Siyaset ‘Akkuyu dünyada farklı ses getirecek’

‘Akkuyu dünyada farklı ses getirecek’

14.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan ve Putin görüşmesinde ana başlık enerjiydi. Akkuyu Nükleer Santralii’nde ilk ünitenin 2023’ün ilk yarısında üretime başlayacağı açıklandı. Putin, Türkiye’nin gaz sevkiyatında en güvenli güzergah haline geldiğini söyledi.

‘Akkuyu dünyada farklı ses getirecek’

ASTANA İHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılacağını duyurdu. Putin de Türkiye’nin gaz tedariki konusunda en güvenli güzergah haline geldiğini belirtti. CICA 6. Zirvesi’nin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı’nda Putin ile bir araya gelen Erdoğan, Putin’in 70’inci yaşını tebrik ederek “Daha nice yıllara” dileğinde bulundu.

Haberin Devamı

Bölgesel konular ve iki ülke arasındaki ilişkilerinin ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu ile ilgili olarak birinci türbünün önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop’u da konuşmuştuk. Sinop ile ilgili bir adım atılırsa bu çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Akkuyu yüzde 10 enerji ihtiyacımızı karşılarken, ikinci Sinop yüzde 10 karşıladığı zaman yüzde 20 gibi enerji ihtiyacımızı karşılamada iki nükleer enerji santralinin çıkaracağı ses dünyada çok çok farklı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Tahıl sevkiyatı

Erdoğan tahıl sevkiyatına değinerek, “Bu konuda İstanbul Mutabakatı’nı güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin yine aynı şekilde Türkiye üzerinden söylediğiniz gibi az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız. Az gelişmiş ülkelere bu nakliyatı üzerimizden yaparız. Hatta ülkelerinin isimlerini dahi belirlemede müşterek çalışma içinde olabiliriz. Bizim için gelişmiş ülkelerden çok özellikle fakir fukara, garip guraba ülkeleri bu süreç içinde gözetmemizdir. Bunu yapmamız da dünyada birçok dengeyi lehte çevirecektir diye düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘TürkAkım’a sabotaj planlarını önledik’

Rusya Devlet Başkanı Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşmada ikili anlaşmaların aksamadan uygulandığını söyleyerek, “Sizinle beraber en üst düzeyde gerçekleştirdiğimiz görüşmeler iyi sonuçlar veriyor, ülkelerimiz arasındaki anlaşmaların hepsi yerine getiriliyor” dedi. Akkuyu Nükleer Santrali’nde hem yatırım süreci hem inşaatla ilgili çalışmaların zamanından önce yerine getirildiğini belirten Putin, “Şu an 22 bin kişi sahada çalışıyor ve biz zamanı yerinde kullanıyoruz” dedi.

TürkAkım üzerinden Avrupa’ya gaz tedariği konusunda isteklerini dile getiren Putin, şöyle devam etti:

“Türkiye, gaz tedariki konusunda en güvenli güzergah haline geldi. Sizin tutumunuz sayesinde bu gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. TürkAkım’a sabotaj yapmayı planlıyorlardı ama önledik. Başarılı bir biçimde çalışmaya devam ediyor. Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme hedefini belirledik.” Putin, tahıl koridoru üzerinden dünyaya sevk edilen tahılın çok azının yoksul ülkelere ulaştırılabildiğini yineledi.

Haberin Devamı

‘Ukrayna konuşulmadı’

Kremlin Sarayı tarafından görüşmeyle  ilgili basına açıklama yapıldı. Açıklamada, Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la düzenli görüşmenin olumlu sonuçlar doğurduğunun altını çizdiği ve Akkuyu ile ilgili bilgi verdiği ifade edildi. 

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, yaklaşık 1,5 saat süren Erdoğan-Putin görüşmesinde Ukrayna konusunun ele alınmadığını söyledi.

Temaslarını sürdürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana’daki temasları kapsamında ikili görüşmelerini dün de sürdürdü. Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in yanı sıra Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan ile görüştü.

‘İş birliğimizi sürdüreceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan dönüşü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yeniden Asya Girişimimiz ile kıta ülkeleriyle ikili ve bölgesel platformlarda iş birliğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.