Siyaset Cemre Çarşısı’nda sıfır atık buluşması

Cemre Çarşısı’nda sıfır atık buluşması

30.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

TOGEM-DER tarafından ‘sıfır atık’ temasıyla düzenlenen ve geliri çocuklara harcanacak olan ‘Cemre Çarşısı’ etkinliği, ilk gün büyük ilgi gördü. Etkinliğe katılan Emine Erdoğan stantları tek tek dolaşarak alış veriş yaptı, çarşıyı gezenlerle fotoğraf çektirdi.

Cemre Çarşısı’nda sıfır atık buluşması

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’nin (TOGEMDER), geliri çocuklara harcanacak olan ‘Cemre Çarşısı’ etkinliği büyük ilgi gördü. Etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, stantları tek tek gezerek alış veriş yaptı, vatandaşlarla bol bol fotoğraf çektirdi. Etkinliğin ilk gününde ünlü şef Arda Türkmen çocuklar yararına yemek pişirirken, Sıfır Atık projesinin dünyadaki öncüsü Bea Johnson ve ünlü diyetisyen Dilara Koçak söyleşi yaptı. Şef Gürkan Topçu ve yazar Mim Kemal Öke kitaplarını imzaladı.

Haberin Devamı

Cemre Çarşısı’nda sıfır atık buluşması

Yoğun ilgi

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’nin (TOGEM-DER), ‘Temiz Çevre’ temasıyla düzenlediği ‘Cemre Çarşısı’ etkinliği dün Sheraton Grand İstanbul Otel’de kapılarını açtı. 100’ü aşkın firmanın katıldığı programda, tekstilden, ev aksesuarına, mücevherattan takıya, kültür sanattan çevre dostu söyleşilere ve sağlıklı beslenmeye kadar çok sayıda stant ve etkinlik yer aldı. Cemre Çarşı’sına gelen binlerce kişi stantlara yoğun ilgi gösterdi.

Etkinliğin ilk günkü konukları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızları Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, Revna Demirören ile kızı Yelda Demirören ve Bilal Erdoğan’ın eşi Reyyan Erdoğan da vardı. Çarşı ilk gün sanat, moda ve cemiyet hayatından çok sayıda tanınmış ismi ağırladı. Davetlileri kapıda karşılayan TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran, yoğun katılımdan oldukça memnundu.

Haberin Devamı

Çarşıya gelen Emine Erdoğan gelini Reyyan Erdoğan’ın Cemre Çarşısı için tasarladığı elbiseyi inceledi. Erdoğan, ayrıca Bea Johnson ile biraraya gelerek sıfır atık konusunda dünyada gösterdiği duyarlılığından dolayı teşekkür etti. Ardından etkinlik alanına geçen Erdoğan, ihtiyaç sahipleri için kurulan dilek ağacında asılı dileklerden birini çekti. Erdoğan’ın kağıdından 500 TL’lik bir bisiklet çıktı. Erdoğan daha sonra etkinlik alanına geçerek stantları gezdi ve alışveriş yaptı.

Cemre Çarşısı’nda sıfır atık buluşması

Sıfır atık öncüsü

Elde edilecek gelirin çocuklar için harcanacağı etkinliğin ilk gününde Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü sıfır atık öncüsü Bea Johnson, 10 yıl önce başlattığı kampanyanın milyonlara ulaşacağını tahmin etmediğini söyledi. Johnson etkinlikte şu ifadeleri kullandı; “Lütfen siz de deneyin. Biz keşke daha önce başlasaydık. Eşimle önce ne yapabiliriz dedik. Çöplerimizi sorguladık. Bazı yollar ararken ‘sıfır atık’ kavramı ile karşılaştık. Tabii ki kolay olmadı. İlk başlarda çok zorlandık. İnsanlar bizim hakkımızda eminim ‘Bunlar ormanda yaşıyor, çocuklarını nasıl yetiştiriyorlar’ gibi yorumlarda bulundu. Biz bu insanların haksız olduğunu ortaya koyduk. 10 yıl önce başladığımda buralara kadar ulaşacağımı düşünemezdim. Dünyanın değişmesini bekleyerek hiçbir şey yapmayan insanlar var. 80 ülkeye gittim, tek şişe su almadım. Markete gittiğim zaman paketlenmemiş ürünlere bakıyorum. Birçok insan Türkiye’ye geldiğimde ‘Su almak zorunda kalınca ne yapacaksın’ dediler. Ben ‘Arıtılmış su her yerde var’ dedim. Türkiye’de de benim için en iyi yol kaynamış suyu alıp soğutup içmek. Ayrıca Türkiye’de paketsiz çok sayıda gıda var. Bu çok iyi bir şey.”

Haberin Devamı

Cemre Çarşısı’nda sıfır atık buluşması

Atık yağlar belediyelere

Şef Arda Türkmen’in mutfağına konuk olan Emine Erdoğan, önlük giyip sebze doğradı. Bu sırada Türkmen, gıda atıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi; “Nimetleri her şekliyle kullanabilmek ve mümkün olduğunca çöpe atmamak için hem bayat ekmekleri, hem de kabukları değerlendirdik. Atık yağları çöpe ve kanalizasyona atmıyoruz. Belediyelerin geri dönüşüm atık yerleri var. Oralara veriyoruz.” Emine Erdoğan da davetlilere, “Evet öğrendik mi?” diye sordu.