Siyaset 'Antalya zirvesi diplomasi zaferi'

'Antalya zirvesi diplomasi zaferi'

11.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Erdoğan, Biden ile görüşmesinde; Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm için Türkiye’nin her iki tarafla da konuşabilmesinin önemine işaret etti. Erdoğan, iki ülkenin dışişleri bakanlarının Antalya'da bir araya gelmesinin bir diplomasi zaferi olduğunu söyledi.

Antalya zirvesi diplomasi zaferi

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Milliyet’e iki lider arasındaki görüşmenin olumlu geçtiğini söylediler. Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması yönündeki diplomatik temaslarına hız veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve hükümet başkanları ile yaptığı görüşmeleri sürdürüyor.

Haberin Devamı

Erdoğan bu kapsamda dün ABD Başkanı Biden ile 45 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı.

F-16’lar gündeme geldi

Erdoğan görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretlerini devam ettirdiklerini belirterek, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin her iki tarafla konuşabilmesinin ve çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin açtığı güven kanalı sayesinde Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının Türkiye’nin ev sahipliğinde dün Antalya’da doğrudan karşılıklı konuşma imkânı bulmalarının önemine işaret eden Erdoğan, toplantının düzenlenmesinin bile bizatihi bir diplomasi zaferi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımını ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini belirterek, savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirdi.

‘Türkiye’nin çabalarını takdirle karşılıyoruz’

Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin ‘yapıcı bir görüşme oldu’ ifadesini kullanan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Başkan, Türkiye’nin oynadığı rolden ve diplomatik müzakerelere ev sahipliği yapmasından oldukça memnun” dedi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise iki liderin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgaline ilişkin duyulan ortak kaygıyı ele aldığı aktarıldı. Açıklamaya göre; iki lider Ukrayna hükümetine ve halkına güçlü desteklerini teyit etti, acil ateşkes ihtiyacının altını çizdi ve krize eşgüdümlü uluslararası yanıttan duyulan memnuniyeti dile getirdi. Biden, Türkiye’nin çatışmaya yönelik diplomatik çözümü destekleme çabaları, barışı ve istikrarı sağlamak üzere bölge liderleriyle son temasları karşısında takdirlerini ifade etti.

2022’de ilk görüşme

Erdoğan, Biden ile son görüşmesini İtalya’nın başkenti Roma’da 2021 yılı ekim ayında düzenlenen Erdoğan, Biden ile son görüşmesini İtalya’nın başkenti Roma’da 2021 yılı ekim ayında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi marjında gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile 2021 yılında ayrıca 14 Haziran’da Brüksel’de yapılan NATO Liderler Zirvesi kapsamında da görüşmüştü. Biden’ın göreve gelişinin ardından iki lider arasındaki ilk telefon görüşmesi ise 1915 olaylarının yıl dönümünden bir gün önce 23 Nisan 2021’de gerçekleşmişti. Dün yapılan telefon görüşmesi ile Erdoğan ve Biden arasında 2022 yılının ilk telefon görüşmesi gerçekleşmiş oldu.