Siyaset CHP, Efkan Ala hakkında soruşturma önergesi verdi

CHP, Efkan Ala hakkında soruşturma önergesi verdi

11.03.2015 - 12:00 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 17 Şubat'ta Akşam, Güneş, Star, TV 24 basın - yayın organlarında yer alan ve adının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'a suikast iddialarına karıştırıldığı haberlerle ilgili olarak başlattığı adli, hukuki ve idari girişimlere TBMM boyutunu da ekledi.

CHP, Efkan Ala hakkında soruşturma önergesi verdi

Umut Oran'ın hazırladığı ve toplam 58 CHP Milletvekili imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan soruşturma önergesi ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın; "Yasama Organına Karşı Suçlar" (TCK 311), "Siyasi hakların kullanılmasının engellenmesini" düzenleyen (TCK 114), Görevi Kötüye Kullanma (TCK 257), Suçluyu Kayırma (TCK 283) suçlarını işlediği ve bu gerekçelerle hakkında TBMM'de soruşturma komisyonu kurulması istendi.

Önergede, yer alan bazı ifadeler şöyle:
"17 Şubat 2015’te Akşam, Güneş ve Star gazeteleri ile başlayan, hemen ertesinde Sabah, Takvim, Yeni Şafak, Yeni Akit ve Milat gazeteleri ile süren bu saldırılarda, tüm yazıların tek bir merkezden hazırlandığı, gazetelerdeki “haberin” sunuluşu, mizanpajı, arabaşlıkların dahi birebir aynı olmasıyla bariz biçimde ortaya çıkmaktadır. Şimdilik CHP’ye yönelik olduğu görülen bu saldırının, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde, yürütmenin tüm usulsüz antidemokratik uygulamalarına karşı çıkan tüm muhalefet partileri ve gruplara, sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir hâl alacağı görülmektedir. Haber görünümlü bu saldırıların arkasında iktidarın bulunduğu, yazıların içerisine serpiştirilmiş bulunan “kaynağın istihbarat kurumları” olduğu izlenimiyle pekiştirilmiştir.

Bu kapsamda İçişleri Bakanı yönünden, TCK’nın 'görevi kötüye kullanma' suçunu düzenleyen 257’nci maddesi de çiğnenmektedir. Kamu düzeni ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olan İçişleri Bakanı, tam tersi biçimde görevini kötüye kullanmakta, istihbarat aracılığıyla izlediği takip ettiği muhalefet partisi mensupları aleyhine çeşitli komplo iddiaları oluşturarak kara propaganda merkezlerine aktarmakta, yurttaşların lekelenmeme hakkını yok ederek insan haklarının çiğnenmesine seyirci kalmaktadır."