Dünya Singapur’da ‘ağır’ zirve

Singapur’da ‘ağır’ zirve

11.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yarın yapılacak tarihi zirve öncesinde Singapur’a gitti. İki liderin zirvesi için yoğun güvenlik önlemleri alınırken, bu tarihi olayın, Singapur’a 20 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor.

Singapur’da ‘ağır’ zirve

Kore Yarımadası’na barış getirmesi hedeflenen tarihi zirve için, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur’a gitti. İki liderin yapacağı görüşme için çok yoğun güvenlik önlemleri alınırken, zirvenin, tek görüşmeyle bitmesinin planlandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Singapur’daki Sentosa Adası’nda, yarın gerçekleştirilecek görüşmede ana gündem maddesi, Pyongyang yönetiminin nükleer silahlanma projesi olacak. Dünyanın yakından izlediği ve uzun zamandır tartışılan, hatta bir ara “iptali” bile söz konusu olan zirvede, görevdeki bir Amerikan Başkanı ile Kuzey Kore lideri ilk kez aynı masada bir araya gelecek. Singapur’a ilk giden, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un oldu. Kendi uçağı Il-62’nin çok eski olması nedeniyle, kendisine tahsis edilen Çin Havayolları’na ait Boeing 747 ile Singapur’a gelirken, çok uzun süredir uzun uçuş yapmayan eski uçakla kız kardeşi Kim Yo-jong ve yanındaki heyetin geldiği iddia edildi. Kim ve beraberindekileri Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan karşıladı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore lideri, hava alanından siyah araçlarla çevrelenen, ülkesinin bayrağını taşıyan bir limuzinle ayrıldı ve daha önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in kaldığı St. Regis Oteli’ne geçti.

Kim’in limuzinine koşarak eşlik eden ve sosyal medyada ünlenen korumalarının da Singapur’a gelmiş olması dikkati çekti. Kim’e, yol boşunca sevgi gösterilerinde bulunuldu. Kim, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile de bir görüşme yaptı. Başbakan Lee, zirveye büyük önem verdiklerini belirtirken, bir soru üzerine, ülkesinin böyle bir görüşmeye ev sahipliği yapmasının 20 milyon dolara mal olduğunu, bu masrafların barış için önemli bir rakam olmadığını söyledi.

Trump da geldi

ABD Başkanı Trump da, Kanada’dan Singapur’a geçti. Kanada’dan ayrılmadan önce “Bir barış görevinde olacağım. Kalbimizde, gerçekten kendi kalbimde, dünyadaki milyonlarca insanın kalbini taşıyor olacağım” diyen Trump, Air Force One uçağıyla, dün akşam saatlerinde Singapur’da Paya Lebar Hava Üssü’ne indi. Singapur Başbakan ile bugün görüşmesi beklenen Trump, yarın da zirve çerçevesinde Kuzey Kore lideri Kim ile bir araya gelecek.

Hareketinden önce Kim ile görüşmesini “tek seferlik” olarak niteleyen Donald Trump, “Bu fırsatı bir daha olmayacak. Kendisi, ailesi ve halkı için gerçekten çok olumlu bir şey yapacağına inanıyorum” dedi.

Yazarlar