Siyaset Gözler artık Meclis’te

Gözler artık Meclis’te

09.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ile MHP arasında cumhurbaşkanlığı sistemi merkezli anayasa değişiklik teklifi üzerinde uzlaşma sağlandı. Son hali liderlere iletilen teklif bugün ya da yarın Meclis’e sunulacak

Gözler artık Meclis’te

Ak Parti ile MHP arasında cumhurbaşkanlığı sistemi merkezli anayasa değişiklik teklifi üzerinde uzlaşma sağlandığı bildirildi. Ak Parti grup yönetimi, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gerçekleştirdikleri son Anayasa zirvenin ardından milletvekillerinden teklif için imza toplamaya başlamıştı. Biri yurtdışında olmak üzere sadece üç isimden imzaları alınamadı. İşte bu üç eksik imza da dün sabah itibarıyla ilgili vekillerden alınarak, toplam 315 milletvekilinin imzaları, Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a teslim edildi.

‘Pürüz giderildi’

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın da teklifi imzalayabileceği belirtilmesine karşın, Kahraman’ın Anayasa görüşmelerinde Genel Kurul’u yönetecek olmasının tartışmalara yol açabileceği dikkate alınarak, kendisinden imza alınmadığı öğrenildi. Yıldırım’ın imzası ise, teklifin Meclis’e sunulmasından hemen önce alınmak üzere sona bırakıldı.
Yıldırım, 2 günlük Rusya ziyareti öncesi Anayasa değişikliğinin bu hafta içinde Meclis’e sunulacağı mesajını verirken, teknik çalışmaları yürüten kurmaylar 6 Aralık’ta yeniden biraraya geldi. Bu aşamadan sonra teklifin Meclis’e sunumu beklenirken, kulislere Ak Parti ile MHP arasında Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğu ile ilgili maddede uzlaşamadıkları iddiası yansıdı. Ak Parti’li kurmayların teklifin Meclis’e ne zaman sunulacağına ilişkin sorulara “Ucu açık, yarın (bugün) de sunulabilir, haftaya da kalabilir” karışılığını vermeleri soru işareti yarattı. Akşam saatlerinde ise MHP’den “büyük ölçüde pürüzler giderildi” mesajı geldi. Teklifin de, bugün ya da yarın Meclis’e sunulabileceği bildirildi.

İki parti arasında Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğunu düzenleyen maddedeki uzlaşmanın da, Cumhurbaşkanı hakkında 184 imza ile soruşturma önergesi verilebilmesi, Yüce Divan’a sevk için ise 367 oy aranması noktasında sağlandığı öne sürüldü. Teklifin TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Meclis Anayasa Komisyonu’nda ele alınması, Ocak ayında da Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Meclis’te 330 ve üzeri oyla kabul edilmesi durumunda anayasa değişiklikleri, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından 60 günlük süreyi takip eden ilk Pazar günü halkoyuna sunulacak.