Siyaset Çalışma Bakanı Çelik sosyal güvenlik yasasını savundu

Çalışma Bakanı Çelik sosyal güvenlik yasasını savundu

08.03.2008 - 11:42 | Son Güncellenme:

.

Çalışma Bakanı Çelik sosyal güvenlik yasasını savundu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, neredeyse tüm sosyal kesimlerin tepki gösterdiği Meclis’teki sosyal güvenlik düzenlemesinin her kesimin "katkısına açık" olduğunu ifade ederek, “Konuşmak için değil niçin neresine karşı olduklarını söylesin, çözüm öneriler getirsinler" dedi.
Çelik, düzenlediği basın toplantısında sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasa tasarısı ile ilgili eleştirilere yanıt verdi. Sosyal sigortalara ve genel sağlık sigortası yasa tasarısı uzun bir süreçten sonra Meclis genel kuruluna geldiğini belirterek Meclis sürecinde yasa tasarısının tüm sosyal kesimlerin katkılarına açık olduğunu söyledi.
Yasanın uzun vadeli olduğunu kaydeden Çelik, Sosyal Güvenlik düzenlemesine politik gözle bakılmaması gerektiğini ifade etti. Genel kurula gelecek olan yasa tasarsını görüşlere her zaman açık olduklarını dile getiren Çelik “Konuşmak için değil niçin neresine karşı olduklarını söylesin çözüm öneriler getirsinler. Yasalaştıktan sonra yürürlülük tarihi ile ligli de önemli bir süreç olacak. Bu süreçte de katkılar devam edebilir. Sokağa taşımak problemleri ortadan kaldırmaktan yana olmayanları kamu oyunun takdirine bırakacağız" dedi.
Reformun ihtiyaç olduğu için Türkiye’nin gündemine geldiğini vurgulayan Çelik, erken emekliliğin sürdürülebilir sosyal güvenliğinin önünde engel oluşturduğunu, bunun için düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Yasanın yüzeysel olarak değerlendirildiğini kaydeden Çelik, emekli yaşı  ile kazanlı hakların kaybedilmediğini, 2000 yılında önce sisteme girmiş vatandaşların yeni düzenlemeden etkilenmeyeceğini ve maaşların da etkilenmeyeceğini söyledi. 2000 yılından sonra sisteme girmiş vatandaşların ise 58-60 yaşında emekli olacağını ama maaşlarında hak kaybı olmayacağını kaydetti.
Yeni sistemin yürürlüğe girmesi ile birlikte sisteme girecek vatandaşların yasadan etkileneceğini söyledi. Yasa ile tarımda çalışanların 15 günlük prim karşılığında 1 ay sigortalı olarak gösterileceğini, köy muhtarlarında bu kapsamda yar aldığını ifade etti. Türk-İş eylemini hakkındaki bir soru üzerine Çelik STK’ların herzaman görüşünün alındığını ve görüşlerin yasa tasarısına yansıtıldığını söyledi
Sosyal güvenlikte finansman sorunu olduğunu altına çizen Çelik 2007 Aralık itibari ile Sosyal güvenlik gelirinin 56 milyar 875 milyon YTL, giderini ise 81 milyar 915 milyon YTL olduğuna dikkat çekti. Sosyal güvenlikte 25 milyar 40 milyon YTL’lik açık oluştuğunu kaydeden Çelik açığın GSMH’a oranı ise yüzde 3.97 olduğunu söyledi. Açıkların hedefin altında gerçekleştiğini söyleyen Çelik, 1 milyar 405 milyon daha az açık gerçekleştiğini ifade etti.