Siyaset ‘İmza toplanmazsa kurultay beklemeyin’

‘İmza toplanmazsa kurultay beklemeyin’

29.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’de kurultay sürecinde son viraja girildi. İmza toplama süreci yarın bitiyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘Yeterli imzayı getirirlerse kurultayı toplarız’ ifadesini kullandı.

‘İmza toplanmazsa kurultay beklemeyin’

CHP’de, 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan olağanüstü kurultay hareketinde, son viraja girildi. Muhalefet kanadının, delegelerden imza toplama süreci yarın sona eriyor. Kurultay için gerekli olan yaklaşık 625 delege imzasına ulaşıldığını açıklayan muhalefet cephesi, toplanan imzaları pazartesiden sonra genel merkez yönetimine teslim etmeyi planlıyor. Bu karşın genel merkez yönetimi, muhalefetin elinde yeterli sayıda imza olmadığı, sayıların abartıldığı görüşünü koruyor. Kulislerde, muhaliflerin yeterli imzayı teslim edemese bile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na kurultayı toplaması için “baskı” yapacağı, ancak Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimler öncesinde böyle bir karar almayacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine, “Yeterli imzayı getirirlerse kurultayı toplarız. Ama bu olmazsa kimse kurultay beklemesin” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘625 imza’ iddiası

CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan, 16 Temmuz’da delegelerden imza toplanmaya başlamasıyla resmiyet kazanan olağanüstü kurultay hareketi 14. gününe girdi. Parti tüzüğüne göre, imza toplama süreci 30 Temmuz’da (yarın) sona erecek. Toplanan imzaların en geç 6 Ağustos’a kadar parti genel merkezine teslim edilmesi gerekiyor.

Muhalefet cephesi, kurultay için gerekli olan yaklaşık 625 imza sayısının aşıldığını iddia ederken, sayının 700’ü aşması için son güne kadar imza toplamaya devam edileceğini belirtiliyor. Genel merkez yönetimi ise muhalefetin imza sayısını, “abartılı” gösterdiği ve, “algı operasyonu” yapmaya çalıştığı görüşünü koruyor. Kurultay talep edenler önceki gün 628 imzaya ulaşıldığını açıklasa da süreç içinde daha önce imza veren delegelerin bazılarının imzasını geri çektiği belirtiliyor. Muhalefet kanadı, genel merkez yönetiminin imza veren delegelere, “baskı” yaptığı ileri sürerken, bazı milletvekillerinin illere giderek delegelerle birebir görüştüğünü savunuyor.

Haberin Devamı

Genel merkez yönetimi ise baskı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, delegelerin sağduyulu davranarak, kurultay talebine yeterli desteği vermediğini ifade ediyor. Kılıçdaroğlu’nun kurmayları sürece ilişkin yaptıkları değerlendirmede, “Eğer büyük bir kurultay talebi olsaydı, bu imzalar ilk beş gün içinde fazlasıyla toplanırdı. Delgemiz partimizin ve ülkenin geleceği için sağduyulu davranıyor. Bunu görmek bazı kesimleri rahatsız ediyor” yorumunda bulunuyor. Kulislerde, önümüzdeki süreçte muhalefet kanadının “imza çekme” tartışmaları üzerinden bir yargı süreci başlatılması ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.

‘Hayata geçireceğiz’

Parti kulislerde, muhaliflerin yeterli imzayı teslim edemese bile Kılıçdaroğlu’na kurultayı toplaması için, “baskı” yapacağı iddiaları konuşuluyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimler öncesinde kurultayı toplamamakta kararlı olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine, “Yeterli imzayı getirirlerse kurultayı toplarız. Ama bu olmazsa kimse kurultay beklemesin. Önümüzde yerel seçim var ve Türkiye’nin gündemi ortada. Partide değişim taleplerini görüyorum ve bu değişimi kısa sürede hayata geçireceğiz” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Aksünger’den ‘yoldaşlık’ vurgusu

Olağanüstü kurultay talep eden cephede yer alan Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger, dün genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi: “Gerekçeler üretip onun arkasına saklanmaktan da yenilgileri galibiyet gibi sunmaktan da artık vazgeçmek istediğimiz için değişim istiyoruz. Genel Başkan şu an yaşadığımız tartışmalara meydan vermeden, değişim talebiyle partiyi kurultaya götürseydi şimdi ne imza tartışması ne de parti içinde istenmeyen kutuplaşmalar yaşanırdı.” Delege iradesine yönelik olarak yapılan baskıların CHP’ye yakışmadığını vurgulayan Aksünger, bu durumun aralarındaki yoldaşlık hukukunu da zedelediğini bildirdi.

‘Kutuplaşmaya izin vermeyelim’

Kılıçdaroğlu’na seslenen Aksünger, “Sayın Genel Başkanım, sizinle uzun süre birlikte çalışan ve size saygı duyan biri olarak giderek sertleşen bu süreci lütfen bitirin, imzaları beklemek yerine kurultay delegelerinin taleplerine sahip çıkın, olağanüstü kurultayı toplayın. CHP’nin sevgili delegeleri, partimizin örgütsel ve siyasi olarak yenilerek yerel iktidarları alması için artık bu tartışmayı bitirelim. İradenize de imzanıza da sahip çıkın. Parti içi yarılmaya ve kutuplaşmaya izin vermeyelim. Değişim ve dönüşüm için partimizi olağanüstü kurultaya birlikte götürelim” dedi.