Siyaset Akbulut’u devletin zirvesi uğurladı

Akbulut’u devletin zirvesi uğurladı

16.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybeden eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yıldırım Akbulut, dün devletin zirvesinin katıldığı törenlerle son yolculuğuna uğurlandı.

Akbulut’u devletin zirvesi uğurladı

Eski TBMM Başkanı ve Başbakan, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut (86) dün son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

Akbulut için ilk tören TBMM’de düzenlendi. Meclis’teki törene, Akbulut’un ailesi ve yakınlarının yanı sıra; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski TBMM başkanları Cemil Çiçek, Köksal Toptan ve Bülent Arınç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, bazı eski bakanlar, siyasi parti genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Cenaze töreninde konuşan TBMM Başkanı Şentop, Akbulut’un, ülkeye her siyasiye nasip olmayak değerli hizmetlerde bulunduğunu vurgulayarak, ebedi hayat yolculuğuna güzel bir şekilde çıkan seçkin, müstesna insanlardan olduğunu belirtti. Siyasetin zorlu çarkları arasında mütevazı, dürüst, sükunet içinde ve nezaketli kişiliğinden bir şey kaybetmeden ayakta kalabilmeyi başaran ve ömrü boyunca bundan taviz vermeyen Akbulut’un hafızalarda ve hatıralarda böyle yaşamaya devam edeceğini söyleyen Şentop, “Samimiyeti, dürüstlüğü ve tevazusu ile bilinen merhum Yıldırım Akbulut halkın içinden bir devlet adamıydı. Ülkemiz ve siyasetimiz önemli bir değerini, kendine mahsus bir tarz-ı siyaset erbabını, simge bir ismini kaybetti.”

Haberin Devamı

‘Gönül kırmadı’

Meclis’teki törende konuşan Akbulut’un damadı İsmail Kırca, “Kendisi 28 yıldır kayınbabamdı ama kayınlık kısmını atmıştık, babamdı. Kal değil, hal ehliydi. Az ve düşünerek konuşurdu. Nadiren yaptığı esprilerinde dahi bir kez olsun abartılı bir sözcük kullanmamıştır. Hiçbir zaman bir kişinin aleyhinde en ufak bir laf sarf ettiğine şahit olmadım. Olumsuz sözlerin muhatabı olsa dahi her zaman sükunetle karşıladı. Hiçbir zaman gönül kırmadı” dedi.

Erdoğan da katıldı

Saygı duruşunun ardından Akbulut için dua edildi. Ardından Akbulut’un Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omuzunda top arabasına taşındı. Askerler tarafından top arabasından cenaze aracına alınan Akbulut’un naaşı, Ahmet Hamdi Akseki Camii’ne götürüldü. Camideki törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Meclis’teki törende hazır bulunan MHP lideri, camiye gelmezken, buradaki törene Erdoğan, Şentop, Kılıçdaroğlu, Oktay, Soylu, bakanlar Hulusi Akar, Abdulhamit Gül, Bekir Pakdemirli de katıldı. Öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından Akbulut için helallik istendi.

Haberin Devamı

Daha sonra Erdoğan ve törene katılanlar, Akbulut için Fatiha okudu. Erdoğan, tören sonunda Akbulut’un ailesine başsağlığı diledi. Akbulut’un naaşı Devlet Mezarlığı’na defnedildi.

Akbulut’u devletin zirvesi uğurladı

‘Çok mütevazıydı’

Namazın ardından yaptığı konuşmada Akbulut’un en önemli özelliğinin mütevazılığı olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Rabb’im taksiratını hasenata tebdil eylesin, cennetiyle, cemaliyle müşerref kılsın. Yıldırım Bey’in malum devletin bir çok kademelerinde değişik görevleri oldu. En son Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi’nde beraber çalıştık. Yıldırım Bey’in gerçekten en önemli, en büyük özelliği tevazu idi, mütevazıydı ve bu tevazudan hiçbir an sapmadı. Düşüncelerini, bütün tecrübelerini bizlerle İstişare Konseyi’nde de paylaştı, kendisinden gerçekten çok çok istifade ettik. Rabb’im yar, yardımcısı olsun.”