Siyaset Atina geri itiyor Batı seyrediyor

Atina geri itiyor Batı seyrediyor

17.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

KDK’nın ‘Ege Denizi’ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları Raporu”, TBMM’de açıklandı. TBMM Başkanı Şentop, “Geri itmeleri yapanlar başta Yunanistan olmak üzere tüm dünyaya ifşa edilmeli” diye konuştu. İçişleri Bakanı Soylu ise “2020-2022 yılları arasında Yunanistan 45 bin insanı geri itti. Çözümü insanları öldürerek bulmuşlar. Batı neden susuyor? Eğer oradan geçerlerse Batı’ya gelme imkanları olabilir diye” dedi

Atina geri itiyor Batı seyrediyor

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) “Ege Denizi’ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları Raporu”, TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen programla açıklandı. Programa TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, KDK Başkanı Şeref Malkoç, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, bazı büyükelçiler ve diğer yetkililer katıldı.

Haberin Devamı

Şentop, geri itme konusunun sadece geri itme olmadığını, insanlık meselesi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Bunu yapanlar başta Yunanistan olmak üzere tüm dünyaya ifşa edilmeli. Türkiye dünyada en fazla göçmen barındıran ülke. Göç meselesi tüm dünyanın meselesi. Göçün en temel sebebi insanların kendi topraklarında insanca yaşayabilme imkanlarından mahrum olmalarıdır. Beyaz ve Hristiyan göçmenlere Avrupalılar daha farklı davranıyorlar, bunun da farkındayız. Son zamanlarda artmasının temel sebebi var aslında, dünyada büyük demografik hareket var.”

Atina geri itiyor Batı seyrediyor

‘Sömürünün bedeli’

Dünyada gelecek 25 yıllık dönemde Avrupa’nın büyük bir göç dalgasına maruz kalacağını kaydeden Şentop, “Demografik gelişmeler bunu gösteriyor. Bugün Yunanistan yapıyor ama Avrupa da buna göz yumuyor. Yapılanlar insanlık meselesi, siyasi bir sorun. Göçmenleri sadece insan hakları meselesi olarak düşünmeyin. Ekonomik mesele olarak da görün. Yıllardır yaptığınız sömürünün bedeli, iadesi olarak düşünün” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘Dehşete düşürdü’

KDK Başkanı Malkoç da “Yunanistan, Ege Denizi’nde geri itmelerle, Meriç Nehri’nde yaşanan vakalarla bu insanlara karşı suç işlemektedir, temel insan haklarını ihlal etmektedir. Bu rapor çalışmaları esnasında gördüklerimiz, duyduklarımız, yaşadıklarımız bizleri dehşete düşürdü” dedi.

 ‘45 bin insanı geri itti’

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye’nin doğru bir göç politikası izlediğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Ne yaptıklarını bize söylesinler. Sadece bizim milletimiz onların yaptığından kat ve kat fazlasını Azez’de, Cerablus’ta, İdlib’de, El Bab’da yaptı. Sadece bizim evlatlarımız o bölgede, terörden, rejimden, ABD ve Rusya’nın baskısından kurtulsun diye şehit oldular. Şu an 6 milyon insan yaşıyor bizim güvenli olarak bulundurduğumuz bölgelerde.”

2020-2022 yılları arasında Yunanistan’ın 45 bin insanı geri ittiğini aktaran Soylu, “Kimini plastik kelepçelerle bağladılar denizin ortasına bıraktılar, kiminin üzerine benzin döktüler. Bunlardan birini biz yapmış olsaydık bizi çarmıha gererlerdi” dedi. Batı’nın Yunanistan’a ses çıkarmadığına dikkat çeken Soylu, şöyle devam etti: “Çözümü insanları iterek, öldürerek bulmuşlar. Batı neden susuyor? Eğer oradan geçerlerse Batı’ya gelme imkanları olabilir diye. Şu anda Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyeli var. 321 bin uluslararası korumaya başvuran var. 4 milyon 100 bin civarında uluslararası korumaya başvurmuş, Türkiye’ye gelmiş insan var. Senin bin 500’ün gelse ne olur, gelmese ne olur. 362 bin insanı biz insanlığa uygun şekilde gönderdik. Avrupa, Yunanistan bunu yapmaya devam edebilir.”