Kadın Sağlığı Simir testi nedir? (Smear testi)

Simir testi nedir? (Smear testi)

09.05.2017 - 12:09 | Son Güncellenme:

Simir testi (Smear) nedir? Birçok kadından istenen simir testi (Smear) hangi hastalıkların bulunması için istenir? İşte Simir testi (Smear)hakkında bilmeniz gerekenler…

Simir testi nedir (Smear testi)

Simir testi (Smear) 18 yaşını geçen çoğu kadından istenen testlerden biridir. Peki Simir testine için istenir? Test sonuçlarında hangi hastalıklar bulunabilir? Test nasıl yapılır? İşte Simir testi (Smear) için merak edilen ve bilinmesi gereken her şey…

Simir testi (Smear) enfeksiyon ve kanser değerlendirmeleri yapabilmek için yapılan bir testtir. Aynı zamanda rahim ağzı hakkında da bilgi vermesi için yapılan kadınlara özel bir test olan simir testi birçok taramayı yapmış olur.



Simir testi, CVS (Cervico- vaginal smear testi), PAP testi veya PAP smear testi olarak da adlandırılır.

Simir testi (Smear) ne için yapılır?
Genellikle 18 yaşına gelmiş ve cinsel ilişki yaşamış kadınlardan istenen Simir testi özellikle rahim ağazı kanseri için erken tanı sağlamaktadır. Jinekolojik kontrollerin en önemli rutinidir.

Simir testi nedir (Smear testi)


Simir testi (Smear) nasıl yapılmaktadır?
Vücutta kendini yenileyen hücreler dökülür. Bu dökülen hücrelerin özel bir işlemle toplanıp yine özel bir işlem ile incelenmesi ile sitolojik inceleme (hücresel inceleme) gerçekleştirilir.

Bu inceleme en çok rahim ağzından alınan örneklerle gerçekleşir ve dokulara zarar vermeyen basit bir işlemdir.

Jinekolojik pozisyonda olan hastanın rahim ağzından alınan sıvı laboratuar ortamında incelenir. Kadın doğum uzmanları tarafından yapılan bu test herhangi bir acıya sebebiyet vermez.

Simir testi (Smear) neden önemlidir?
Eken teşhisin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta hatırlatan uzmanlar Simir testinin önemini de buna bağlamaktadır. Özellikle de kanser hastalığında erken teşhis oldukça önemlidir.

Bu nedenle özellikle kadınlar için hayat kurtaran testler arasına girmiştir.


Kalın Bağırsak Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Yazarlar