Ekonomi Sisli havada kaptan ‘CFO’

Sisli havada kaptan ‘CFO’

19.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Günümüzde CFO’ların (Finans Grubu Başkanı) sisli bir dünyada hareket etmek zorunda olduğunu belirten İSO Başkanı Bahçıvan CFO’ların şirketlerde giderek daha stratejik rol üstlendiğini söyledi.

Sisli havada kaptan ‘CFO’

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, bugünün dünyasında istikrarsızlık, düzensizlik ve belirsizlik sözcükleri artık giderek daha fazla kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

CFO Summit 2019’da (Finans Grubu Başkanları Zirvesi) konuşan Bahçıvan sorunlara yönelik fikir ve çözüm üretmenin, yarınlar için plan yapmanın çok zor olduğu bir dönemden geçildiğini ifade etti.

Sisli havada kaptan ‘CFO’

Bahçıvan, “Uzun vadeli planlar, tartışılmayan doğrular, geleceğe dair kolayca yapılan tahminler dönemi artık mazi oldu. Oysa mazi olan bu dönem; insanlara güven, zihinsel konfor ve analiz kolaylığı sağlıyordu.

Çalkantıya dikkat

Günümüzde küresel ve bölgesel olaylar peş peşe, çok hızlı bir şekilde dünyayı etkisi altına alırken, insanların zihninde de ‘çivisi çıkmış dünya’ fotoğrafı canlanıyor. Böylesi bir dünyada CFO’lar giderek stratejik bir rol üstleniyor” dedi.

Şirketlerin yönetiminde CFO’ların öneminin giderek arttığını belirten Bahçıvan şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“2017 ve 2018 başlarındaki güçlü büyümelerin ardından son aylarda küresel ekonomi gözle görülür bir yavaşlama sürecine girmiş bulunuyor. Bugün pek çok uluslararası kuruluş, yakın geleceğe ilişkin ekonomik büyüme beklentilerini düşürüyor ve aşağı yönlü risklere vurgu yapıyor.

Bu riskler arasında, korumacı önlemler nedeniyle yavaşlayan küresel ticaret, Çin’de devam eden yavaşlama ve Brexit başta olmak üzere AB ekonomisine ilişkin belirsizlikler öne çıkıyor.

Bu unsurların yanı sıra son dönemde büyük güçler arasında giderek artan rekabet, karşılıklı yaptırımların sıklaşması, popülist eğilimlerin güç kazanması, devam eden bölgesel gerginlikler gibi başlıklar da görünümü daha karmaşık hale getiriyor. Bu belirsizlik ortamı, hem politika belirlemeyi, hem de finansal karar almayı oldukça zorlaştırıyor. Bu da günümüz finans yöneticilerini; öngörülebilirliğin daha az olduğu, daha sisli bir dünyada hareket etmeye zorluyor. Siyasetin yanı sıra ekonomideki dalgalanmalar ile boğuşmak zorunda kalan iş insanı ve yöneticilerin işi artık geçmişe göre daha zor. Ayrıca küresel boyutta iş hayatındaki çalkantılar maalesef artık geçici de değil. Bundan böyle çalkantıların sıklaşmasına daha fazla hazırlıklı olmalıyız.”

Sahaya inmeyen başarılı olamaz

CFO Summit 2019’un ana sponsoru olan Albaraka Türk’ün CEO’su Melikşah Utku, dünyanın hızla değiştiğini ve bunun aile ve toplumsal ilişkilere de yansıdığını söyledi. Aynı masada oturan insanların değişen dünya gerçeği içinde farklı yaşamlarda olduğunu ifade eden Utku, “Bilgiye herkes ulaşıyor. Ama önemli olan bilginin güvenirliği. Burada sıkıntı var” dedi.

Haberin Devamı

Utku, şirket içinde olan, sahaya inmeyen CFO’ların başarılı olmalarının mümkün olmadığını ifade ederek, “CFO’lar işin nasıl yapıldığını ve sahayı bilerlerse değer yaratabilirler” diye konuştu.

Stres altında sağlıklı karar

Finansman açığı da dikkate alındığında Türkiye’deki CFO’ların işinin iki kat daha zor olduğunu belirten İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi çok iyi yönetilse bile jeopolitik ve ekonomik gelişmeler, risk algısı yüksek varlıklarımızı daha pek çok çalkantıya ve dalgalanmaya maalesef maruz bırakacak. Önümüzdeki dönemde maliyet yönetimi, finansal kaldıraç ve kur riski yönetimi CFO’ların önündeki sıcak konular olarak yer almaya devam edecek.

Haberin Devamı

Bugün ve gelecekteki baskı, stres ve belirsizlik koşulları altında sağlıklı karar alma sürecinde iyice ustalaşmak zorundasınız.”