Siyaset Bakanlığın adında ‘iklim’ değişikliği

Bakanlığın adında ‘iklim’ değişikliği

30.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Glasgow’da yarın başlayacak İklim Zirvesi öncesi Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” oldu.

Bakanlığın adında ‘iklim’ değişikliği

 

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” olarak değiştirildi. 22 üyeli İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulurken, iklim değişikliği ile ilgili uluslararası toplantı ve görüşmelerde Türk heyetine başkanlık edecek “İklim Değişikliği Başmüzakerecisi” görevlendirildi.

Haberin Devamı

31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) öncesi Türkiye dikkat çekici bazı düzenlemeleri hayata geçirdi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde değiştirildi.

İki genel müdürlük

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlandı. Ayrıca bakanlık bünyesinde İklim Değişikliği Başkanlığı kuruldu. Başkanlık, küresel iklim değişikliği ve ozon tabakasının incelmesi ile ilgili tedbirlerin alınmasına ilişkin çalışmalar yapacak; iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını ulusal ölçekte izleyip kontrol edecek; uluslararası kuruluşlar ve sözleşmeler kapsamında Türkiye’nin yerine getirmekle yükümlü olduğu raporları hazırlayacak; net sıfır emisyon hedefi ve döngüsel ekonomi ilkesi doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil kalkınma politikalarının belirlenmesi için çalışacak; iklim değişikliği etkilerinin belirlenmesine yönelik risk haritaları çıkaracak; tesis, faaliyet veya sektör seviyesinde sera gazı emisyonlarının denetimini yapacak; Emisyon Ticaret Sistemi başta olmak üzere piyasa temelli mekanizmalar ve ekonomik araçlara yönelik çalışmalar gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Su havzaları geliştirilecek

Bakanlık, kararname ile görevlerine ek olarak toprağın korunması, tabii kaynakların geliştirilmesi ve iklim değişikliği ile mücadele amacıyla çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ, heyelan ve sel kontrolü ile entegre havza ıslahı plan ve projelerini yaparak uygulamaya koyacak.

Çölleşme ve erozyonla mücadele amacıyla su havzalarının geliştirilmesine yönelik ulusal ve bölgesel düzeyde planlama ile politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla yapılacak çalışmalar da bakanlığın görevleri arasında yer alacak. Bakanlık ayrıca, gerekli hallerde orman sınırları dışında özel ağaçlandırma dahil her tür çalışmayı yapacak; bu maksatla dış mekânlarda kullanılan ağaç veya bitki türlerinin üretimine yönelik fidanlık kuracak. Bu amaçlar doğrultusunda yatırım yapacak olan gerçek veya tüzel kişiler desteklenecek.

Haberin Devamı

İklim Değişikliği Başmüzakerecisi

Yeni kurulan İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’na Çevre Bakanı başkanlık edecek; kurulda İklim Değişikliği Başmüzakerecisi, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Ticaret ve Ulaştırma ve Altyapı bakan yardımcıları yer alacak. Strateji ve Bütçe, YÖK, İklim Değişikliği, TÜBİTAK, Türkiye Çevre Ajansı, TÜİK, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlarının da görev yapacağı kurul, toplam 22 üyeden oluşacak. Koordinasyon Kurulu, bakanın çağrısı üzerine her yıl en az iki kez toplanacak. Çevre Bakanlığı’nın ilgili bakan yardımcısı, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası müzakere süreçlerinin yürütülmesinde İklim Değişikliği Başmüzakerecisi olarak görev yapacak. Başmüzakereci, iklim değişikliği ile ilgili uluslararası toplantı ve görüşmelerde, Türk heyetine başkanlık edecek.