Siyaset ‘Anadolu mutfağı adeta bir umman’

‘Anadolu mutfağı adeta bir umman’

02.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Konya GastroFest’in açılışına katıldı. ‘Mutfak, devletlerin en önemli yumuşak güç unsurunu oluşturuyor’ diyen Erdoğan, ‘Her kentimiz birer gastronomi şehri olmaya aday’ ifadelerini kullandı.

‘Anadolu mutfağı adeta bir umman’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Konya - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Konya GastroFest’in açılışına katıldı. Erdoğan, “Mutfak, devletlerin en önemli yumuşak güç unsurunu oluşturuyor. Halihazırda, tüm dünyada insanlar sağlıklarını geri kazanmak ve sürdürülebilir sağlık için organik ürünlere ve yerel mutfaklara yöneliyorlar. Bu gidişatın, mutfağımızın tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘En büyük yadigar’

Ecdat Bahçesi’nde düzenlenen ve 3 gün sürecek festivalin açılış törenine Emine Erdoğan’ın yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da katıldı. Konya’nın Anadolu’nun özünü ruhunda yaşatan son derece özel bir yer olduğunu söyleyen Erdoğan, Mevlana’nın iyiliğe, doğruluğa, sevgiye, hoşgörüye, güzel ahlaka davetinin, insanlığa büyük bir yadigar olduğunu belirtti. Erdoğan, “Yaşamın her alanına sirayet eden Mevlevilik müessesinin en önemli etkilerinden birini, mutfak kültürü üzerinde görüyoruz. Edeple, adapla yoğrulmuş mutfak pratikleri, manevi eğitimin bir parçası haline gelmiştir. Dervişler eğitimlerine mutfakta başlamıştır. Sadece yemek pişirmeyi ve biyolojik bir ihtiyacı karşılamayı değil, Allah’ın insanlara lütfettiği rızka hürmeti öğrenmişlerdir. Hazreti Mevlana’nın aşçıbaşı Ateşbaz-ı Veli, dünyada türbesi olduğu bilinen tek aşçıbaşıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mutfağın, coğrafyaların yerel çeşitliliği kadar, bir toplumun kültürünün, iç dünyasının ve medeniyet tasavvurunun da aynası olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Anadolu mutfağına bu açıdan baktığımızda, karşımızda adeta bir umman görüyoruz. Her şeyden önce, mutfağımızın muhafaza edilmesi gereken bir miras boyutu var. O nedenle, bildiğiniz gibi, kısa bir süre önce ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabımızı literatüre kazandırdık. Gastronomi alanında uzman akademisyenlerimizin ve ülkemizin kıymetli şeflerinin bin bir emeğiyle ortaya konan bir çalışma oldu. Bir arkeolog titizliğiyle hazine sandığımızı elden geçirdik. İstedik ki mutfağımızı tüm yönleriyle tanıtalım ve elimizdeki bu gücün farkına hep birlikte varalım. Bunun yanında, mutfak, devletlerin en önemli yumuşak güç unsurunu oluşturuyor. Ülkemizi bu alanda dünyada en ön sıraya yükseltmek için, 21-27 Mayıs tarihlerini ‘Türk Mutfağı Haftası’ ilan ettik.”

‘Dünyaya tanıtmalıyız'

UNESCO tarafından koruma altına alınan Türk yemekleri olduğunu hatırlatan Erdoğan, el birliğiyle, şehirlerin, yemeklerin ve coğrafi işaretli ürünlerin sayılarının artırılabileceğini kaydederek, “Ülkemizin her şehrinin birer gastronomi şehri olmaya aday olduğunu düşünüyorum. Konyamız da Anadolu irfanıyla şekillenmiş mutfağıyla başlı başına bir gastronomi şehri ve bu alanda büyük bir güçtür. Mutfak mimarisinden, pişirme yöntemlerine kadar, Konya’nın engin mutfak kültürünü, tüm yönleriyle dünyaya tanıtma gayretinde olmalıyız. Bir örnek vermek gerekirse, Konya Tiridi, mutfağımızın atıksız özelliğini çok iyi anlatan sembollerinden biridir” dedi.

Haberin Devamı

Önlenebilir hastalıklar kategorisindeki birçok rahatsızlığın, yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığına dikkat çeken Erdoğan, şu çağrıyı yaptı:

“Anadolu Mutfağının asırlık formüllerine baktığımızda, her bir reçetenin, beden ve ruh arasındaki hassas terazide hazırlandığını görüyoruz. Halihazırda, tüm dünyada insanlar sağlıklarını geri kazanmak ve sürdürülebilir sağlık için organik ürünlere ve yerel mutfaklara yöneliyorlar. Bu gidişatın, mutfağımızın tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Buradan tüm şeflerimize de bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sizleri, bilhassa yerel ve geleneksel ürünlere ağırlık veren, bölge mutfaklarının kültürel ve tarihsel özelliklerini öne çıkaran projelerde görmeyi arzu ediyoruz. Bu tip projeleri canı gönülden desteklediğimi ifade etmek istiyorum.”

Haberin Devamı

Kuşak giydiri

Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, Emine Erdoğan’a Mevlevi mutfağı aşçısı Ateşbazı Veli anısına kuşak takdim etti. Emine Erdoğan, üniversitelerin aşçılık bölümünden mezun olanları temsilen 6 öğrenciye, Mevlevi geleneğini sürdürmek amacıyla kuşak giydirdi. Ardından Erdoğan Ateşbaz Veli türbesinden getirilen tuzu, festival aşı olan Türk mutfağında bolluğun, bereketin simgesi toyga çorbasına attı.

‘Anadolu mutfağı adeta bir umman’
Emine Erdoğan, Konya mutfağı aşçılarından Saime Yardımcı ile Konya’nın geleneksel yemeklerinden tirit ve sündürme peynir yaptı. (Fotoğraf: YAVUZ ÖZDEN)

Tirit yaptı

Stantları gezerek yöresel ürünler hakkında bilgi alan Erdoğan, pekmez kazanını karıştırdı, geleneksel Konya mutfağı aşçılarından Saime Yardımcı ile Konya’nın geleneksel yemeklerinden tirit ve sündürme peynir yaptı. Festival kapsamında Konya’nın geleneksel 42 yemeğinin tanıtımı yapıldı.