Sevgiye Ulaşmanın Yolu

Zihin nesneden ayrı tutulamaz. Zihin bilinçtir, Zihin duygulardır, Zihin bağımlılıklarımızdır, Zihin nefretlerimizdir. Fizyolojik olarak bilinen nefes, sinir sistemi ve 5 duyumuz, psikolojik olarak bilinen hisler, düşünceler, bilinçaltı, fiziksel olarak bilinen dünya, su, otlar tabiat, ağaçlar, dağlar, nehirler hepsi zihnin nesneleridir. Hepsi de zihindir, hepsi dünyayı nasıl algıladığımızla ilgilidir.” Onları, nefesle bakarak dönüştürebiliriz.

Şimdiye kadar üç nefes farkındalığı egzersizini uyguladıysanız yukarıdaki bilgiler size daha yakın gelecektir. Saatinizi yirmi dakikaya kurun ve önce geçen haftalarda bahsedilen nefes farkındalığı egzersizleri yapın sonrasında ise bu haftaki dörtlü egzersize geçin.

Haberin Devamı

- Nefes alıyorum, değişimin farkındayım (ya da andaki değişimin farkındayım ya da değişimi izliyorum). Nefes veriyorum değişimin farkındayım (ya da andaki değişimin farkındayım ya da değişimi izliyorum). –

Hiçbir şey bizden ayrı değildir. Her şey zihin ise gördüklerimiz de bize aittir.

-Nefes alıyorum, arzularımın kayboluşunu izliyorum. Nefes veriyorum, arzularımın kayboluşunu izliyorum-

Bu egzersizle hedef arzuların altında yatan gerçeğin fark edilmesidir.

- Nefes alıyorum bırakmayı (Teslim olmayı) gözlemliyorum. Nefes alıyorum bırakmayı (Teslim olmayı) gözlemliyorum. Teslimiyet ile neşe ortaya çıkar. Neşenin fark edilmesi, ”illüzyondan ( yanılsamalardan) kurtuluş” anlamına gelir.

- Nefes alıyorum bırakmaya izin verişimi gözlemliyorum. Nefes veriyorum bırakmaya izin verişimi gözlemliyorum.-Bu egzersiz, bilgisizlik, tutunma gibi negatif enerjileri bırakmak ile ilgilidir. Bu tarz bir bırakmanın doğal sonucu aydınlanmak olacaktır.

Her nefesle bedeni fark ederek onunla ilgilenmiş oluruz. Bedenle bir olduğumuzda bedeni fark ederiz. Bedeninizle birlikte olmayı geliştirdiğimiz ölçüde beden rahatlar. Bu pratik sabırsızca ya da bir görev gibi yapılmamalıdır. Şefkatle, güç harcamadan keyifle yapılmalıdır. Hatta bu egzersizi yaparken bedeninize gülümseyebilir, sonrasında bedeninizin diğer parçalarını bu gülümsemeye dahil edebilirsiniz.

Haberin Devamı

“Nefes alıyorum gözlerimi fark ediyorum. Nefes veriyorum gözlerimi fark ediyorum. Nefes alıyorum karaciğerimi fark ediyorum, nefes veriyorum karaciğerimi fark ediyorum gibi.

Nefes farkındalığı uygulandığı sürece hayatınız da bir şekilde etkilenecektir. Kapı kapı dolaşıp anlayış ve şefkat satın alamayız ya da bize sevgi verilmesini bekleyemeyiz ama içimizdeki sevgi, şefkat ve anlayışı bulmayı nefes farkındalığı egzersiziyle başarabiliriz. Nefes Farkındalığı” sevginin pratiğidir.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

  • Kaynak: Budist hoca “Thich Nhat Hanh ‘ın “ Kalbin Uyanışı “ isimli kitabı