Siyaset Bosna Hersek’teki krizi çözme trafiği

Bosna Hersek’teki krizi çözme trafiği

10.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Dodik’in ayrılıkçı söylemleri nedeniyle Bosna Hersek’te yaşanan krizi çözmek için taraflarla peş peşe görüşmeler yapıyor. Erdoğan dün de krizin mimarı Dodik’le bir görüşme yaptı

Bosna Hersek’teki krizi çözme trafiği

Aslıhan Altay Karataş - Ankara / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bosna Hersek ile ilgili diplomasi trafiği hız kazandı. Bosna Hersek’teki siyasi krizin çözümü için arabulucu rol üstlenmesi beklenen Erdoğan, bir hafta içinde ikinci üst düzey görüşmesini Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Milorad Dodik ile gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Bakir İzetbegoviç’i 2 Kasım’da Vahdettin Köşkü’nde kabul eden Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu da İstanbul’da Türkiye’deki Boşnak sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Huber Köşkü’nde görüşmüştü. Erdoğan, dün de Milorad Dodik ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çalışma yemeğinde bir araya geldi. Erdoğan ile Dodik’in görüşmesi 1 saat 45 dakika sürdü.

Arabuluculuk talebi

Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi ve Bosna Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik’in, ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit eden son açıklamaları siyasi krize neden olmuştu. Dodik’in, savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması’nın aslına dönülmediği takdirde ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan edeceğini söylemişti. Yedi AB üyesinin “Sırpların bağımsızlığını” destekleme yönündeki mesajının ardından, Dodik’in Bosna Sırp Cumhuriyeti’nde kendi savunma güçlerini oluşturacaklarını ifade etmesi tansiyonu daha da yükseltmişti. Daha önce yaptığı bir açıklamada da anlaşmazlıkların çözülebilmesi için Türkiye, Sırbistan ve Hırvatistan’ın arabulucu olmalarını teklif ettiğini dile getiren Dodik, batılı liderlere değil, Erdoğan’a güvendiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Bosna Hersek’teki krizi çözme trafiği

Cumhurbaşkanı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Başkanı Margareta Cederfeld’i kabul etti.

Ankara’nın Bosna Hersek trafiği bununla sınırlı kalmayacak. Erdoğan önümüzdeki günlerde Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic ile Konseyin Boşnak üyesi Şefik Caferovic ile de görüşecek. Erdoğan, İstanbul’da Boşnak STK temsilcileriyle buluşmasında İzetbegoviç ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak şunları kaydetmişti:

“Bakir kardeşimle ülkedeki durumu ve gerilimi, daha fazla büyümeden nasıl çözüme kavuşturabileceğimizi istişare ettik. Görüşmemizde kendisiyle Türkiye’nin bu süreçte yapabileceği katkıları değerlendirme fırsatı bulduk. İnşallah önümüzdeki günlerde Bosna Hersek’ten diğer yetkilileri de başta Dodik olmak üzere, Komsic ve onun yanında Caferovic, onları da Ankara’da ağırlamayı planlıyorum ve bu konuda gerekli görüşmeleri yapacağız. Merhum Aliya İzetbegoviç’in emanetine halel gelmemesi için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Bosna Hersek’in tekrar eski kötü günlerine dönmemesi için tüm taraflarla diyaloğumuzu artırarak sürdüreceğiz. Bu arada belki günübirlik bir Sırbistan ziyareti yapmak suretiyle veya Sayın Vucic’i aynı şekilde Ankara’ya davet etmek suretiyle onunla da bir görüşme yapmayı planlıyorum.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye güven

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, çözüm arayışında Türkiye’nin aktif rol oynaması yönündeki talebe dikkat çekmişti. Çavuşoğlu, “Her ne kadar AB ülkeleri, AB bizi rakip olarak görse de Balkan ülkelerinin tamamının Türkiye’ye bakışı son derece olumludur, yapıcıdır” açıklamasında bulunmuştu.