Genel Sağlık Sigarayı bıraktığınız 15 günde neler oluyor?

Sigarayı bıraktığınız 15 günde neler oluyor?

16.03.2017 - 14:31 | Son Güncellenme:

Sigarayı bıraktıktan sonraki 15 gün içinde vücudunuzda neler oluyor biliyor musunuz?

Sigarayı bıraktığınız 15 günde neler oluyor

Yeni yılın yaklaştığı ve yeni kararların alındığı bu günlerde sigarayı bırakmak hedeflerinizin başında yer alabilir. Ancak özellikle de uzun süredir içenler için, nikotin yoksunluğu, ağız alışkanlığı ve sosyal alışkanlık sebepleriyle sigarayı bırakmak oldukça zor olabilir. Ancak bu adımı attıktan sonraki ilk 15 gün içinde bile sağlıkla ilgili önemli iyileşmeler olur.

Haberin Devamı

Sigara içenler son dumanı çektikten sonra akciğerler neredeyse hemen kendilerini toksik katrandan temizlemeye başlarlar. İlk 20 dakikadan sonra sigarayı bırakanların tansiyonları ve kalp atış hızları sağlıklı seviyelere döner. 12 saat sonrasında, akciğerler ve kan, duman yerine oksijen aldıkça zehirli karbon monoksit vücuttan atılır.

Sigarayı bırakmak 15 gün sonra kan ve oksijen dolaşımının iyileşmesine, akciğer işlevinin ve kapasitesinin artmasına yardımcı olur. Akciğerlerdeki temizleyici, kirpiksi yapılar sigara dumanının bıraktığı toksik birikimi atarken sigarayı bırakanlar daha az öksürmeye başlarlar. Sigaranın sebep olduğu aşırı mukus gitgide azaldığından sigarayla alakalı solunum yolları hastalıklarının gelişme ihtimali de gitgide düşer.

Haberin Devamı

Sigara bırakıldıktan sonraki iki hafta içerisinde kozmetik ve estetik etkiler de görülmeye başlanır. Nefesin kokusu hızla iyileşir, dişlerdeki lekeler azalır ve sigara içen çoğu kişinin saçlarında ve elbiselerindeki duman kokusu yok olur. Duman ve katran duyu organlarını engellemediğinden tat ve koku hissi gelişmeye başlar.

Sigarayı bırakmak 15 gün içinde gözle görülür etkilere sebep olurken, bırakmanın önemi sonraki aylarda ve hatta yıllarda kendini göstermeye devam eder. Akciğer kanserinden ölüm ihtimali önemli derecede azalır.

Sigarayı bırakanların akciğerlerindeki nefes kapasitesinin artması, bırakıldıktan sonraki 1 yıl içerisinde koroner kalp hastalığı riskini yarı yarıya düşürür. Son sigaradan sonra 5 ila 15 yıl içerisinde felç görülme ihtimali, hiç sigara içmeyenlerle neredeyse eşitlenir. Sigara içmeye devam edenlerde ise ölümle sonuçlanan problemler görülür.

Akciğerlerin sigara dumanındaki katrana düzenli olarak maruz kalması amfizem denilen hastalığa yol açar. Bu hastalık tam anlamıyla uzun bir süreçte boğulmak gibidir. Ayrıca erkeklerde akciğer kanserinden ölümlerin %90’ına, kadınlarda ise akciğer kanserinden ölümlerin %80’ine sigaranın sebep olduğu belirtilmektedir.

Yazarlar