Siyaset 15 ilde yeni isimler aday

15 ilde yeni isimler aday

25.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün partisinin 16’sı büyükşehir 40 il belediye başkan adayını kamuoyuna ilan etti. Partideki değişim sürecini devam ettiren Erdoğan, 15 ilde yeni isimleri aday gösterdi. 40 belediye başkan adayı arasında 3 eski bakan, bir bakan yardımcısı, bir vali, bir vali yardımcısı, bir rektör ve 4 il başkanı yer aldı. Diyarbakır ve Hakkari’de kayyum olarak görev yapan iki isim aynı illerden AK Parti’nin belediye başkan adayı oldu.

15 ilde yeni isimler aday

AK Parti, adaylarını açıkladığı 40 ilde, 6’sı büyükşehir olmak üzere kayyımlar dahil 12’inde mevcut başkanlarla yola devam edecek. AK Parti mevcutta belediyesine sahip olduğu Bolu, Düzce, Ordu ve Samsun ile MHP’deki Karabük Belediye Başkanlığı için eski milletvekili ve bakanlarla yarışa girme kararı aldı. Bu çerçevede Bolu’dan eski milletvekili ve halen Ticaret Bakan Yardımcısı olan Fatih Metin, Düzce’den eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ordu’da eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Samsun’dan eski Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Karabük’ten de 26. dönem Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal aday gösterildi. AK Parti’nin Kocaeli ve Bolu belediye başkanları 3 dönem potasındaydı. Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun (MKYK) parti tüzüğüne göre bu kuralı esnetme yetkisi bulunmasına karşın, AK Parti üç dönemlik iki başkan için bu yetkiyi kullanmadı. Üç dönemlik iki ilçe başkanı ise yarışa il belediyesine kaydırılarak devam ettirildi. Erdoğan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mustafa Çelik yerine Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı aday gösterdi. 3 dönemlik Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da Malatya adayı oldu.

Haberin Devamı

MHP’li belediye için aday

Erdoğan’ın açıkladığı şehirler arasında 2014 yerel seçimlerinde MHP’nin kazandığı Karabük ve Bartın’dan da aday gösterilmesi dikkati çekti. Erdoğan’ın dün açıkladığı isimlerden 10’u mevcut AK partili belediye başkanlarından oluştu. Bu kapsamda büyükşehir belediyelerinde Antalya’da Menderes Türel, Bursa’da Alinur Aktaş, Denizli’de Osman Zolan, Erzurum’da Mehmet Sekmen, Gaziantep’te Fatma Şahin ve Amasya’da Cafer Özdemir, Artvin’de Mehmet Kocatepe, Gümüşhane’de Ercan Çimen, Kastamonu’da Tahsin Babaş, Kırıkkale’de Mehmet Saygılı AK parti’nin yeniden aynı illerde aday gösterildi.

Kayyum atanan 5 şehir

Erdoğan’ın açıkladığı şehirler arasında HDP’li iken 2016’da kayyum atanan 5 il de yer aldı. Bu kapsamda Bitlis’e AK Parti Bitlis İl Başkanı Nesrullah Kangay, Batman’a AK Parti İl Başkan Yardımcısı Murat Güneştekin, Şırnak’a Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Eski Başkanı Mehmet Yarka aday gösterildi. Diyarbakır için aday gösterilen Cumaali Atilla ise Etimesgut Kaymakamı olarak kamu hizmetine devam ederken kayyum olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanmıştı. Hakkâri için de 1981 Amasya doğumlu ve Eylül 2014’ten itibaren Hakkari Vali Yardımcısı olarak görev yaparken kayyumluğa getirilen Cüneyt Epcim aday gösterildi. AK Parti 2014 seçimlerinde kazandığı 15 ilde mevcut belediye başkanlarını değiştirme kararı aldı. Adıyaman, Bolu, Elazığ, Kocaeli, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Bayburt, Ardahan, Kilis, Kayseri ve Malatya için yeni adaylar belirlendi. Adıyaman’da AK Parti’nin yeni belediye başkan adayı, eski Adıyaman Tabip Odası Başkanı beyin cerrahı Süleyman Kılınç oldu. Bolu’da ise mevcut başkan Alaaddin Yılmaz, 3 dönem kuralına takıldığı için yerine Fatih Metin aday gösterildi. Eski AK Parti Bolu Milletvekili olan Metin, Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi Bakanlıklarında bakan yardımcılığı görevlerini yürüttü. AK Parti’nin Elazığ için belirlediği yeni belediye başkanı adayı son seçimlerde AK Parti’den milletvekili adayı olan 1980 doğumlu Şahin Şerefoğulları oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı için üç dönemdir belediye başkanlığı yapan İbrahim Karaosmanoğlu yerine Tahir Büyükakın aday gösterildi. Büyükakın, 2017’de Bilecik Valisi olarak atanmıştı. Kahramanmaraş’ta Fatih Mehmet Erkoç yerine Hayrettin Güngör aday gösterildi. Güngör 2008’den beri Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreterliği görevini yürütüyordu. Nevşehir’in yeni başkan adayı Rasim Arı ise 2015’ten beri Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Haberin Devamı

32 yaşında aday

Haberin Devamı

Adaylar arasında en genç isim 32 yaşındaki Kırklareli adayı Burak Süzülmüş oldu. Süzülmüş ile beraber Deniz Kurt (Burdur), Şahin Şerefoğulları (Elazığ), Cüneyt Epcim (Hakkari), Emrah Özdemir (Niğde), Ali Çöpçü (Sinop) ve Fatih Yumak’ın (Bayburt) 40 yaşın altında isimler olması dikkati çekti.

MHP ile müzakere

AK Parti’nin üzerinde çalışmayı sürdürdüğü, bir kısmında da MHP ile yürütülecek müzakereler sonucu stratejisini netleştireceği 31 il ise şöyle: “Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, Kars, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Sakarya, Sivas, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Iğdır, Osmaniye.”

Haberin Devamı

50 isim netleşmişti

Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre parti yönetimince 50 ilin adayı netleştirilmişti. Ancak dünkü toplantıda üç büyükşehirin de aralarında olduğu 10 ilin adayı açıklanmadı. Sonraya bırakılan bu iller “Ankara, Bilecik, Çankırı, Erzincan, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Siirt, Tokat, Tunceli” olarak sıralandı.