Siyaset '‘Dövizdeki dalgalanma siyasi dayatmadır’'

'‘Dövizdeki dalgalanma siyasi dayatmadır’'

29.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atakule’de bir araya geldiği gençlerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ‘döviz kurundaki dalgalanmadan endişelendiğini’ söyleyen genç kıza, “Bunların hepsi Türkiye seçime giderken bir siyasi dayatmadır. Bundan önce yaptıkları tutmadı, yine tutmayacak” karşılığını verdi

‘Dövizdeki dalgalanma siyasi dayatmadır’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönem dövizdeki dalgalanmanın Batı’nın ve ABD’nin Türkiye’yi sıkıştırma operasyonu olduğunu belirterek, “Operasyonları ters tepti” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın simge yerlerinden Atakule’de gençlerle bir araya gelerek, sorularını yanıtladı. Sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlanan programda Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

GBT’LERİ HAZIR: Adamlar devletten aldıkları parayı dağa, Kandil’e gönderiyorlardı. Bu parayı biz sana Kandil’e gönder diye vermiyoruz ki bu para Mardin’de yaşayan insanlar, yapacağın yatırımlar için. Şimdi yine karşı tarafın bir adayı var. Teröre bulaşmış. Biz de bu konuda çok kararlıyız. Bundan önce olduğu gibi, 3-5 sene bekle, acaba nedir, ne değildir, bekleyemeyiz. Şimdi bütün bunlarla ilgili GBT’leri, her şeyi hazır olarak elimizde tutuyoruz. Seçim sonucu neticelere göre de adımlarımızı atacağız. Barış bölgeye tamamen hakim olur. Hakim olması lazım ki oraya yatırımlar gelsin. Eğer bu olmazsa Güneydoğu’ya yatırım beklemeyelim. Ama halledersek yatırımcılar orada yatırım yapmayı bekliyorlar, istiyorlar.

Haberin Devamı

LİSTELERE SIZMA: HDP malum, PKK’nın siyaset kanadıdır... Yalan söylüyorlar; ‘Bizim kimseyle pazarlığımız yok.’ Ama hepsi yakalandılar. Meclis listelerinden sızma hareketi yapıyorlar. Örneğin Ankara’da, İstanbul’da İzmir’de niye aday göstermediler? Bu bir şeyi göstermiyor mu? Bu oradaki malum ittifak yaptıkları partilerle, onları zayıf düşürmemek için aday göstermeme yoludur.

YİNE TUTMAYACAK: Batı’nın ve ABD’nin Türkiye’yi sıkıştırma operasyonu. Son olarak bu döviz, faiz, kur bununla ilgili sıkıştırma operasyonları ters tepti. Şimdi Türk lirası bulamıyorlar. Ödeme yapma noktasında, sıkıntıya düştüler. Tam manasıyla iş ters döndü. Bunu yapamayınca da bir anda Türk lirası prim yaparken, dolar ciddi manada düşmeye...Dün akşam itibarıyla öğrendiğimde zannediyorum 5,3-5,4 civarlara kadar düşmüş. Şimdi diyorlar ki ‘Seçimden sonra, seçimden sonra...’ Şu anda uluslararası bu oyunu oynayan bankalar, isimlerini hiç vermeyeceğim gerek yok, ‘Bundan sonra biz seçim zamanları rapor açıklamayacağız’ demeye başladılar. Açıklasan ne yazar. Biz kendimize güveniyor, inanıyoruz. Bundan önce yaptığınız tutmadı, yine tutmayacak. Bunların hepsi maalesef Türkiye seçime giderken bir siyasi dayatmadır.

ENFLASYON DÜŞÜYOR: Enflasyonda düşüş, hafif de olsa başladı. Burada tabii asıl sıkıntı faiz. Faizi aşağıya düşürdükçe enflasyon aşağı düşecektir. Enflasyonda aslında patates, domates, patlıcan değil asıl mesele, faizdir. Köklü değişim oradan gelir. Ben de bir ekonomistim. Keynes ve Smith’in iki ayrı yaklaşımları vardır. Birisinin yaklaşımında, faiz ve enflasyon doğru orantılı, birisinde ters orantılıdır. Ters orantılı yaklaşımında, faizi düşürürseniz enflasyon çıkar, yükseltirseniz düşer. Doğru orantılı olanda ise faizi düşürürseniz, enflasyon da onunla birlikte düşer. Benim tezim bu. Bunu yaptığınız anda bunu başarırız. Aksi takdirde bu sıkıntı devam eder.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK MEVSİMSEL: İşsizlik olayı bunlar zaman zaman mevsimsel. Bu mevsimler işsizliğin tırmanışta olduğu dönemler. Ama yazla birlikte kesinlikle işsizlikteki durum değişecektir. Bu olumlu istikamette değişecektir, ben inanıyorum ki bu tek haneliye de inşallah kesinlikle inecektir. Ama şunu bilmenizi istiyorum, mühendisti, elektrik-elektronik bu alanlarda olanların işsiz kalmasını ben düşünemiyorum. Onlar kesinlikle bu ülkede iş sahibi olurlar. Çünkü özel sektör dahi bu tür mühendislere kesinlikle ihtiyacı olduğunu söylüyorlar.

Haberin Devamı

5 TONLUK İHA: İHA ve SİHA yaptık. Şimdi üçüncü faza geçiyoruz; İHA’ların çok çok önemli bir boyutta olanını beş altı ay içinde üretiyoruz. 5 ton ağırlığında bir İHA. 1.5 tonluk bombaların olduğu, onlarla birlikte o zaman terörle mücadelemiz içerde de dışarda da çok daha farklı biçimde gelişecek.

‘Dövizdeki dalgalanma siyasi dayatmadır’

‘Ekonomide yapısal reformlar geliyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim mitinglerini Ankara’nın Haymana, Elmadağ ve Çubuk ilçelerinde sürdürdü. Erdoğan, mitinglerde vatandaşlara özetle şu mesajları verdi:

SIKINTILARI BİLİYORUZ: Çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntıları yakından biliyoruz. Tohum, gübre, ilaç, mazot fiyatlarındaki artışın çiftçilerimizi bunalttığını çok iyi biliyoruz Türkiye’nin ekonomisine yönelik saldırıların kur, faiz, enflasyon şer üçgeninde yol açtığı sarsıntı çiftçilerimizin girdi fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Her kim çıkıp bu girdilerin fiyatlarını hemen düşüreceğim diyorsa emin olun yalan söylüyor. Geçtiğimiz ağustos ayını hatırlayın. Bir hafta sonu ülkemizdeki piyasaların kapalı olduğu iki gün boyunca uluslararası birtakım finans kuruluşları resmen Türk ekonomisini çökertmek için var güçleriyle saldırıya geçmişti. Doların 7 lirayı aştığı, faizlerin yüzde 40’ları geçtiği bir dönem yaşadık. Geçtiğimiz hafta sonu yine benzer girişimde bulundular. Bu defa hazırlıklı olduğumuz için çok daha hızlı ve etkili müdahalede bulunma imkanımız vardı. Seçimden sonra ekonomimizi bu tür saldırılara karşı daha güçlü hale getirecek yapısal reformları süratle gerçekleştireceğiz.

Haberin Devamı

BELEDİYELERİN ÇOĞU BATIK BİTİK: Allah aşkına soruyorum ya Türkiye’nin ekonomisini belediye başkanlarının düzeltme şansı var mı? Belediye başkanlarının Türkiye’nin ekonomisine yön verme imkanı var mı? Şu anda belediyelerin çoğu batık, bitik. Personelinin maaşını ödeyemiyor. Türkiye’nin ekonomisinin sorumlusu benim ben. Yerel yöneticilerin yapacağı bir şey yok. İnşallah hedeflerimiz doğrultusunda yatırıma, üretime, büyümeye, istihdama destek verecek bir ekonomik yapının inşası için çok önemli adımlar atacağız. O zaman çiftçilerimizin girdi maliyetleri düşecek, tarlanın bereketi de artacak.

TÜRKİYE’Yİ UÇURACAK: İşte şu anda bu kardeşinizin sırt sırta vereceği yerel yönetimler olursa, o zaman durum çok daha farklı olacaktır. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de tüm büyükşehirlerimizde bu dayanışmamız Türkiye’yi uçuracaktır.

BE AHMAK: Milleti ile yürüyen siyasetçiyi sindirebilecek hiçbir engel, fani güç yoktur. 31 Mart seçimleri sadece belediye değil aynı zamanda beka seçimidir. Sandıklara gidiyoruz, gitmeyenleri de alıp götürüyoruz. Birileri diyor ki seçimler bitsin göreceğiz, intikam seçimidir diyor. Be ahmak neyin intikamı! Bunların beyni sulanmış. Neyin intikamı? 15 Temmuz’un intikamını alıyor. Halkıma terörist ifadesi kullandığımı söyleyenlere de yargıda dersini vereceğiz.

AYNI SAFTA BİRLEŞELİM: Kendisi de şehit babası olan Saadet Partisi Elmadağ Belediye başkan adayı Nuri Yurdakul’un tepkisi de tüm bunlara. Kendisi de bugün adaylıktan çekilerek AK Parti’yi destekleme kararı aldı. Bu tavrın Saadet Partisi’ne gönül verenlere örnek olmasını temenni ediyorum. Aynı safta birleşemeye davet ediyorum.

59 İLE GİTTİM: Son 50 günde 59 ile gittim. Diğerleri ne yaptı? Herhalde Ankara’da şu anda kahve yudumluyor. Ziyaret ettiğim ilçenin her birinde coşkuyu görüyorum. Bay Kemal neyse bunlar da o, tencere kapak meselesi. Bay Sezai’nin tehditlerini içine sindiren bir şahıs başkanlık yapabilir mi? Bu dörtlü çeteyi terör örgütü yönetiyor.

YOL ARKADAŞIM ADAY: Bombalanan binaları yeniden yıkıp yeniden Diyarbakır’ı inşa ettik, Mardin’i inşa ettik, Silopi’yi inşa ettik, Van’ı inşa ettik. İşte şimdi biz sizlere böyle bir inşa ve ihya hareketini üstlenmiş Özhaseki kardeşimizi Ankara’ya Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapıyoruz. Beş dönem Kayseri’de başarılı bir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan arkadaşımı, yol arkadaşımı buraya aday gösteriyoruz.

TEPESİNE BİNELİM: Milletimiz sandıkta bize öyle destek verecek ki biz de sahada terör örgütlerinin tepesine binelim, ekonomimize tuzak kuranları ezip geçelim.

‘Dövizdeki dalgalanma siyasi dayatmadır’

‘Ali kıran baş kesen’

(Golan Tepeleri) Buranın İsrail ile yakından uzaktan alakası yok. Fakat Trump, ali kıran baş kesen. Senin yapmanla olmuyor. Macron ile görüşmem oldu, ‘senin gibi düşünüyorum’ dedi. Sayın Putin açıklamasını yaptı. Trump’ın attığı bu adımın ne BM Genel Kurulu’nda ne BM Güvenlik Konseyi’nden onay alması mümkün değil. Maalesef Körfez’deki Müslüman ülkeler bu noktada kararlı bir duruş sergilemiyorlarTrump, Netanyahu’ya destek veriyor. Yolsuzluklara bulaşan bir hali var. ‘Netanyahu’ya destek verirsem onu kurtarırım’ diyor. Şimdi biz zaman zaman görüşüyoruz. Bu tür haller meydana gelince, doğrusu görüşmek bile istemekte zorlanıyoruz. Çünkü adalet bizi birleştiren en önemli kavramdır. Dünyada en büyük örgüt BM, ikinci sırada İİT. Ne BM olumlu bakıyor, ne biz. Bu işlerin üzerine gideceğiz. Yalnız da kalsak gideceğiz.

‘Yerli otoda gevşeme’

(Yerli otomobil) Her türlü desteği, teşviki kendilerine vermemize rağmen maalesef işi biraz hafiften alıyorlar. En son bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın onlarla yaptığı görüşmeler var. Diyorlar ki ‘Biz Cumhurbaşkanımızla bir daha görüşelim.’ Ben de kendisine dedim, görüşelim ama istediğim şey belli. Bizi oyalamasınlar. Yoksa başka arayışlar içine girmek zorunda kalacağız. Gerekirse yurt dışından bu konuda yatırımcılar bulacağız. Kendilerine Türkiye’den de ortak yatırımcılar vereceğiz. Yerli firmalara, ‘Bunu yapamaz mısınız?’ diye sordum, ‘yaparız’ dediler. E, niye yapmıyorsunuz? ‘Maliyet’ Ne demek maliyet, kazanırken ‘maliyet’ demiyorsun. Bu kadar bu ülkede kazınıyorsun ve alıcı buluyorsun. Biraz gevşeme var. Seçimden sonra bunları masaya yatıracağız.

‘Dövizdeki dalgalanma siyasi dayatmadır’

‘Atatürk’e de diktatör dediler

1922 yılındaki çıkış mücadelesinin olduğu dönemde Batı medyasının Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bana söylediklerini aynen ona söylüyorlar. Ona da ‘diktatör’ dediler, şimdi bize diyorlar. Pazartesiden sonra önümüzde 4.5 yıl biz önümüze bakacağız. Bütün yapmamız gereken işleri, yol haritamız, takvim belli.

HANIMEFENDİ ALTERNATİF TIPÇI: Gayri meşru herhangi bir durumumuz söz konusu değil. Sigara içmeyiz, alkol almayız, uykumuza dikkat ederiz. Gıdamıza dikkat ediyoruz. Evde de hanımefendi bizi ciddi manada sıkıştırıyor. Kendisi aynı zamanda alternatif tıpçıdır.

...Notlar...

-Cumhubaşkanı Erdoğan’ın gençlerle buluştuğu yayın, Twitter üzerinden Periscope uygulaması aracılığı ile toplam 2 milyon izlenme sayısına ulaştı. Facebook’taki izlenme sayısı da akşam saatlerine kadar yaklaşık 300 bine ulaştı. Program, Instagram’dan da canlı yayın olarak izlenebildi.

- Atakule’nin terasına da çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğle yemeğinde gençlerle dürüm döner yedi ve ayran içti.

- Ankapark’ı 2 milyon 600 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki’ye, Wonderland Eurasia’ya (Ankapark) girişlerin ücretsiz olarak 23 Nisan’a kadar sürdürülmesi talimatını verdi.

‘Dövizdeki dalgalanma siyasi dayatmadır’

Ülkü ocağına ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çubuk mitinginin ardından Ülkü Ocaklarının İlçe Başkanlığına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada gençlerle çay içip sohbet etti. Erdoğan’a Türk bayrağı, Kuran’ı Kerim ve tablo hediye edildi. Ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki de eşlik etti.