Siyaset Singapur’la ekonomik ilişkiler canlanacak

Singapur’la ekonomik ilişkiler canlanacak

23.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım’ın Singapur temaslarında ana gündemini ASEAN örgütü oluşturdu. Türkiye’nin ASEAN’la ilişkilerini artıracağı belirtilirken Yıldırım’ın bu konuda Ekonomi Bakanlığı’na talimat verdiği ve ilişkilerin daha da sıklaştırılmasını istediği öğrenildi...

Singapur’la ekonomik  ilişkiler canlanacak

Başbakan Binali Yıldırım, ekonomi ağırlıklı görüşmeler yürüttüğü ve ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği) ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi kararının alındığı Singapur ziyaretinin ardından Vietnam’a geçti.
Yıldırım’ın Singapur temaslarında ASEAN örgütü ana gündemi oluşturdu. ASEAN’ın ağustos başında “Sektör ve diyalog grubu”na almasının ardından Türkiye, bu örgütle ilişkilerini artıracak. Yıldırım’ın bu konuda ekonomi bakanlığına talimat verdiği ve ilişkilerin sıklaştırılmasını istediği öğrenildi. Beş ülkenin kurduğu bugün dokuz ülkenin üye olduğu ASEAN, 6000 milyonu aşkın nüfus ve 2 trilyon dolara yaklaşan ticaret hacmi ile dikkat çekiyor.
‘Türkiye güvenli’
Singapur’da iş dünyası temsilcilerinin ağırlıklı olarak güvenlik endişesine dair sorular yönelttiği öğrenilirken Yıldırım’ın Başbakan olarak güvenlik konusunda teminat verdiği ve Türkiye’nin de en az Avrupa ülkeleri kadar güvenli olduğunu söylediği bildirildi. AB ile Gümrük Birliği başta olmak üzere çeşitli krizlerin yaşandığı, Türkiye’nin “Şangay Beşlisi”ne yönelmesinin tartışıldığı bir dönemde ASEAN ile ilişkilerin geliştirilmeye çalışılmasıda yeni bir pazar olarak değerlendiriliyor.
Yıldırım, Singapur’da Osmanlı döneminden kalma el yazımı Kuran-ı Kerim koleksiyonu bulunan Ba’alwie Camii’ni ziyaret etti. Soyu Osmanlı devletine uzanan al-Attas ailesince 1954’te yaptırılan camiyi gezen Yıldırım, İmam Syed Hassan al-Attas’tan camiye ilişkin bilgi aldı. Singapur’daki Türk vatandaşlarının da yoğun olarak tercih ettiği camide oluşturulan müzeye geçen Yıldırım, burada bulunan Osmanlı Padişahı İkinci Abdülhamid’e ait yağlı boya tabloyla yakından ilgilendi.
Müzede, 600 yıllık olduğu tahmin edilen Kuran-ı Kerim ile İstanbul’da basılan ilk Kuran-ı Kerim de bulunuyor. İkinci Abdülhamid’in Singapur’a gönderdiği ve Malayca’ya tercüme edilen Kuran-ı Kerim, Hazreti Muhammed’in mührü, İkinci Abdülhamid tarafından gönderilen mektup açacağı, Osmanlı kılıçları, sikkeler ve ibrikler, camideki müze ve özel odada sergilenen eşyalar arasında yer alıyor. Singapurlu Müslümanların ilk ibadethanelerinden olan camide İkinci Abdülhamid sevgisi halen yaşatılıyor. Bu sevginin göstergesi olarak camideki müzede her yıl, padişahın ölüm yıl dönümünde, ruhu için Kuran-ı Kerim okunuyor. Ba’alwie Camii’nin mihrap duvarı, 2015’te Diyanet İşleri Başkanlığı’nca özel imal ettirilerek Singapur’a gönderilen İznik çinileriyle süslendi.
‘Yoğun ilgi var’
Yıldırım, Singapur’da askeri tesis olarak kullanılan ve Adana Limanı için model olarak düşünülen “Jurong Adası” ile Singapur’un simgesi, “Merlion Parkı”nı da ziyaret etti. Yıldırım, “Singapur’dan memnun kaldınız mı” sorusuna, “Türkiye’ye oldukça yoğun bir ilgi var. Ortaklık yapacak ülke olarak görüyorlar. Türk iş adamları, yatırımcılar, Singapurlu yatırımcılarla bir araya geldi. Kapsamlı görüşmeler yapıldı. Serbest Ticaret anlaşması yürürlüğe girmesi ile beraber Türkiye ve Singapur
arasındaki ekonomik ilişkiler ve diğer ilişkilere ciddi bir canlanma meydana gelecek” yanıtını verdi.

Vietnam’a ilk ziyaret

Singapur’la ekonomik  ilişkiler canlanacak


Yıldırım, Singapur ziyaretinin ardından dün akşam geçtiği Vietnam’da bugün önce, “Kahramanlar Anıtı”nı ve ülkenin kurucu lideri Ho Chi Minh’in anıt mezarını ziyaret edecek, daha sonra Başbakan Nguyen Xuan Phuc ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirecek. Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’ne geçerek diplomatik ilişkilerin kurulmaya başladığı 1978’den bu yana bir ilki gerçekleştirecek ve bu ülkeyi ziyaret eden ilk Başbakan olacak olan Yıldırım, burada da ekonomi ağırlıklı toplantılara katılacak. 2016’da yüzde 6’lık bir büyüme sergileyen Vietnam, bu yıl Dünya Ticaret Örgütü’ne de üye olarak küresel ekonomiyle entegrasyon sürecine girdi. Ülkedeki reformlar ve yatırım ortamı ile ülkeye giren yabancı sermaye de artarken Türkiye’de bu yatırımlardan pay almak istiyor. Türkiye ile Vietnam arasındaki ticaret hacmi 2 milyar doları bulsa da bu rakamın Vietnam’ın 350 milyar dolarlık ticaret hacmi düşünüldüğünde çok düşük kaldığı, ülkenin özellikle altyapı, inşaat, turizm, ilaç ve gıda başta olmak üzere pek çok sektörde önemli fırsatlar sunduğu kaydediliyor.