Siyaset ‘Anayasa’ mesaisinde başlık: Yasama

‘Anayasa’ mesaisinde başlık: Yasama

20.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’nin hukukçu kurmayları, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş için bir araya geldikleri toplantılardan dördüncüsünü dün TBMM’de gerçekleştirdi.

‘Anayasa’ mesaisinde başlık: Yasama

 

Toplantının yol haritası üçüncü buluşmada belirlenirken, dünkü toplantıda anayasanın temel ilkeleri ve yasama başlığı üzerinde çalışma yapıldı. Yasamanın, “güçlendirilmiş parlamenter sistemin ana omurgasını oluşturacağı” belirtildi. Yasama başlığı altında “TBMM seçimleri, Meclis’in kanun çıkarma, bütçe ve denetim yetkisi” masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

TBMM Halkla İlişkiler binasında gerçekleşen toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu katıldı. Erkek, “Uyum içerisinde, keyifle çalışıyoruz. Temel ilkelerde uzlaşmak Türkiye için de demokrasimiz için de çok değerli” derken; Üstün, şunları kaydetti: “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin geçtiğimiz toplantıda ana ve alt başlıklarını belirlemiştik. Bu arada da giriş kısmına çalıştık. Yasama çok önemli güçlendirilmiş parlamenter sistemde. Birkaç toplantı yasama alt başlığı üzerinde çalışacağız.” Erdem, “Bu çalışmayı Sayın Genel Başkanlara ve Türkiye’ye sunacağız. En önemlisi, altı muhalefet partisi bir araya gelerek diyoruz ki; Türkiye, kesinlikle tekten büyüktür” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaya da, “Farklı siyasi partilerin aynı masa etrafında toplanması son derece kıymetli. İnşallah buradan Türkiye’ye umut olacak bir ortak metinle hep beraber Türkiye’de yeniden umut ışığını yeşerteceğiz” dedi. Şahinalp ise, “Altı parti de elini taşın altına koymaya, ana prensiplere karar verdi. Bugün itibarıyla yasamadan başlamak üzere ki, hayal ettiğimiz yeni dönemin ağırlık merkezi Meclis’te olacak. Zaten o yüzden Meclis’te toplanıyoruz. Sembolik anlamı var” ifadesini kullandı.