Siyaset Altılı masada özel ekip dönemi

Altılı masada özel ekip dönemi

29.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altılı masada, ekonomi, sağlık, çevre, eğitim, dış politika, temel politika konularıyla ilgili özel ekipler kurulacak. Bu başlıklarda ortak hedef ve ilkeler belirlenecek, neler yapılacağı sıralanacak

Altılı masada özel ekip dönemi

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Altılı masanın 2 Ekim pazar günü CHP ev sahipliğinde yapacağı toplantıda üç temel konunun ele alınması ve bunlarla ilgili liderler düzeyinde mutabakat aranması bekleniyor. Söz konusu başlıklar ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Yol haritası, ön koalisyon protokolü ve seçim beyannamesi olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Kaynaklar masadaki ilk konunun geçiş sürecinin yol haritası ve temel konularda söylem birliği olacağını belirtiyor. Yol haritası, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre seçilecek cumhurbaşkanının parlamenter sisteme geçene kadar ülkeyi nasıl yöneteceği, hangi yetkileri kullanacağı ya da hangilerini kullanmayacağını içeren bir metin olacak. Bir başka ifade ile, yürütmeyle yasama organının nasıl çalışacağını düzenleyen bir yol haritası ele alınacak.

‘Artık adı konulmalı’

Bu çerçevede ekonomi, sağlık, çevre, eğitim, dış politika temel politika konularının içeriklerinin ve uygulama takvimlerinin de gözden geçirilerek, bunlar için ortak çalışma ekiplerinin oluşturulması beklentisi dile getiriliyor. Bu başlıklarda ortak hedef ve ilkeler belirlenecek, neler yapılacağı sıralanacak. Kurmaylar, “2 Ekim’de artık bu işin adı konulmalı. Takvim belirlenmeli. Söylemlerle alakalı çalışacak ekipler oluşturulmalı” değerlendirmesini yapıyor.

Haberin Devamı

Almanya örneği masada

Bu çerçevede 4 ya da 5 ekip oluşturulabileceği, çalışmalar sırasında gerek duyulması halinde istenilen isimlerden de faydalanabileceği kaydediliyor.

Kurmaylar bu noktada, Almanya’da koalisyon hükümetleri kurulurken yapılan çalışmaya dikkat çekiyor. Ortaya çıkarılacak metinlerin cumhurbaşkanı adayının söylemine katkı sunacağı ifade ediliyor.

Ortak söylem

Altılı masadaki kurmaylar, “Tematik konular dediğimiz bir ön protokol. Bu sistemde seçim sonrası değil, seçim öncesinde parti programı gibi hazırlanacak, seçim beyannamesi gibi, neleri ortak söyleyeceğimiz. Şu an itibarıyla hazırlanması gerekiyor. Temel konularda ortak söylem birliği dediğimiz husus bir nevi ön koalisyon protokolü” değerlendirmesini yaptı.

 SP liderini ziyaret etti

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2 Ekim’de kendisinin ev sahipliğinde gerçekleşecek altılı masa toplantısı için liderler ziyaretlerini bugün tamamlayacak. Dün SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret eden Kılıçdaroğlu, bugün saat 14.00’te de İYİ Parti lideri Meral Akşener ile buluşacak. Öte yandan edinilen bilgiye göre Akşener’in son açıklamalarının ardından Kılıçdaroğlu kurmaylarına, “Herkes pazar gününü beklesin” talimatını verdi. Parti yöneticilerinin yanı sıra milletvekilleri de, Akşener’in açıklamalarıyla ilgili yorum yapmamaları konusunda uyarıldı. 

Haberin Devamı

Seçim kanununda iptal isteyen CHP’ye AYM’den ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapan kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına yönelik talebini oy çokluğu ile reddetti. Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapan kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına yönelik talebini oy çokluğu ile reddetti. CHP, 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un il ve ilçe seçim kurullarının oluşumunu düzenleyen, kurullarda “en kıdemli hakimin” görev alması zorunluluğunu kaldıran 5 ve 6’ncı, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11’inci ve seçim kurullarının 3 ay içinde yenilenmesini öngören 12’nci maddelerinin iptali için AYM’ye başvurmuştu. AYM dünkü toplantısında talebi esastan görüşerek karara bağladı. Yüksek mahkeme, söz konusu hükümlerin Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmederek, iptal istemini 5’e karşı 10 oy ile reddetti.