Siyaset '4+4+4 devam etmemeli'

'4+4+4 devam etmemeli'

29.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı Kısa Sonuç Bildirgesi açıklandı. Bildirgede, “4+4+4 şeklindeki uygulama asla devam etmemelidir” denildi.

4+4+4 devam etmemeli

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara

Bildirge’de özetle şu ifadeler yer aldı:

- Öğretmen liselerinin tekrar açılması ve bu lise mezunlarının üniversite giriş sınavlarında avantajlı kılınması sağlanmalı ve öğretmenlik mesleğine ilgi teşvik edilmelidir.

Haberin Devamı

- Öğretmenlik mesleğine yatkın olmayan öğrencilerin 3. sınıftan itibaren başka fakültelere geçmesine izin verilmeli.

- Atanamayan öğretmen sorunun aşılması, öğretmenlerin istihdamının sağlanması için fakültelere alınan öğrenci sayılarının belirli bir plan doğrultusunda azaltılması yoluna gidilmelidir.

- Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilerek tüm öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi sağlanmalıdır.

- 4+4+4 şeklindeki uygulama asla devam etmemelidir.

- Vakıf ve cemaatlerin sıbyan mektebi adı altında dini eğitimin verildiği okul öncesi eğitim kurumları açmasına izin verilmemelidir.

YÖK kaldırılmalı

-  Yükseköğretim ve üniversitelerde kurumsal özerkliğin ayrılmaz parçası olarak ilgili bileşenlerden oluşan kurullar yönetimi esas olmalıdır.  YÖK kaldırılmalı ve seçilmiş rektör veya seçilmiş üniversite temsilcileriyle oluşan eşgüdüm kurulu oluşturulmalıdır.

Haberin Devamı

- Rektörler, üniversite bileşenleri veya onların temsilcilerinden oluşan senato tarafından seçilmelidir.

- Mali özerklik sağlanmalıdır. Üniversiteler kamu kaynaklarıyla finanse edilmeli, bu kaynakların uygun kullanımı üniversitelerin yetkisinde olmalıdır.

- Haksız şekilde KHK ile görevine son verilenler derhal iade edilmeli.

- Öğrencilerin barınma, geçinme ve öğretim ihtiyaçları kamu tarafından ücretsiz karşılanmalıdır.