Ekonomi Şifresi ‘güven’ alametifarikası ‘düşük faiz’

Şifresi ‘güven’ alametifarikası ‘düşük faiz’

25.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul piyasasında yeniden yapılanmasıyla yeni güven mekanizması olması beklenen Emlak Bank’ın ‘bitmeyen proje’ ve ‘yüksek kredi faizi’ sorunlarının da önüne geçmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri umutlu

Şifresi ‘güven’ alametifarikası ‘düşük faiz’

Türkiye Emlak Bankası’nın, yeniden faaliyete başlayacak olması sektörde heyecan yarattı. Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak Emlak Bankası’nın üretici ve tüketicilere önemli getiriler sağlaması bekleniyor. 2001’de bankacılık yapma yetkisi sona erdirilen ve tasfiye kapsamına alınan Emlak Bankası’nın yeniden güçlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çeken sektör temsilcileri, bankanın konut sektörüne yön verecek ve doğru yönetimini sağlayacak şekilde düzenlenmesini istiyor. Ayrıca Emlak Bank’ın gayrimenkul ağırlıklı çalışmasıyla, tüketici için ‘bitmeyen proje’, ve ‘yüksek kredi faizi’ kabuslarının da önüne geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Sektöre katkı yapar’

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, tasfiye edilmeden önce Emlak Bankası’yla en çok çalışan gruplardan olduklarını hatırlatırken, sektöre doğru ve olumlu yansımaları olacağını söyledi. Avrupa’da benzer uygulamaların çok iyi kurallarla hayat bulduğuna dikkat çeken Boysanoğlu, “Eğer bizde de en baştan tüm kurallarıyla hayata geçer ve gayrimenkul özelinde çalışırsa, üretici ve tüketiciye önemli bir güven tesis eder. Örneğin; yapım garantisi vermesiyle tüketici zor durumda kalmamış olur. Aynı zamanda üreticide de seçici olacak bir süreci başlatır. Emlak Bankası’ndan geçecek projelerin kabul görmesiyle sektör de kendine gelir, gerçek üreticiler kalır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şifresi ‘güven’ alametifarikası ‘düşük faiz’
Uzun vadeli

Pek çok ülkede Emlak Bank türü sistemlerle ‘mortgage’ kredisi adı altında sağlanan konut kredileri, uzun yıllar vadeyle veriliyor. Türkiye’de henüz 120 ay (10 yıl) sağlanan krediler; yurtdışında 20, 30 yıla kadar çıkıyor. Emlak Bankası ile konut kredisinde uzun vadeli kredi seçeneklerinin de uygulanabileceği belirtiliyor.

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Emlak Bankası’nın ‘konut ihtisas bankası’ olarak tanımlanması gerektiğine vurgu yaparken, bu sayede bankanın konut sektörünü sübvanse edebileceğini, doğru yönlendirebileceğini söyledi.

Ahmet Akbalık, şöyle konuştu: “Biz finansçı değiliz, konut üreticisiyiz. Ülkedeki şartlar, enflasyon, banka faizleri... Elbette faiz, kur belli bir yere oturunca bankanın alacağı aksiyon çok önemli olacak. Sektörde yeni bir sinerji yaratacak. Şu anda bankalarımız mortgage kredisi değil, tüketici kredisi veriyor. Başka bir eşya almanızla ev almanız arasında fark yok. Ama konut ihtisas bankası, bu alanda uzmanlığı olacak ve ona göre yapılandırılacak. Hem üreticinin, hem tüketicinin yararına olacak.”

Şifresi ‘güven’ alametifarikası ‘düşük faiz’
Yeni finansman yolunu aralıyor

Emlak Bankası’nın tekrar faaliyet göstermesinin sektör açısından büyük önem taşıdığını kaydeden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bankanın sektörü rahatlatacak ve önünü açacak yeniliklerle birlikte faaliyet göstermesi beklentisinde olduklarını anlattı.

Haberin Devamı

Nazmi Durbakayım, “Mesela banka sektöre destek vermek için gayrimenkul fonu oluşturabilir. Firmalar, sektörün ihtiyacına göre konut, ofis veya dükkânını iyi bir (yüzde 25 gibi) indirim ile banka fonuna satabilir. Veya konut üreticileri sahip olduğu gayrimenkulleri Emlak Bankası’na teminat olarak verip düşük maliyetli kredi kullanabilir. Belirli bir süre sonra bunu elden çıkaran banka, hem sektörün finansman teminine hem de konut kredileri veya mortgage’a imkân sağlamış olur. Diğer taraftan erişilebilir konut üretimi için potansiyel arsa geliştirilmesi konusunda da sektöre destek verebilir” diye konuştu.

Şifresi ‘güven’ alametifarikası ‘düşük faiz’