Siyaset ‘Sıfır baraj’ olmadı 5’li ittifak masada!

‘Sıfır baraj’ olmadı 5’li ittifak masada!

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erken seçim kararı sonrası dün CHP ve İYİ Parti liderleri üçüncü kez görüştü. Kılıçdaroğlu’nun daha evvel ‘sıfır baraj’ ittifakını reddeden Akşener’e “CHP, İYİ Parti, SP, DP, BTP”den oluşan 5 partili ittifak önerisi sunduğu öğrenildi

‘Sıfır baraj’ olmadı 5’li ittifak masada

24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala, gözlerin çevrildiği muhalefet cepnesindeki temaslar hız kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede dün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, beraberindeki heyetle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Görüşmede, CHP’nin daha önce gündeme getirdiği, Cumhur İttifakı karşısındaki 7 partinin oy pusulasında ittifak halinde yer almasını amaçlayan ve “sıfır baraj ittifakı” olarak nitelendirilen seçenek üzerinde uzlaşma sağlanamadı.ğı öğrenildi. İYİ Parti’nin, HDP’nin de ittifakta bulunmasına yönelik çekincesinin aşılamadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Yeni formül önerdi

“Sıfır baraj ittifakı”nda anlaşılamaması üzerine CHP’nin CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Bağımsız Türkiye Partisi’nin bir araya geleceği 5’li bir ittifak modelinin Akşener’e sunduğu belirtildi. Yapılan görüşmeler üzerine Akşener’in net bir yanıt vermediği, parti kurullarında değerlendirmek istediğini söylediği belirtildi. Akşener, görüşmenin ardından partisinin

‘100 bin imzayla adayım’

Kılıçdaroğlu ve Akşener, görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Akşener, şunları kaydetti:

“CHP’yi ve Sayın Genel Başkanı’nı ziyaret nedenimiz, kendilerine gösterdikleri o üstün demokrasi hamlesine yönelik teşekkür etmek amaçlı. Çok kirli bir senaryoyu ortadan kaldıran bir sonuçla karşı karşıyayız ve Türkiye’de demokrasinin, milletin sesinin, hukukun üstünlüğünün gerçekleşmesi için gerekeni yapmak üzere onlar bir adım attılar. Biz de kendilerine teşekkür ediyoruz. 25 Ekim’de partimiz kuruldu, 1 Nisan’da olağaüstü birinci kurultayımızı yaptık. Orada da aziz milletimize ilan ettiğim gibi İYİ Parti’nin 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adaylığımı sürdürdüğümü sizlerle paylaşmak isterim. Bir demokrasi katliamının önüne geçildi. Tekrar teşekkür ediyorum. Partimizin sloganını da söyleyeyim; Türkiye ve milletimiz iyi olacak.”

‘Demokrasiyi getireceğiz’

Kılıçdaroğlu ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sayın Genel Başkan, teşekkür ziyaretine geldi. Aslında bizim yaptığımız teşekkürden çok daha öte, demokrasinin bu topraklarda yaşamasını sağlamaktı. Bir siyasi partiye karşı kumpas kurulması, onun seçimlere katılmaması için pek çok davranış sergilenmesi bizim içimize sindiredeceğimiz bir olay değildi. Dolayısıyla bizim yaptığımız İYİ Parti’ye katkıdan çok daha öte, demokrasiye katkıdır. Şunu rahatlıkla bütün vatandaşlarıma söyleyebilirim; biz demokrasiyi savunanlar, hangi parti olursa olsun, 24 Haziran ve 25 Haziran’da biz bu ülkeye gerçek anlamda demokrasi getireceğiz. Bütün vatandaşlarım 25 Haziran sabahına huzur içerisinde uyanacaklar. Bundan yüzde 100 eminim. Dolayısıyla bu demokrasi birlikteliğini sürdürmenin, demokrasiye inanan bütün partiler açısından da önemli olduğunu düşünüyorum.”

Başkanlık Divanı’nı topladı. Görüşmenin ardından, CHP’den bir heyet de DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı ziyaret ederek, 5’li ittifak formülünü anlattı. Bunun üzerine DP’nin de Merkez Karar Kurulu’nu toplayarak, durumu değerlendirdiği bildirildi. Süreç içinde temas kurulan BTP’nin de formüle olumlu yaklaştığı belirtildi. Yeni formül hayata geçerse, muhalefet cephesinde HDP ve Vatan Partisi dışındaki partiler bir araya gelmiş olacak.

Haberin Devamı

Ortak aday ihtimali zor

Görüşmede Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda da görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Akşener’in 100 bin imza ile partisinin Cumhurbaşkanı adayı olacağını görüşmede de tekrarladığı öğrenildi. Akşener’in adaylıkta ısrar etmesi sonrasında ortaya çıkan tabloda ise muhalefetin ilk turda ortak aday çıkarma ihtimalinin zayıfladığı yorumları yapıldı.

SP ile görüştüler

Öte yandan Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinin ardından yapılan CHP TBMM Grubu’nun toplantısı devam ederken, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, toplantıdan ayrılarak Saadet Partisi’ne gitti. Tezcan ve Bekaroğlu’nun, SP yetkilileriyle, 5’li ittifak seçeneği üzerinde konuştuğu öğrenildi.