Dünya Sınırda büyük gerginlik

Sınırda büyük gerginlik

24.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Venezuela’da muhalefetin Maduro’ya tanıdığı sürenin sona ermesinin ardından Kolombiya sınırında gerginlik yükseldi. Muhaliflerle güvenlik güçleri çatışırken, bazı askerler silah bıraktı

Sınırda büyük gerginlik

Muhalefetin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya insani yardımlara izin vermesi için tanıdığı süre dolarken, Venezuela hükümeti, Kolombiya’nın “ciddi ve yasa dışı tehditlerini” gerekçe göstererek bu ülkeyle olan sınırı geçici olarak kapatma kararı aldı. ABD’nin gönderdiği insani yardım paketleri Kolombiya sınırında toplanmıştı. Hükümetin Kolombiya sınırını kapatma kararı, muhalefetin tanıdığı süre öncesinde alındı. Venezuela, daha önce de Brezilya ile olan sınırın kapatılmasına karar vermişti. Brezilya sınırında çatışma çıkmış iki sivil vatandaş ordunun açtığı ateş sonucunda hayatını kaybetmişti. Dün de özellikle Kolombiya sınırındaki Urena kentinde muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı. Ordu göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Urena kenti, Kolombiya’nın sınır kenti Cucuta’nın karşısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Sınırdaki bazı askerlerin ise silah bırakarak muhalif tarafa geçtikleri ve Kolombiya’ya sığındıkları görüldü. Kolombiya göçmenlik idaresinin açıklamasına göre Venezuela ordusundan 3 asker, Kolombiya’nın Cucuta ve Venezuela’nın San Antonio del Tachira kentlerini birbirine bağlayan Simon Bolivar Uluslararası Köprüsü’ne gelerek ülkelerinden ayrılmak için yardım istedi.

Sokağa çağırdı

Muhalif lider Juan Guaido ise yardımların ülkeye sokulabilmesi için halkı sokağa çağırdı. Pasif gösteri çağrısı yapan Guaido, silahlı kuvvetlerden, ülkeye insani yardım girişini engellememeleri talebini yineledi. Öte yandan sınırı kapatma kararının muhalif lider Juan Guaido Kolombiya sınırını geçtikten sonra alınması dikkat çekti. Zaten yurtdışı yasağı olan Guaido’nun ülkeye nasıl geri gireceği merak konusu. Guaido’nun sınır kapalı olduğu sürece başkanı olduğunu iddia ettiği ülkeye tekrar girebilmek için ya yasa dışı geçişleri ya da hava yolunu kullanması gerekecek. Başkent Caracas’tan helikopterle yola çıkan Guaido, Venezuela ve Kolombiya arasındaki Tienditas Köprüsü’nün bittiği Cucuta kentinde yapılan konsere katılmıştı. Ordu, Maduro’nun talimatı doğrultusunda sınırı kapatırken, muhalefetin Kolombiya’nın Venezuela sınırındaki Cucuta kentinde bekletilen paketleri ülkeye nasıl sokacağı belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Sınırda büyük gerginlik

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido ise, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro ile sınırdaki Cucuta kentinde düzenlenen konser sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Guaido, Kolombiya’ya Venezuela ordusunun yardımıyla geldiğini iddia ederek, “Bugün buradayız çünkü silahlı kuvvetler bu sürece destek verdi” ifadesini kullandı.

Kolombiya’yla ilişkiler kesildi

Öte yandan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya ile diplomatik ve siyasi ilişkileri kestiklerini açıkladı. Maduro, Caracas’ta yaptığı konuşmada, “Faşist Kolombiya hükümetinin saldırganlıklarına daha fazla tahammül edemem, bu yüzden Kolombiya ile her türlü ilişkinin kesilmesi kararını aldım” dedi. Maduro, muhalefetin ülkeye zorla insani yardım sokma çabalarına aracılık etmeye çalıştıkları gerekçesiyle Kolombiyalı diplomatik temsilcilere Venezuela’yı terk etmeleri için 24 saat süre verdi.

Haberin Devamı

Sınırda büyük gerginlik

ABD’den sivillere şiddet uyarısı

Venezuela’nın Brezilya sınırındaki Gran Sabana bölgesinde ordu ile bölgede yaşayan yerliler arasında çıkan çatışmada 2 yerlinin hayatını kaybetmesinin arından Beyaz Saray “Venezuela ordusunun güç kullanmasını” kınadı. Beyaz Saray Sözcücü Sarah Sanders, “Maduro ve onun emirlerini takip edenler tarafından işlenen ağır insan hakları ihlalleri cezasız kalmayacaktır. ABD, Venezuela ordusuna anayasal görevini yerine getirme ve halkı koruma çağrısı yapıyor. Venezuela ordusu insani yardımların barışçıl bir şekilde ülkeye sokulmasına izin vermelidir. Dünya, Venezuela’daki durumu izliyor” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Venezuela’dan “göstericilere karşı silah kullanılmamasını” istedi.

Haberin Devamı

Benzer bir olayın Kolombiya sınırında da yaşanmasının ülkedeki durumu kötüleştirmesinden ve ABD’nin bunu Maduro’ya karşı bir müdahale için kullanmasından endişe ediliyor. Nitekim, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, hafta içi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela ordusunun Kolombiya ve Brezilya sınırında “barışçıl sivillere yönelik şiddete göz yumması veya bunu teşvik etmesinin unutulmayacağını” belirtmişti.