Siyaset HDP Büyük Kongresi’nde ‘altılı masa’ya mesaj: Ortak aday fikrine açığız

HDP Büyük Kongresi’nde ‘altılı masa’ya mesaj: Ortak aday fikrine açığız

04.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası devam eden HDP’nin “Çözüm Biz’de” sloganı ile Ankara’da Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilen 5. Büyük Olağan Kongresi’nde Eş Genel Başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan, yeniden bu göreve seçildi.

HDP Büyük Kongresi’nde ‘altılı masa’ya mesaj: Ortak aday fikrine açığız

 

NAMIK DURUKAN Ankara - Altılı masadan, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sürecinde kendilerinin de görüşünün alınmasını isteyen Sancar, “Kamuoyu önünde açık şeffaf görüşmeler yapılması halinde tutum belgemizde de belirttiğimiz gibi müzakerelere ve ortak aday fikrine açığız. Bu olmazsa, hakkımız olan adayımızla seçimlere girme seçeneği de güçlü bir seçenek olarak durmaktadır” dedi. Konuşmasında, yeni bir çözüm süreci başlatılmasını talep eden Sancar, TBMM’nin merkezinde yer aldığı bir süreç önerdiklerini söyledi. Buldan da “Çözümün yolu demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk temelinde diyalog ve demokratik müzakeredir. Çözüm yeri; diyalog ve siyasal mutabakat zemini olan parlamentodur” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Buldan, “Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki; HDP, salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır” diye konuştu. Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden HDP kongresine katılan siyasi parti temsilcileri de kongrede birer konuşma yaptı. Avrupa Parlamentosu (AP) Sol Grup Eş Başkanı ve

Almanya Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan “Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın, Osman Kavala’nın cezaevinde olması kabul edilemez” dedi.  AP SD Grubu Parlamenteri Thijs Reuten de “HDP olmaksızın Türkiye’nin demokrasisi olamaz” görüşünü savundu.

Edirne Cezaevi’nde aynı koğuşta kalan eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın eşleri Başak Demirtaş ve Zeynep Mızraklı, kongreyi eski HDP Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, eski Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder ile birlikte izledi.

Haberin Devamı

4 kişiye gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kongrede terör örgütü ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atılması üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 4 kişi gözaltına alındı.