Siyaset ‘Ayrı çözümler geliştirmemiz gerekiyor’

‘Ayrı çözümler geliştirmemiz gerekiyor’

19.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

‘Ayrı çözümler geliştirmemiz gerekiyor’

Devlet Konukevi’nde, farklı engel gruplarından özel gereksinimli çocukların anneleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Görme engelli bir çocuğun ihtiyacı ile otizmli bir çocuğun ihtiyacı aynı değil. Her grup için ince elenip sık dokunmuş ayrı çözümler geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

‘Mutlu değilse...’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin de katıldığı programda anneler, özel çocukları adına çözüme kavuşturulmasını bekledikleri sorunlarına yönelik taleplerini dile getirdi.

Özel ihtiyaçları olan çocukların sorunlarını ve ihtiyaçlarını anneleriyle birlikte konuşmayı arzu ettiğini belirten Emine Erdoğan, “Çok iyi bir eğitim sisteminiz olabilir, ama onu gerçekten mükemmel kılan, engelli bireylerin de eşit faydalanabilmesidir. Her gün yeni bir keşfin yapıldığı teknoloji dünyası övünç meselesi olabilir, ama bu dünya, engelli bireylerin kullanımına açık değilse, aslında çok da büyük bir gelişmeden bahsedemeyiz” diye konuştu.

Birçok engel grubunun bulunduğuna ve her grubun kendi içinde bir dünya olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Görme engelli bir çocuğun ihtiyacı ile otizmli bir çocuğun ihtiyacı aynı değil. Her grup için ince elenip sık dokunmuş ayrı çözümler geliştirmemiz gerekiyor. Politikaları oluştururken annelerin tecrübelerinden çıkaracağımız çok ders var. Devletimiz her zaman yanınızda” ifadelerini kullandı.

‘Evimde hissettim’

Programa, 1992’de Türkiye güzeli seçilen ve üç çocuğundan biri özel gereksinimli olan Özlem Kaymaz da katıldı. Çocukların rapor süreçleri, kullandıkları özel ilaçlar, sosyal ve akademik gelişimleri gibi birçok konunun toplantıda detaylı olarak ele alındığını belirten Kaymaz, “Damdan düşen damdan düşeni anlıyor. Bugün de bu sofrada birçok insan aynı damdan düşmüştü. O yüzden enerji çok güzeldi, kah ağladık kah güldük. Kendimi evimde hissettim” dedi.