Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE'ye gidiyor! 'Yeni bir sayfa'

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE'ye gidiyor! 'Yeni bir sayfa'

14.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın davetine icabetle bugün Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gidiyor. Ziyarette iki ülke arasında yatırım, ticaret, savunma, ulaştırma, tarım, sağlık alanlarını da kapsayan 12 anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAEye gidiyor Yeni bir sayfa

ANKARA Milliyet - İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Görüşmelerde, Türkiye-BAE arasındaki ikili ilişkiler tüm veçheleriyle değerlendirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi imkânları ele alınacak. Açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca, Dünya Fuarı EXPO 2020 Dubai’yi ziyaretle Türkiye Ulusal Günü olarak tespit edilen 15 Şubat’ta Türkiye sergi alanını teşrif edeceklerdir” bilgisine de yer verildi.

Haberin Devamı

10 milyar dolarlık yatırım masada

Türkiye ile BAE arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için yeni anlaşmalar imzalanırken 10 milyar dolarlık yatırım masada olacak. 

Görüşmelerin ana gündem maddesi ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırım süreçleri olacak. Erdoğan ile El Nahyan arasındaki baş başa görüşmelerin ardından iki ülke arasında heyetlerarası görüşmeler yapılacak. Türkiye ile BAE arasında 24 Kasım 2021’de başlayan yatırım sürecinin ardından ticari ve ekonomik işbirliklerini içeren yeni anlaşmalar imzalanacak.

Yeni bir sayfa

BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın Diplomasi Danışmanı EnverGargaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Erdoğan'ın ziyaretiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Haberin Devamı

Gargaş açıklamada, "Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Türkiye'ye ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyareti, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni olumlu bir sayfa açıyor." ifadelerini kullandı.

Burj Khalifa’ya Türk bayrağı yansıtıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne(BAE) yapacağı ziyareti öncesi Dubai’de bulunan dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’ya Türk bayrağı ve Türkçe “Hoş geldiniz” yazısı yansıtıldı. Binanın çevresinde İstiklal Marşı okundu.

‘Ziyaret küresel istikrara da katkı sağlayacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapacağı ziyaret öncesi bu ülkede yayınlanan Khaleej Times gazetesine bir makale yazdı.

Erdoğan, “Bölgesel Barış ve İş birliği için İnisiyatif Zamanı” başlıklı yazısında, Türkiye ile BAE arasında başlayan yakınlaşmanın karşılıklı ziyaretlerle yeni bir ivme kazandığına dikkat çekti. Erdoğan, “İnanıyorum ki iki ülke arasındaki iş birliği alanlarının artması bölgemize de olumlu yansıyacaktır. İlişkilerimizdeki yakınlaşmanın küresel rekabetin yükseldiği bir dönemde gerçekleşmiş olması ayrıca manidardır. Türkiye ve BAE’nin bölgesel barış, iş birliği ve refaha ortak katkılar sunabileceğine inanıyorum. İkili ilişkileri geliştirme gayretimiz küresel düzeyde istikrarın sağlanmasına da katkıda bulunacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, İki ülkenin ticaret hacminin 2021’de 8.9 milyar dolar civarında olduğunu, bunu iki katına çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.