Sıcaklarda doğru beslemenin kuralları neledir?

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beslenmemize ve sıvı tüketimimize dikkat etmezsek, sağlık sorunları ile başımız derde girebilir

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beslenmemize ve sıvı tüketimimize dikkat etmezsek, sağlık sorunları ile başımız derde girebilir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak (özellikle deniz kenarında yaşayanlar için) vücut ısısı artmakta ve vücudumuz uyum sağlamaya çalışmaktadır. Kalp akımında düşme, doku ve organlara oksijen taşımada azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir.

Haberin Devamı


Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Oluşabilecek olumsuzlukları çok basit ve küçük müdahalelerle önlemek için, lütfen sıcak yaz ayları için uygun sağlıklı beslenme önerilerini günlük yaşamınızda yer verin...


Sağlıklı ve doğru beslenmeyle metabolizmanızı koruma altına alın! İşte size sağlıklı besin takviyesi önerileri;


1. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan besinlerden 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.


2. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.


3. Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanılmalı, yemekleri pişirirken ise kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.


4. Yaz aylarında vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Sağlıklı, enerjik ve uzun bir ömür için gerekli olan vitaminler nelerdir? Tıklayınız….


5. Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.


6. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.


7. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır.

Haberin Devamı


Bu nedenle, genel olarak yetişkinlerde her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Ancak çocuklarda sıvı alımı daha da önemlidir. Bu yüzden sıvı alımları daha ayrıntılı hesaplanarak sıvı gereksinimleri karşılanmalıdır.


Günlük sıvı alımı:


• İlk 6 ay (eğer anne sütü almıyorsa, anne sütü alan çocukların sıvı ihtiyacı anne sütünden karşılanmaktadır) 150-175 ml/kg (ortalama 500-1300 ml),
• 6-12 ay 120-140 ml/kg (ortalama 1000-1300 ml),
• 1-2 yaş 110-120 ml/kg (ortalama 1150-1400 ml),
• 2-4 yaş 110-120 ml/kg (ortalama 1300-1800 ml),
• 4-6 yaş 100 ml/kg (ortalama 1600-2000 ml),
• 7-10 yaş 60-70 ml/kg (ortalama 1600-2000 ml)
• Ve yetişkinlerde 20-40 ml/kg (ortalama 2000-2500 ml) olmalıdır.


8. Besin zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında artmaktadır. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler besin zehirlenmelerinin zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.


9. Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el hijyeni ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Bakterilere karşı koruyucu özelliği güçlü hijyen ürünleri nelerdir? Tıklayınız…