Gündem Şifreli sistemdeki usulsüzlüğü gördü

Şifreli sistemdeki usulsüzlüğü gördü

24.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cemil Candaş, bir harita mühendisiydi. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün yoğun ısrarıyla önce İmar Müdürü, ardından İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı görevlerine getirildi. İlk andan itibaren belediyedeki işleyişte sıkıntılar saptadı. Bu değişiklikler de birilerini rahatsız etti. Darp edildi, silahla tehdit edildi. Hatta Nisan ayında koruma talep edip silah ruhsatı başvurusunda bulundu.

Şifreli sistemdeki usulsüzlüğü gördü

Göreve başladıktan sadece 7 ay sonra, Temmuz ayında, Şişli Belediyesi’ndeki makamında vurularak öldürülen Cemil Candaş’ın ağabeyi Cemal Candaş, kardeşinin öldürülmesinin perde arkasını Milliyet’e anlattı.

‘Sisteme giriliyordu’

Cemil Candaş’ın Şişli’de rant işlerinin bu kadar büyük olduğunu tahmin edemediğini anlatan ağabey Candaş şunları söyledi: “Her gün gelir, bir şaşkınlığını anlatırdı. Onun başına bu felaketin gelmesindeki bir temel olay var. 15-16 Mart tarihlerinde bir şey yaşıyor. Belediyede bir bilgisayar sistemi var. Adı da ‘Mekansal Adres Kayıt Sistemi. (MAKS)’ Şifreli bir sistem. Şişli Belediyesi’nde buna girebilen çok az sayıda insan var. Bir de Büyükşehir Belediyesi’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan birileri girebiliyor bu sisteme. Oraya girilmeden herhangi bir ruhsat ve iskan işlemi yapılamıyor. Milyonlarca dolarlık binaların iskanlarının çıkarılabilmesi için sahte evrak düzenlenmiş orada. Cemil hemen İçişleri Bakanlığı’na, Nüfus İdaresi’ne yazı yazıyor. Başkanın haberi oluyor. Hemen suç duyurusunda bulunuyorlar. Savcılığın ondan sonra ne yapıp ettiğini bilmiyoruz. ”

‘Tehdit aldı’

Ağabey Candaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Şişli Belediyesi’nde bir düzen kurulmuş. Bu düzende birkaç tane büro var. Sizin bir inşaat, ruhsat işiniz varsa bu bürolara uğramak zorundasınız. Belediyenin dışında çalışıyor. 7 katlı bina için şu kadar para, 17 katlı bina için bu kadar para bu adamlara ödüyorsunuz. Cemil çetelerin rüşvete bağladığı belediye çalışanlarının da tepkisini çekiyordu.”

Kardeşinin defalarca tehdit aldığını belirten Candaş, “Haziran ayında valilikten bir yazı geldi. Koruma talebinin uygun bulunduğu, komisyona gideceği bildirildi. Ama aradan geçen 2,5 ayda maalesef bir koruma verilmedi” diye konuştu.

Yazarlar