Siyaset İskeçe halkı müftüsünü seçti

İskeçe halkı müftüsünü seçti

11.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batı Trakya Türk halkı vefat eden müftünün yerine yenisini seçti. 24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan Antlaşması ile aynı zamanda Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’nın statüsü de belirlendi.

İskeçe halkı müftüsünü seçti

Antlaşma ve yasalar ile Batı Trakya’da Türk halkının Gümülcine ve İskeçe’de kendi müftülerinin kendisinin seçmesi öngörüldü. Ancak Yunan yönetimi, 1985 yılından itibaren müftüleri atama yoluyla belirlemeye yöneldi.

Haberin Devamı

Türk halkı ise bunu kabul etmeyerek Gümülcine ve İskeçe müftülerini seçim yoluyla belirliyor. Müftü Ahmet Mete’nin Temmuz ayında vefatı nedeniyle dün İskeçe’deki camilerde cuma namazından sonra el kaldırma yoluyla müftülük seçimi yapıldı. Seçimde; Mustafa Trampa ile Mustafa Kamu yarıştı. Yarışı kazanan Trampa, İskeçe’nin üçüncü seçilmiş müftüsü oldu.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’ndan yapılan açıklamada “Gasp edilen haklarımız için müftü seçildiği 31 Aralık 2006 tarihinden bu yana verdiği mücadeleyle azınlığımızın sembol isimlerinden biri olarak hatırlayacağımız İskeçe müftümüz Ahmet Mete’nin 14 Temmuz 2022 tarihinde ebediyete intikal etmesiyle boşalan müftülük makamı için seçimler bugün (dün) Cuma namazı saatinde yapılmıştır. Müftü seçimi 83 camide gerçekleştirilmiş olup, soydaşlarımızca toplam 7320 oy kullanılmış ve bu oyları 4750’sini alan Mustafa Trampa yeni İskeçe Müftüsü olarak seçilerek, görevine başlamıştır” denildi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’ndan tebrik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Trampa için tebrik mesajı yayımladı. Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından “Batı Trakya’daki soydaşlarımız tarafından yüksek katılımla seçilen yeni İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’yı tebrik ediyorum. Yunanistan’ın, Türk azınlığın iradesine saygı göstermesini bekliyoruz. Tüm soydaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin her zaman takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Yazarlar