Sırbistan'da Dişhekimliği

Merhaba,

Bu yazımı yurtdışınnda eğitim alma arayışında olan ya da dishekimligi yapmak isteyenler için yaziyorum. Son 1 yildir tanidigim ya da tanimadigim pek cok kisiden, bu konu hakkinda mesajlar, sorular aldım ve hatta cocuklarini yurtdisina egitim icin yollamak isteyen aileler de bana ulastılar.

Ben eğitim alacağım yer olarak Belgrad Üniversitesini seçtim. Nedenine gelince; hem Belgrad Üniversitesi Shanghai Listesinde 200-250 bandında hem de Sırbistanda hayat, diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz. Shanghai Listesi dünyadaki tüm üniversiteleri değerlerine göre sıralayan bir liste. Ben bu kararı verdiğimde, ilk 500 deki tek Türk üniversitesi, İstanbul Üniversitesi idi. Siz bu yazıyı okuduğunuz zaman bu veri ya da aşağıda söyleyeceğim diğer bilgiler değişmiş olabilir o nedenle tekrar kontrol etmenizi öneririm. Shanghai List neden bu kadar önemli çünkü eğitim alıp Türkiye'ye döndüğümüz zaman diploma denkliğine ihtiyacımız var ve bakanlığımızın diploma denkliği şartlarından birisi de ''yurtdışında eğitim aldığınız üniversite Shanghai listesinde ilk 500 de olmalı''. Eğer 500 den daha alt sıralardaysa, ekstra prosedur uygulandığını biliyorum.

Haberin Devamı

Dişhekimliği konusunda ise, Belgrad'a gelip muayenehane açmak isteyen arkadaşlara söyleyeceklerim şunlar; benim gibi Türkiye'de bir üniversiteden mezun iseniz, burada öncelikle dil şartı aranıyor. En az B1 düzeyinde sırpça konuşmalısınız, dişhekimliğinde okuduğunuz tüm derslerin 1. sınıftan 5. sınıfa kadar dökümlerini sırbistan bilim ve eğitim bakanlığına vermeniz gerekiyor. Onlar aldığınız eğitimi, Enic Naric puanlamasına göre derecelendirdikten sonra size denkliğinizi veriyor. İnternet sitesinde 3 ay içinde evet ya da hayır cevabını alacağınız yazsa da ben 11 ay bekledim ve bakanlığı ziyaretlerim sırasında 2 yıldır diploma denkliği bekleyen başka dişhekimi ve doktorlarla tanıştım. Kısacası bürokrasi zor iş, sıkı takip ve sabır gerektiriyor. Sonrasında 6 ay devlette zorunlu staj yapmanız gerekiyor (Türkiyede dişhekimleri mezuniyet sonrasında devlet hastanesinde staj yapmadığı için), zorunlu stajdan sonra sağlık bakanlığının tüm yeni mezun ve yabancı dişhekimlerine uyguladığı bir sözlü sınav var. Bu sınavdan geçerseniz size bir belge veriliyor ve bu belgeyle sırp dişhekimlerinin sahip olduğu haklara sahip oluyorsunuz. Muayenehane açabilir ya da bir hastahanede çalışabilirsiniz ya da üniversitede ihtisas yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şimdilik paylaşabileceğim bilgiler bunlar. Hepinize güzel bir gün dilerim.