Siyaset ‘AKP’nin şeriatı savunmadığını sağır sultan bile duydu, biliyor’

‘AKP’nin şeriatı savunmadığını sağır sultan bile duydu, biliyor’

08.05.2008 - 02:37 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, AKP’nin “şeriatı savunmadığını sağır sultanın bile bildiğini, duyduğunu” söyledi.

‘AKP’nin şeriatı savunmadığını sağır sultan bile duydu, biliyor’

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, AKP’nin “şeriatı savunmadığını sağır sultanın bile bildiğini, duyduğunu” söyledi. Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları Toplantısı için Türkiye’de bulunan Rehn, CNN Türk’te Mithat Bereket’in sorularını yanıtladı.
Venedik Komisyonu Kriterleri’ne göre şiddete başvurmayan partilerin kapatılmaması gerektiğini, ancak şiddet içermediği halde yıllar önce Refah Partisi’nin kapatılması kararının Avrupa tarafından doğru bulunduğunu hatırlatan Bereket, Rehn’e AKP’yi kapatma davasıyla ilgili yorumunu sordu. Bu davayla ilgili detaylara girmek istemediğini söyleyen Rehn, “Çünkü AKP’nin şeriat yasasını savunmadığını aslında sağır sultan bile bilebilir, duyabilir. Bu bağlamda yargının üzerine düşen görevini Avrupa Birliği değerleri ve standartlarında yapmasını bekleyeceğiz” dedi.

1 Mayıs gerekçesi
Rehn, 1 Mayıs’ta polisin orantısız güç kullanımına tepki göstermekte neden geç kaldıkları sorusunu da şöyle yanıtladı: “AB Komisyonu’ndakiler 1 Mayıs İşçi Günü tatil olduğundan o gün çalışmıyorlardı. Biz de doğru bilgiler gelsin diye bekledik. Daha sonra da hem dönem başkanlığıyla, hem AB üyeleriyle bunu görüşmek istedik... Tabii ki olayların doğru bir şekilde soruşturmasını bekliyoruz.”