Siyaset Bakan Yazıcı: Bunları aday gösterenlerin hiç mi suçu yok

Bakan Yazıcı: Bunları aday gösterenlerin hiç mi suçu yok

24.06.2011 - 16:03 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Peki bunları aday gösterenlerin hiç mi suçu yok, yok mu? Peki, Dicle’yi aday gösterenlerin hukuk müşavirleri var. Bunu bilmiyorlar mıydı, niye başkasını aday göstermediler de bu konuda ısrarcı oldular" dedi.

Bakan Yazıcı: Bunları aday gösterenlerin hiç mi suçu yok

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, TBMM’de kaydını yaptırdıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Bir basın mensubunun, "BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin boykot kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bakan Yazıcı, 10 Nisan’da bir gazeteye verdiği mülakatı hatırlatarak, "Bunun olacağı önceden belliydi" dedi. Yazıcı, şöyle dedi:

"10 Nisan’da mülakatım vardı. Orada dikkat çekmiştim. Bugün Türkiye, bunları yaşayacağının sinyalleri o gün belliydi. İnsanlar aday olma hakkına sahip. Herkes aday olabilir. Ergenekon, Balyoz ve KCK davaları ile ilgili olarak siyasi partilerin daha özenli davranması gerekirdi, beklentisinin çok doğal olduğu kanısındayım, bunlar yapılmadı."

Bakan Yazıcı, 10 Nisan’da verdiği mülakatta bunun bir proje olduğunu söylediğini ve bu proje sonucu yasama organı ve yargının karşı karşıya getirilmek istendiğini söyledi.

Haberin Devamı

-"BAŞBAKAN’IN DURUMU İLE İLGİSİ YOK"-

Hatip Dicle ile Balbay, Haberal ve Alan’ın durumlarının farklı olduğunu belirten Yazıcı, 2002’de Erdoğan için yapılan düzenlemeye atıfta bulunulmasına karşı çıkarak, şöyle dedi:

"2002’de Sayın Erdoğan’a yapılan düzenlemeye atıf yapılıyor. Bu kesinlikle yanlış. Terör olaylarına katılan, destek veren ve bu tip suçlamalardan mahkum olanlardan milletvekili olamayacağı Anayasa’da yer aldı yani alan daraltıldı. Dolayısıyla o gün yapılan düzenlemede 10 aylık mahkumiyetinin yok sayılması, görmezden gelinmesi gibi bir düzenleme kesinlikle söz konusu değil. Bugün Anayasa’da yapılacak değişikliklerle veya mevzuatta yapılacak değişikliklerle bugünkü mevzuata göre milletvekili olamayacak bir kişinin milletvekilliğinin ihyası, diriltilmesi söz konusu değildir. Hukuki olarak da bunun savunulması mümkün değildir diye düşünüyorum."

-"BAĞIMSIZ VEKİLLERE YAKIŞTIRAMIYORUM"-

Bağımsız milletvekillerinin boykot kararına da Yazıcı, "Parlamentoya gitmeyiz, bunu boykot ederiz, yaklaşımları ben bağımsız olarak seçilmiş arkadaşlara kesinlikle yakıştıramıyorum. Çözüm yeri parlamentodur. Burada çözüm yapılır" dedi.

-OYA ERONAT’IN DURUMU-

Bir basın mensubunun, "BDP’liler, Oya Eronat’ın istifa etmesi gerektiğini ifade ediyorlar, ne diyorsunuz" sorusuna Yazıcı, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Türkiye bir hukuk devletidir. Sayın Oya Eronat mazbatasını aldı. O mazbatasını iade etsin, istifa etsin demenin hukukla bağdaşır hiçbir tarafı yok. Bunu savunanları da anlamakta zorluk çekiyorum."

-"YAPILACAK DÜZENLEMELER DOĞMUŞ SONUÇLARI YENİDEN DİRİLTMEZ"-

Yapılacak düzenlemelerin kesinlikle şu anki yasalara göre doğmuş sonuçları yeniden diriltmeyeceğine işaret eden Yazıcı, "Ama yasalar imkan verirse yani terör örgütüne müzahir olmaktan hüküm giymiş insanların da seçilebilmesini bu toplum savunursa, kabul ederse elbette ki ona herkes saygı duyar. Ve onların seçilebilmesi için başka yöntemler bulunur diye düşünüyorum" dedi.

"10 Nisan’da bir öngörüde bulundunuz, bundan sonraki öngörünüzde tutukluların de serbest bırakılıp Meclis’e gelmeleri olabilir mi?" sorusuna Yazıcı, "Mahkemenin takdiri biz ona karışmayız" dedi. Bir basın mensubunun, "Yasal düzenlemeleri kastettim" sözüne de Bakan Yazıcı, şöyle dedi:

"Yasal düzenleme yapar yani Meclis bir yasa yapar, der ki; milletvekili seçilen insan ne olursa olsun, hangi suçtan yargılanıyorsa yargılansın, mutlaka tahliye edilir, Meclis’e gelir denirse olur bu. Böyle bir şey olur. Ama siz bunu sadece tutuklular açısından düşünmeyin. Diyelim ki, o zaman istisna yapamazsanız. Toplumun çok hassasiyet gösterdiği konularda suçlananlar varsa siz bunları ayrı tutamazsınız. Bu konuda çok genel bir düzenleme yapmanın çok doğru olacağı kanısında değilim."

Haberin Devamı

-"BUNLARI ADAY GÖSTERENLERİN HİÇ Mİ SUÇU YOK?"-

"MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Öcalan konusunu gündeme getirdi, önü açılabilir dedi, ne diyorsunuz" sorusuna da Bakan Yazıcı, "Peki bunları aday gösterenlerin hiç mi suçu yok, yok mu? Peki, Sayın Dicle’yi aday gösterenlerin hukuk müşavirleri var. Bunu bilmiyorlar mıydı, niye o zaman başkasını aday göstermediler de bu konuda ısrarcı oldular" dedi.

-ÇAY VE LAZ BÖREĞİ İKRAMI-

Kayıt yaptırmaya AKP Rizeli milletvekilleriyle birlikte gelen Bakan Yazıcı, Meclis personeliyle basın mensuplarına çay ve Laz böreği ikram etti.