Siyaset Ankara’da Yavaş İstanbul’da İmamoğlu

Ankara’da Yavaş İstanbul’da İmamoğlu

19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP dün PM toplantısının ardından yerel seçimlerde yarışacak 67 adayını daha ilan etti. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, Adana’da Zeydan Karalar, Antalya’da Muhittin Böcek aday gösterildi.

Ankara’da Yavaş İstanbul’da İmamoğlu

CHP, dünkü Parti Meclisi (PM) toplantısında, dört büyükşehir ve dört il belediyesinin de arasında olduğu 67 adayını daha belirleyerek, kamuoyuna açıkladı. Bu çerçevede, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, Adana’da Zeydan Karalar, Antalya’da ise Muhittin Böcek aday gösterildi.

Haberin Devamı

Yerel seçimlere yönelik aday belirleme çalışmalarını sürdüren CHP, 24 Ekim’de 105, 14 Kasım’da 146, 6 Aralık’ta ise 212 belediye başkan adayını açıklamıştı. CHP Parti Meclisi dün de “dördüncü grup” adaylarını belirlemek üzere toplandı. Toplantıda dört büyükşehir dört il belediyesinin arasında bulunduğu 67 aday belirlenerek kamuoyuna açıklandı. Böylece CHP; şu ana kadar dört PM toplantısında, 24 il ve 11 büyükşehir adayının arasında olduğu 530 adayını ilan etmiş oldu. CHP yönetimi, kalan adayların açıklanması için PM’yi 2-3 kez daha toplama kararı alırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hem bu kentin hem de İstanbul’un CHP’li ilçelerinin adaylarının açıklanmasının 2019’a kaldığı bildirildi.

4 büyükşehir, 4 il

Haberin Devamı

PM toplantısında, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul adaylığı oy birliği ile kabul edildi. İstanbul aday adayları arasında bulunan Genel Sekreter Akif Hamzaçebi de İmamoğlu için “kabul” oyu verdi. İmamoğlu’nun yerine ise mevcut başkan yardımcısı Mehmet Çalık aday gösterildi. Adana’da Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya’da Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, aday oldu. Muharrem İnce’nin yakın ekibinden olan ve olağanüstü kurultay için imza toplayan Bolu Milletvekili Tanju Özcan da Bolu adayı olarak ilan edildi. Sivas’ta eski milletvekili Ali Akyıldız, Ağrı’da Ahmet Meriç, Niğde’de il genel meclisi üyesi Rasim Yılmaz aday gösterildi.

CHP’nin Antalya’nın Konyaaltı ilçesinin adayı eski il başkanı Semih Esen olurken, Muratpaşa’da büyükşehir adaylığı iddiasında olan mevcut belediye başkanı Ümit Uysal yeniden aday gösterildi. Adana’nın Çukurova ilçesinde de büyükşehir belediye başkanlığı için aday adayları arasında olan mevcut belediye başkanı Soner Çetin yeniden aday yapıldı. Ankara’nın Mamak ilçesinde eğilim yoklamasından çıkan ilçe başkanı Adnan Demirci, Polatlı’da ise eski belediye başkanlarından Sami Çay seçim yarışına dahil edildi.

İzmit’e vekil aday

CHP, ittifak kapsamında İYİ Parti’ye bıraktığı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday çıkarmazken, bu kentin merkez ilçesi İzmit’teki adayını belirledi. Kocaeli’nin CHP’de kalması halinde büyükşehir adayı olması beklenen Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, CHP’nin İzmit adayı oldu. Aydın’ın Efeler ilçesinde ise eski Aydın milletvekili Mehmet Fatih Atay aday gösterildi.

Haberin Devamı

Ankara hamlesi

Edinilen bilgilere göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara için sürpriz bir hamle yaptı. Daha önce dünkü PM toplantısına getirilmesi beklenmeyen Mansur Yavaş’ın Ankara adaylığı, önceki gece yarısına kadar süren toplantıların ardından listeye eklendi. PM’ye gelen aday listesinde Mansur Yavaş isminin görülmesi üzerine, Yavaş’ın adaylığına karşı olan üyeler itirazlarını dile getirdi. Aynı üyeler Ankara oylamasının “tek tek sorarak” yapılması için de bir önerge hazırlandı. Daha sonra yapılan açık oylamada, 12 üye ret, 45 üye kabul oyu verirken bir isim çekimser kaldı. Böylece Yavaş’ın Ankara adaylığı resmileşmiş oldu. Edinilen bilgilere göre PM toplantısında Yavaş’ın adaylığına yönelik itirazlar üzerine Kılıçdaroğlu, “Anketlerden kim çıkıyorsa onu aday gösteriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Üye olmadan aday

2014’te CHP’ye katılan, 2016’da ise istifa eden Yavaş, dün yeniden aday olarak açıklanmasına rağmen henüz partiye üye olmadı. Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Yavaş’ın üyeliğine ilişkin soruya, “Kendileri takdir ederler. Üyeliği konusu her an gerçekleşebilir” yanıtını verdi. Yavaş’ın adaylığının açıklanmasının ardından, Ankara’nın 25 ilçe örgütü, İl Başkanı Rıfkı Güvener başkanlığında olağanüstü toplandı. Yavaş’ın adaylığına karşı olduğu bilinen Ankara örgütünün toplantısında, “Parti Meclisi’nin iradesine saygı gösterilmesi ve Yavaş’ın adaylığının desteklenmesi” kararı çıktı.

Yavaş, Akşener’e de teşekkür etti

Mansur Yavaş, adaylığının netleşmesinin ardından twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Başkent Ankara adaylığı için şahsımı lâyık gören Millet İttifakı’nın Genel Başkanları Sayın Kılıçdaroğlu’na, Sayın Akşener’e ve parti yöneticilerine teşekkür ederim. Bu güveni,seçimi kazanıp, başarı ile taçlandırmak boynumuzun borcudur. Yolumuz açık olsun. Allah’ın izni, halkımızın takdiriyle Cumhuriyetimizin kalbi Güzel Ankara’ya hizmetkar olmaya talibim. Parti ayrımı yapmaksızın tüm Ankaralılara teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Bu bir başlangıç’

Ekrem İmamoğlu, adaylığının kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “İstanbul’un geleceği ve İstanbulluların mutluluğu için yola çıkıyoruz. Beni bu göreve layık gören partime, genel başkanımıza ve tüm İstanbullulara içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi. Adaylığının bir başlangıç olduğunu ifade eden İmamoğlu şöyle devam etti: “Hepimiz için çok güzel ve değerli günlerin bir başlangıcı. Önce cümlelerime teşekkürle başlamak istiyorum. En baştan sevgili eşime, çocuklarıma, anneme, babama, bütün Beylikdüzülü hemşehrilerime, yanı sıra İstanbul il başkanımıza, İstanbul CHP tüm üyelerine, partinin tüm üst kurullarına, en başta çok değerli Genel Başkanım Sayın Kılıçdaroğlu’na ve tüm İstanbullulara ve tüm Türkiye’ye yürekten teşekkür ediyorum. Çok güzel bir süreç yaşayalım. İstanbullulara nasıl bir İstanbul istediğimizi anlatacağız. İstanbullularla yeni sözlerin söylendiği bir süreci yaşayacağımıza yüzde yüz emin bir birey olarak, Ekrem İmamoğlu olarak İstanbulluların huzuruna çıkmış bulunuyorum. Beylikdüzü’nde yaşayan herkesin kalbini kazandığımız gibi tüm İstanbulluların kalbini kazanacağımıza söylemek istiyorum.”

Ekrem İmamoğlu kimdir?

Ekrem İmamoğlu, 1970’te Trabzon’da doğdu. Trabzon Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İmamoğlu, yine İstanbul Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları ve Yönetim Bilimi dalında Yüksek Lisans eğitimi aldı. 1992’de inşaat ve taahhüt işleri yapan aile şirketinde iş hayatına başladı. Bu şirkette Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Okul yıllarında amatör olarak futbol oynadı. Trabzonspor Futbol Kulübü, Trabzonspor Basketbol Kulübü ve Beylikdüzüspor Kulübü’nde yöneticilik yaptı. 2009’da CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi. Beylikdüzü’nün sosyal ve kültürel hayatında etkin rol oynayan İmamoğlu, bir çok sivil toplum kuruluşuna üye. Evli ve üç çocuk babası olan İmamoğlu, 1991’den bu yana Beylikdüzü’nde yaşıyor.

Ankara’da Yavaş İstanbul’da İmamoğlu

‘Mart’ın sonu bahar’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, PM toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Halkımız iktidarın toplumu kutuplaştırmasından bezdi. İnançları, mezhepleri, kültürleri birbirine düşman etmekten beslenen, intikamcı politikalarının yükünü taşımaktan bezdi. Kentlerimiz tarihine, kültürüne ihanet eden yönetimleri reddediyor. Türkiye AKP’den yoruldu. CHP, kentlerin kaderini iki dudak arasına almaya değil, huzuru tesis etmeye aday. Bu yüzden tüm adaylarımız kutuplaştıran değil birleştiren, sorunları derinleştiren değil çözen isimler. Yani Lale Devri bitti, kır çiçeklerinin devri başlıyor. Allah’ın izni ve halkımızın takdiriyle geliyoruz. Az kaldı Türkiye’m, az daha sabır önümüz Mart. Martın sonu bahar” diye konuştu.

Ankara’da Yavaş İstanbul’da İmamoğlu

‘Çalışan Antalya’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhittin Böcek adaylığının belli olması sonrasında twitter üzerinden “20 yıldır Konyaaltı’nda birlikte başardık. Şimdi de hayatımı adadığım Antalya’da birlikte başarmaya geliyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, örgütümüze ve Sayın Meral Akşener’e teşekkür ediyorum. Oturan değil çalışan Antalya’ya hazır olun, şimdi çalışma zamanı” mesajını paylaştı.