Siyaset Bakan Çavuşoğlu'nun baş döndüren telefon diplomasisi

Bakan Çavuşoğlu'nun baş döndüren telefon diplomasisi

10.04.2017 - 20:38 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün diplomatik açıdan önem taşıyan dört kritik telefon görüşmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlunun baş döndüren telefon diplomasisi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile öğlen saatlerinde görüşen Çavuşoğlu, akşam saatlerinde de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile konuştu. Çavuşoğlu'nun, ikili ilişkilerde soğukluk yaşanan Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile telefon görüşmesi yapması da dikkat çekti.

İLK GÖRÜŞME ABD İLE

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısının ardından Esad yönetimine karşı tavrını değiştirmişti. Referandum çalışmaları nedeniyle seçim bölgesi Antalya'da bulunan Çavuşoğlu, bugün ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile öğlen saatlerinde telefonla görüşmüştü. Görüşmenin en ilginç noktası Suriye'de Esad'ın durumu ile ilgili iki dışişleri bakanının konuşması olmuştu.

LAVROV İLE GÖRÜŞME

Çavuşoğlu, bu görüşmenin ardından akşam saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü. Görüşmenin ana gündemi Suriye oldu. Çavuşoğlu, bu akşam İran Dışişleri Bakanı Zarif ile de telefon görüşmesi yaptı.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ

ABD ile Rusya ve İran arasında artan gerilimin ardından yaşanan bu telefon trafiği dikkat çekici bulundu. Türk Dışişleri Bakanı'nın; ard arda ABD, Rusya ve İran dışişleri bakanları ile yaptığı telefon diplomasisi uluslararası boyutta dikkat çekici bulundu.

Haberin Devamı

İTALYA'DA TOPLANTI

Çavuşoğlu, yarın İtalya'nın Lucca kentinde yapılacak G-7 Dışişleri Bakanları'nın Suriye konulu toplantısına katılacak. Toplantıya; Türkiye, İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve AB davetli.

MISIR'LA TELEFON TEMASI

Türkiye ile Mısır arasındaki soğuk ilişkilere rağmen diplomatik temaslar sürüyor. Çavuşoğlu, akşam saatlerinde Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, Şükri'ye, Mısır'daki terör saldırısı nedeniyle taziyelerini iletti.