Siyaset 'Birilerinin karnı ağrıyor'

'Birilerinin karnı ağrıyor'

02.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, ABD’li ekonomist ve kuramcı Rifkin’i baş danışman yaptı. Rifkin’in 3 Aralık toplantısına katılacağı öğrenildi. CHP eleştirilere, Rifkin’in Merkel’e de danışmanık yaptığını hatırlatarak “Bundan son derece memnunuz” yanıtını verdi.

Birilerinin karnı ağrıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in endüstri danışmanı Jeremy Rifkin’i baş danışman yaptı. Rifkin, cumartesi günü yapılacak olan İkinci Yüzyıla Çağrı toplantısında da sunum yapacak.

Haberin Devamı

ABD’li yazar, ekonomi ve toplum kuramcısı, aktivist, danışman Rifkin, 1995’ten bu yana Wharton School’da ders veriyor. Rifkin, ‘Üçüncü Endüstriyel Devrim’ konseptinin fikir babası olarak kabul ediliyor.

Cumartesi günü yapılacak vizyon toplantısında diğer konuşmacılar arasında Prof. Daron Acemoğlu, Prof. Hakan Kara (Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi), Prof. Refet S. Gürkaynak (Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi-bir dönem ABD merkez bankası FED’de de çalıştı), Hacer Foggo (CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü), Prof. Ufuk Akçiğit (Chicago Merkez Bankası, Danimarka Yüksek Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Dünya Bankası, Hutchins Verimlilik Ölçüm Merkezi, IMF ve OECD’ye proje danışmanlığı yapıyor) de yer alıyor. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da toplantıda birer konuşma yapacak.

Haberin Devamı

‘Son derece memnunuz’

Rifkin’in, Kılıçdaroğlu’na baş danışman olmasına yönelik eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Bundan son derece memnunuz. Çünkü kendisi o çok beğendikleri, yere göğe sığdıramadıkları, elini tutunca bırakmadıkları Angela Merkel’in endüstride danışmanıydı” dedi. Rifkin’in MYK üyesi olmadığının altını çizen Özel, “Kimse yanlış anlamasın, Jeremy Rifkin genel başkan danışmanıdır. Biz diyoruz ki Jeremy Rifkin gelsin biz de çalışsın. Arabanın da en güzelini, telefonun da en güzelini, fabrikanın da en gelişmişini nasıl yapacağımızı bu ülkede Rifkin o tecrübeyle yapsın, buna mı itiraz ediyorlar. Birilerinin karnı ağrıyor. Jeremy Rifkin Almanya endüstri modeli üzerine Genel Başkanımıza baş danışmanlık yapacak kişidir, Genel Başkanımızın baş danışmanlarından biridir” ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı ile telefonda görüştü

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonel Başkanlığı görevine seçilen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile telefonda görüştü. Kılıçdaroğlu, Sanchez’i yeni görevi nedeniyle tebrik etti. Görüşmede Sanchez’in de Türkiye’deki seçim sürecini yakından takip ettiğini belirterek “CHP’nin gösterdiği birleştirici rolün öneminin” altını çizdiği belirtildi.

Haberin Devamı

CHP ‘McKinsey’ eleştirisi yapmıştı

Kılıçdaroğlu, 2018 yılında yaptığı grup toplantısında McKinsey soruları yönelterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi olacak ve bu Ofis’te de 16 bakanlıktan temsilci olacak. Bunların aldıkları her karar, yaptıkları her uygulama, düzenledikleri her rapor üç ayda bir McKinsey tarafından kontrol edilecek. Türkiye’de bunu yapacak kurum, kuruluş ya da şirket yok mu? Allah aşkına, neyin nasıl tasarruf edileceğini Türkiye’de hiç kimse bilmediği için mi McKinsey firmasından milyon dolarlar ödeyip görüş alacaksınız?” sorularını yöneltmişti.

Vekillere davetiye

Kılıçdaroğlu, 3 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te İstanbul’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak vizyon toplantısı için vekillere davetiye gönderdi. Vekillere “değerli yol arkadaşım” diye hitap eden Kılıçdaroğlu, “CHP önümüzdeki seçimlerde sadece bir aday, dar bir siyasal anlayış ya da bir zümrenin çıkarı için oy istemeyecek. CHP yepyeni bir anlayışla yepyeni bir sistem, güç birliği, yeni bir Türkiye hayali için oy isteyecek. İşte bu hayali, Türkiye’nin Yükseliş Vizyonu’nu sizlerle paylaşacağımız ‘İkinci Yüzyıla Çağrı’ buluşmamızda sizi de aramızda görmekten memnuniyet duyarım” ifadelerini kullandı. -MEHTAP GÖKDEMİR/Ankara