Ekonomi Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

18.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, filo kiralama sektörünün 30 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştığını, 365 bin aracı yönettiğini vurguladı.

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğünün 30 milyar TL’ye ulaştığını belirten TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, şu anda filo kiralama şirketlerinin parkında toplam 365 bin adet civarında araç bulunduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Ekici, “Operasyonel kiralama alanında faaliyet gösteren firmalarımız, Türkiye’de yılda ortalama 150 bin adetlik araç alımı yapıyor. Bu çok ciddi bir pay. Dolayısıyla sektörümüzün, otomotiv sektörü için itici bir güç olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan sektörümüzün kat edeceği daha çok yol var” ifadesini kullandı. Özellikle son yıllarda operasyonel kiralamanın, verimlilik adına işletmelere sunduğu birçok faydanın, KOBİ’ler tarafından da keşfedilmesiyle kiralamanın daha da yaygınlaştığını anlatan Ekici, “Kısıtlı kaynakların verimli kullanılması günümüzde büyük önem taşıyor. Her ölçekte işletme, faaliyeti için gerekli olan araçları satın almak yerine artık kiralamayı tercih ediyor ve bu sayede öz kaynaklarını ana işini geliştirmek için kullanabiliyor. Sonuç olarak, gerek bireysel kiralamada gerekse operasyonel kiralamada önümüz oldukça açık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Ticari sorun

Ticari araçların kiralanmasının önündeki engellere de değinen İnan Ekici, “Sektörün bir numaralı sorunu, ticari araç kiralanmasının önündeki engeldir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde, ticari araçların daha geniş kapsamda kiralanabilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması, ülkemizin kaynak kullanımına, otomotivde yerli üretimin ağırlıklı payı ticari araç olması nedeniyle yerli üretimin desteklenmesine, işletmelerin kaynaklarını verimli yönetmesine, böylelikle hem ülkenin kalkınma hızına hem de sektörümüzün gelişimine katkı sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

Filodan dönen ikinci el araçlara ilgi arttı

TOKKDER Yönetim Kurulu Üyesi Türkay Oktay da, Türkiye’deki ikinci el araç pazarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Oktay, “Geçmişte, kiralamadan dönen araçlara ikinci el pazarında negatif yaklaşılırdı. Ancak son dönemde, araçlarımızın tüm ekspertiz, bakım ve hasar bilgilerini şeffaf bir şekilde alıcının önüne koymamız güven unsuru oldu. Şu anda sektörümüz tarafından satışa çıkarılan ikinci el araçlar, piyasadaki araçlara göre büyük ilgi görüyor” dedi. Türkiye’de 2. el araç pazarının her geçen gün katlanarak büyüdüğünü belirten Oktay, “2016’da ülkemizde 757 bin adet yeni otomobil satılmış, aynı yıl ikinci elde 4.7 milyon ikinci el aracın satışı yapılmış. Yani her satılan yeni araca karşılık 6.2 ikinci el araç el değiştirmiş. 2017’de bu rakam 7.2’ye, 2018’in ilk çeyreğindeyse 8.2’ye yükseldi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konforu arttı

Markanın tasarımı ve özellikleriyle sıra dışı olan modeli C4 Cactus, yenilenmiş ve geliştirilmiş haliyle Türkiye’de satışa sunuldu. Avrupa’da “Progressive Hydraulic Cushions” (Kademeli Hidrolik Destekli Süspansiyon Sistemi), ultra konforlu oturma pozisyonu ve sürüş sunan Advanced Comfort koltukların kullanıldığı ilk model olma unvanını da taşıyan C4 Cactus, Türkiye’de 109 bin 900 TL’den başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla da piyasaya çıktı.

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Özellikle ön tasarımı, yeni nesil Citroen modellerine uygun olarak değiştirilen C4 Cactus’te, arkadaysa tamamen farklı bir görünüm elde edilmiş. Yenilikçi süspansiyon sistemi ve koltukların yanı sıra otomobilde, pek çok teknolojik donanım da yerini alıyor. Park Desteği, Geri Görüş Kamerası, Yokuşta Kalkış Desteği, Viraj içi Aydınlatma Fonksiyonu, Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma, Yol Tutuş Kontrolü bunlardan birkaçı.

Haberin Devamı

Yenilenen C4 Cactus’te, 1.2 lt PureTech (110 HP) ve 1.6 lt 100 HP’lik motor seçenekleri bulunuyor. Her iki motorda da, EAT6 otomatik vites seçeneği mevcut.

‘Satışlar geçen yılın seviyesine ulaşabilir’

Citroen Türkiye Genel Müdürü Emre Doğueri, 16 ve üzeri yaştaki aracını hurdaya çıkaranlara sağlanacak destekle, yılın geri kalanında pazara dinamizm geleceğini söyledi. Doğueri, Türkiye’de pazarın, yılın ilk 5 ayında yüzde 5 daraldığını hatırlatırken, “Kurda ciddi artış var ama son 10 yılda da 900-950 bin bandına ulaşmış satış var. Türkiye, bu anlamda çok büyük ve pazar bu dinamiğin getirdiği itmeyle muhakkak yoluna devam edecek. Temmuz ayından itibaren otomotiv pazarının nereye gideceğini görmeye başlarız” dedi.

‘Fırsat olur’

16 ve üzeri yaştaki aracını hurdaya çıkaran ya da ihraç edenlere aynı cins yeni araç alımında 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi uygulanacak olmasına ilişkin de, “Hurda teşvik programının yılın geri kalan bölümünde pazara dinamizm getireceğini ve 2017 pazar performansına ulaşacak bir ortam oluşabileceğini öngörüyoruz” diye konuştu. Çok olumlu gördükleri hurda teşvikinin pazardaki düşüşü dengeleyebilecek veya artıya geçirebilecek faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Doğueri, uygulamanın, markalar ve müşteriler için son derece büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Doğueri, Citroen olarak bu yılın ilk 5 ayını planlarına uygun şekilde geçirdiklerini ve toplamda yüzde 2.1’lik pazar payına ulaştıklarını dile getirirken, yeni tanıttıkları yenilenmiş 0C4 Cactus’ün sağlayacağı ivmeyle markanın, Türkiye’deki ürün gamının, pazarın yüzde 58’ini kapsayacak duruma geleceğini ifade etti. Doğueri, yeni C4 Cactus modelinden, bu yıl 2 bin adet satmayı hedeflediklerini söyledi.

Porsche’den 70 yıl öncesine özlem...

Spor otomobil üreticisi Porsche, 70. yılını kutlamak için, 911 Speedster Concept’i yarattı. Yeni konsept, 8 Haziran 1948’de üretilen “1 numaralı” ilk Porsche 356 Roadster modeliyle günümüzün Porsche modelleri arasında bir köprü kuruyor.

911 Speedster konsepti, 911 GT2 RS ve son çıkan GT3 RS modellerinin doğduğu “Porsche Motor Sporları Merkezi”nde geliştirildi. 911 Speedster Concept’in, 2019 yılına kadar satışa sunulması düşünülmezken, aracın seri üretimiyle ilgili kararın önümüzdeki aylarda verileceği belirtiliyor. Tarihe adını yazdırmış modelin orijinalinde olduğu gibi, 911 Speedster Concept’te de açılır tavan yerine hafif bir otomobil tentesi bulunuyor. 8 adet “çıtçıt” ile tutturulan tente, araç park halindeyken iç mekanı yağmurdan koruyor. Hafiflik ilkesi nedeniyle iç mekanda navigasyon, radyo ve klima sistemi yok. Karbon fiber yarış koltukları ve açık kahverengi deri kaplama, otomobilin klasik atalarına gönderme yapıyor.

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Ön kaputun ortasındaki “1950 tarzı” merkezi yakıt deposu kapağı, Talbot şeklindeki klasik yan aynalar ve ana farların kendine has tasarımı, markanın yine geçmişinden gelen tasarım detayları. Far kapaklarının yüzeyinde yer alan saydam ve opak bölgeler, bir ışık geçişi etkisi yaratırken Porsche’nin motor sporlarındaki ilk yıllarında rastlanan far tasarımından ilham alınmış. Aracın kalbinde, 6 ileri vitesli manuel şanzımanla eşleştirilmiş, 500 HP’lik 6 silindirli motor bulunuyor.

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

508’in evrimi devam ediyor

Peugeot, 508 Sedan’ın lansmanını gerçekleştirdikten sadece birkaç ay sonra, yeni 508 SW’yi de tanıttı. Yeni 508 SW, son derece rekabetçi D sınıfı pazarının tasarım anlayışını yeniden şekillendirirken, satışları azalan station wagon pazarına da hareket getirmeyi amaçlıyor. Dünya tanıtımı Paris Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilecek Peugeot 508 SW’nin, Ocak 2019 itibariyle Avrupa genelinde, yılın ikinci yarısından itibaren de diğer pazarlarda satışa sunulması planlanıyor.

Yeni 508 SW, sportif şıklık ve pratiklik arasında mükemmel bir denge kurarken, geniş yaşam alanı ve erişimi kolay bagajıyla dikkat çekiyor. En güncel Peugeot i-Cockpit ile donatılan yeni Peugeot 508 SW, dönüş çapıyla şehir içindeki dar alanlarda rahat bir sürüş sunuyor. Yeni 508 SW, markanın en güncel DNA özellikleriyle üstün sürüş özellikleri vaat ediyor. Panoramik sunroof kabin içine ferahlık katarken, 270 derece sırtlık eğimine ve sedan ile kıyaslandığında 4 cm daha fazla baş mesafesine sahip arka koltuk sırası, arkadaki yolcularının konforuna katkı sağlıyor. Fransız ses sistemi uzmanı “Focal” imzasını taşıyan 10 hoparlörlü premium ses sistemi, araç içindeki konfor donanımlarından.

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Direksiz kapılarıyla da dikkat çeken yeni 508’de, 1.6 lt PureTech motordan geliştirilen 180 HP ve 225 HP’lik iki yeni benzinli motor bulunuyor. Bu iki motorda da EAT8 otomatik şanzıman mevcut. Dizel cephesindeyse 1.5 lt ve 2.0 lt motorlardan geliştirilen 130, 160 ve 180 HP’lik seçenekler olacak. 130 HP’lik motorda manuel ve EAT8 otomatik seçeneği, diğer motorlardaysa EAT8 otomatik cites kutusu bulunacak.

Intercity’den şirketlere destek önerisi!

Filo kiralama pazarının lider markası Intercity, şirketlere ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine katkıda bulunacak bir projeye imza atıyor. Intercity, bu kampanya kapsamında araç sayısı ne olursa olsun, dileyen müşterilerin mevcut araçlarını satın alıp, yerine ya yine aynı araçlardan kiralıyor veya mevcut araçların yerine sıfır kilometre başka model araçlar kiralayabiliyor. Operasyon nakit ödemeyle gerçekleşirken, böylece müşterilere yatırıma yönelik sermaye sağlanmış oluyor. Müşterinin tercihine göre kiralama bedeli karşılığında mahsuplaşma da yapılabiliyor. Bu sayede müşteriler araçlarını zaman ve emek maliyetine girmeden güvenli şekilde elden çıkartırken, filo kiralamaya geçmiş oluyor.

Şirketler 365 bin aracı kiralıyor...

Projenin öz sermayesiyle araç sahibi olan tüm şirketleri kapsadığını belirten Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, “Önümüzdeki 6 ayda yaklaşık 4 bin aracı bu şekilde sisteme dahil edeceğiz. Böylece tahminen Türkiye ekonomisine yaklaşık 400 milyon TL destek sağlamış olacağız” diye konuştu.