Siyaset ‘İsrailli, Filistin devleti istiyor’

‘İsrailli, Filistin devleti istiyor’

12.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Ufuk Ulutaş, İsrail’de yönetim dahil halkın büyük bölümünün Filistin devleti kurulmasını istediğini belirterek, “Bunu ‘Biz Filistinlilere bir devlet kurmazsak demografik açıdan uzun bir süre sonra İsrail bir Yahudi devleti olma özelliğini kaybedecek’ görüşü ile açıklıyorlar” dedi.

‘İsrailli, Filistin devleti istiyor’

 

NAMIK DURUKAN Ankara - Ulutaş, bölgede iki devletli çözümün Filistin için bir avantaj olmadığını ve giderek anlamını yitirdiğini söyledi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan, “İsrail’in İşgal Altında Tuttuğu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Abluka Altındaki Gazze’de Yaşayanlar ile Bir Bütün Halinde Filistinlilere Uyguladığı Ayrımcılık Politikaları, İnsan Hakları ve Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlallerinin İncelenmesi Alt Komisyonu”, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında toplanarak konunun uzmanlarını dinledi. Komisyona sunum yapan  Ulutaş, “İsrail İç Siyaseti” ve Filistin’e yansımalarına ilişkin ilişkin önemli detaylara dikkat çekti.

Haberin Devamı

Nüfus endişesi

İsrail’in çok farklı toplumsal aktörlerden oluştuğunu belirten Ulutaş, Filistinlilerin nüfusunun artmasının yahudileri endişelendirdiğini söyledi. Yahudilerin büyük bölümünün bu nedenle Filistin devletinin kurulmasını istediğini ifade eden Ulutaş, gerekçelerini şöyle açıkladı: “İsrail’in Yahudi kimliğinin korunması gerekliliği üzerinden Filistinlilerin bir devlet kurması gerektiğini düşünenler büyük çoğunlukta. Yani temelde şunu iddia ediyorlar: “Biz Filistinlilere bir devlet kurmazsak demografik açıdan uzun bir süre sonra İsrail bir Yahudi devleti olma özelliğini kaybedecek. Demografik açıdan baktığımızda Filistinlilerin doğum oranları çok yüksek, nüfusları İsraillilere göre daha fazla artıyor. Bir noktadan sonra hiç böyle önemsenmesi mutlak olan, büyük bir çoğunluğa erişme ihtimalleri var. ‘Bu sebepten, uzun vadede, biz Filistinlilere bir devlet kurdurup onları kenara koymazsak bu ülkede belki Müslüman azınlık veya Arap azınlık çoğunluk olacak ve bu bize legal birçok sorun karşımıza çıkaracak.’ diyorlar. Bu sebepten kurulması gerektiğini düşünüyorlar. Belki İsrail’deki en majör, en genel kabul gören ve Filistin meselesine yaklaşım budur. Bu sebepten Yahudi kimliğinin korunması iki devletli çözüm için hâlâ en önemli saiklerden bir tanesi olmaya devam ediyor.”