Siyaset Çalınan eserler kiliseye iade

Çalınan eserler kiliseye iade

11.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gökçeada’daki tarihi kiliselerden 2007 yılında çalınan ikonalar, Troya müzesinde düzenlenen törenle Fener Rum Patriği Bartholomeos’a teslim edildi. Bartholomeos, “Cemaatimiz, şahsım adına  en samimi şükranlarımızı ifade ediyorum” dedi

Çalınan eserler kiliseye iade

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4 bin 122 tarihi eserin ele geçirildiği “Anadolu” adı verilen operasyona ilişkin, “Ülkemize ait pek çok eserin yurt dışına kaçırılmadan yakalanmış olmasının yanında sınırlarımız dışına çıkarılarak müzayede evlerinde satılan çok sayıda eserin de tespiti yapılmıştır. Bunların ülkemize iadesine yönelik gerekli girişimleri de ilgili kurumlarımızla koordineli olarak gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ersoy, 2007’de Gökçeada’daki tarihi kiliselerden çalınan ikonaların Fener Rum Patriği Bartholomeos’a teslim edilmesi amacıyla Troya Müzesi’nde düzenlenen törende değerlendirmelerde bulundu.

Kültür varlıklarının korunması ve kaçakçılığın önlenmesinde yeni bir başarıya daha ulaştıklarını belirten Ersoy, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca uzun süredir titizlikle yürütülen, Bakanlık olarak uzman desteği sağladıkları  “Anadolu” adlı operasyonun ilk sonuçlarını vermeye başladığını vurguladı.

‘Mutluluk yaşıyorum’

Gökçeada’daki kiliselerde yaşanan hırsızlık olaylarına ilişkin geniş çaplı soruşturma yürütüldüğünü belirten Ersoy, Eceabat İlçe Jandarma Komutanlığının aynı yıl gerçekleştirdiği operasyonla birtakım kültür varlıklarının ele geçirildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Ersoy, özel araştırma yöntemleri sayesinde bu eserlerin, Dereköy Panayiya Kimisis Kilisesi’nin de aralarında olduğu dini yapılardan çalındığının tespit edildiğini aktardı.

Bakan Ersoy, “Bugün bu özel eserleri, kiliselerle yeniden buluşması için Sayın Patrik’e takdim ederken büyük mutluluk yaşıyoruz. Ben de bu eserlerimizi bölge halkımıza yeniden kazandırmanın en güzel yolunun, ait oldukları kiliselerde korunması olduğu düşüncesindeyim” diye konuştu.

‘Şükranlarımı sunarım’

Bartholomeos da kendileri için çok önemli ve güzel olan bugünü Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un hassasiyeti ve hoşgörüsüne borçlu olduklarını vurguladı. Ersoy’a son derece müteşekkir olduklarını anlatan Bartholomeos, “İkonalar, dinimizce kutsal emanetler sayılır. Sayın Bakanımıza ve emniyet mensuplarına, Patrikhanemiz, Gökçeada ve Bozcaada Metropolitliğimizce, cemaatimiz, şahsım adına  en samimi şükranlarımızı ifade ediyorum” dedi.

Bartholomeos “Pazar günü Meryem Ana’nın göğe çıkışını kutlayacağız. Sümela Manastırı’nda ilgili makamların izniyle tekrar ayin yapma şansına nail olacağım. Bildiğim kadarıyla aldığım haberlere göre, yurt dışından önemli bir katkı olacaktır. Gelen turist ve mümin sayısı büyük olacaktır” dedi.