. Yurt dışında daha az girişim 108 milyon dolar yatırım almış, Tür-kiye’de ise daha çok girişim. Bu da Türkiye’deki girişimlerin biraz daha lokal düşündüğünü, daha büyük yatırım turlarına çıkması gerekliliğini ortaya koyuyor.