Siyaset ‘Kadının yararına olmayan hiçbir işe imza atmam’

‘Kadının yararına olmayan hiçbir işe imza atmam’

15.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2018 bütçe görüşmeleri sonrasında vekillerin sorularını yanıtladı. Kaya, özetle şunları söyledi:

‘Kadının yararına olmayan  hiçbir işe imza atmam’

KADIN GÜÇLENMELİ: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak öncelikle kadını güçlendirmek istiyoruz. Böylece aile güçlenecek. Anne babası ya da çocuğu ile yaşayan kadını da düşünüyoruz. Aile güçlenirse toplum güçlenir. Kadınların kız çocuklarının yararına olmayan hiçbir şeyin altına imza atmayacağım.
11 BİN ERKEK ŞÖNİMLERDE: Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) şiddet mağdurlarına yönelik, barınma, geçici maddi yardım, geçici koruma altına alınmasının izlenmesi, kreş yardımı veriyor. Bunun yanında tıbbi destek de sunuluyor. 68 ilde hizmet veriliyor. 2013 yılından itibaren 148 bin kadın, 38 bin çocuk, 11 bin erkeğe hizmet verildi. 2017 tarihi itibariyle bakanlığa bağlı 102 kadın konukevinde 202 bin 667 kadına hizmet veriyoruz.
YARDIMDA AYRIM YOK: Sosyal yardım yaparken asla onur kırıcı davranmıyoruz. Yardım kuyrukları dönemini sona erdirdik. Yakacak yardımları, kış gelmeden yapılıyor. Yardımları seçimlerle bağdaştırmak doğru değil. Sosyal yardım almaya hak kazanıp da siyasi görüşü nedeniyle engellenen tek bir vatandaşımız olmadı. Sosyal yardım programları objektif kriterlere göre yürütülüyor.
ŞİDDET İNSANLIK SUÇU: Kadına yönelik şiddeti bir insanlık suçu olarak değerlendiriyorum. Yasal düzenleme yeterli değil. Şiddetin nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. 55 ilde eylem planları hazırladık. Bunu 81 ile çıkaracağız. Şiddete müdahale süremiz de kısaldı.
OKUL ÇEVRESİNDE ÖNLEM: Uyuşturucu ile mücadelede okul çevrelerinde tedbir alınması konusunda diğer bakanlıklarla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Uyuşturucu ile eylem planından bakanlığımız üç alanda sorumluluk aldı. 64 bin kişiye bağımlılıkla mücadele eğitimi verdik. Yeşilay ile 60 bin kişiye daha eğitim vereceğiz. Sosyal uyum birimlerimizi de hizmete açtık. İş, eğitim, barınmayı ve aile üyelerinin sürece katılmasını sağlıyoruz.

Bakan Kaya, Ağrı’da elektrik teline takılan güvercini kurtarmak için direğe çıktığı sırada akıma kapılarak ellerini kaybeden çoban Ramazan Taşdemir’i (16) tedavi için getirildiği GATA’da ziyaret etti.

Haberin Devamı