Sigorta Afet modellemesine ‘yetkinlik merkezi’

Afet modellemesine ‘yetkinlik merkezi’

21.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Reasürans Genel Müdürü Eren, T-Rupt’ın Türkiye vizyonunun afet modellemesinde yetkinlik merkezi haline gelmek olduğunu söyledi. Eren T-Rupt’a çok ilgi olduğunu söyledi.

Afet modellemesine ‘yetkinlik merkezi’

T-Rupt kurucu şirketi Türk Reasürans’ın Genel Müdürü Selva Eren, T-Rupt’ın Türkiye vizyonunun ülkemizde afet modellemesi alanında yetkinlik merkezi haline gelmek olduğunu, uluslararası vizyonunun ise CATMOD’u genel kabul görmüş ticari modellere alternatif bir modelleme platformu olarak konumlandırmak ve şirketlere model riski yönetimi açısından değer üretecek bir çözüm alternatifi olarak öne çıkmak olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

2022 yılının sonunda Türk Reasürans’ın içinden çıkmış iki temel yetkinlik merkezi olan katastrofik afet modellemesi ve yazılım teknolojilerinin birleştirilmesiyle kurulan teknoloji şirketi T-Rupt hakkında konuşan Eren, şirket hakkında şunları söyledi:

“T-Rupt sermayesinin tamamı Türk Reasürans tarafından kurulmuş bir teknoloji şirketi. Yıldız Teknik Üniversitesi teknoparkı bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Günümüzün sık kullanılan tabiriyle spin-off tanımına uyuyor. Zira tamamen Türk Reasürans’ın içinden çıkmış iki temel yetkinlik merkezimizi birleştirerek T-Rupt’ı hayata geçirdik. Bunlardan birisi katastrofik afet modellemesi, diğeri ise yazılım teknolojileridir. İki temel stratejik alanda T-Rupt yatırımlarını yapıyor, ürün ve hizmet sunuyor. Bunlardan ilki sigortacılık ve reasürans teknolojileri. Bu alanda geliştirdiğimiz ARU 1.0 çözümümüz, gerek sigorta gerekse reasürans şirketlerinin reasürans alanındaki bilgi sistemi ihtiyaçlarına cevap olarak sunuluyor. İkincisi ise katastrofik afet modelleme platformumuz CATMOD. Ticari olarak lisanslamayı hedeflediğimiz 1.0 sürümü de yılın son çeyreğinden itibaren sektörümüze sunulacak.”

Haberin Devamı

‘T-Rupt’a ilgi büyük’

Kurulduğu günden itibaren sektörün T-Rupt’a çok büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Eren, “Türk Reasürans ve DASK dışında 25 sigorta şirketimiz T-Rupt ile çalışıyor” diye konuştu. T-Rupt’ın modelleme alanındaki yol haritasından da bahseden Eren, şunları söyledi:

“Öncelikli olarak modellenen afetleri çeşitlendireceğiz. Depreme ek olarak sel modellerini CATMOD’a eklemeyi öngörüyoruz. Buna ek olarak özellikle Marmara senaryoları çerçevesinde denizin altında meydana gelebilecek yer kaymalarına bağlı olarak tarihte Boğaz hattını tehdit eden tsunamiler oluşabildiğini tarihsel bulgular ışığında biliyoruz, modelimize bunu eklemeyi hedefliyoruz. Sektörümüzün bina, muhteviyat ve kar kaybı hasarlarına ek olarak oto hasarları ile ilgili de beklentisi olduğunu biliyoruz. Buna ilişkin de bir model çerçevesi çizmeyi yol haritamıza almış durumdayız. Bir diğer üzerinde çalıştığımız konu ise can sigortaları alanında model çıktıları üretir hale gelmek. Hayat dışı şirketlerimize modelleme alanında değer üretir durumdayız. Hayat branşında faaliyet gösteren şirketlerimiz için de değer önerisi sunacak model çalışmalarımızı başlattık.”

Haberin Devamı

Eren, son olarak T-Rupt’ın modelleme alanında ulusal ve uluslararası vizyonunu şu şekilde anlattı: “T-Rupt’ın Türkiye vizyonu ülkemizin afet modellemesi alanında yetkinlik merkezi haline gelmek. Bunu söylerken sadece sigorta sektörümüzden bahsetmiyorum. Buna ek olarak bankacılık sektörümüze risk yönetimi alanında deprem modellemesi çıktıları sunmayı hedefliyoruz.”