Siyaset 'Krizlerde liderliği hep belirleyiciydi'

'Krizlerde liderliği hep belirleyiciydi'

17.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Almanya Şansölyesi’ni Huber Köşkü’nde ağırlayan Erdoğan, Merkel’in 16 yıldır gerçekleştirilen görüşmelerde her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediğini, AB’nin içinden geçtiği krizlerde liderliğinin belirleyici olduğunu söyledi...

Krizlerde liderliği hep belirleyiciydi

Gülden Çoktan - Görevi bırakmaya hazırlanan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, veda ziyareti için Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi. Alman Şansölye Merkel, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmek için saat 12.00 sıralarında Tarabya’daki Huber Köşkü’ne geldi. Burada Erdoğan ile golf aracına binen Merkel, köşkün sahil kısmındaki alana geldi. Türkiye ve Almanya bayrağının yanında duran iki lider, burada bekleyen yerli ve yabancı çok sayıda gazeteciyi selamladı. İki lider, daha sonra basına kapalı bir saat süren ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından balkona çıkan Erdoğan ve Merkel, burada bir süre sohbet etti. Erdoğan ve Merkel daha sonra yemekte bir araya geldi. Erdoğan, Merkel’e Rizeli ressam Selahattin Kara’nın yaptığı Ortaköy tablosunu hediye etti. İkili daha sonra ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

‘Sorumluluktan çekinmedi’

Basın toplantısında konuşan Erdoğan, dost ve müttefik Almanya’nın Şansölyesi Merkel’i ve heyetini İstanbul’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Değerli dostum Sayın Merkel’le göreve başladığı 2005 yılından bu yana karşılıklı saygıya dayalı yakın bir diyalog tesis ettik. 16 senedir gerçekleştirdikleri görüşmelerde Merkel her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi. Görev süresi boyunca Avrupa Birliği’nin içinden geçtiği krizlerde liderliği belirleyici oldu. İkili ilişkilerimizde zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşasak da bunları aşmayı ve iş birliğimizi çok daha ileriye taşımayı daima başardık. Sayın Merkel’le yakın diyaloğumuz sadece ikili konularda değil bölgesel meselelere çözümler geliştirilmesine ciddi katkılar sağladı” dedi.

Haberin Devamı

Suriye kaynaklı düzensiz göç krizinin engellenmesinden Suriye’nin kuzeyine insani yardımların ulaştırılmasına kadar pek çok hususta Merkel’in inisiyatif almaktan ve sorumluluk üstlenmekten asla çekinmediğini aktaran Erdoğan, “Sayın Şansölye’ye özellikle Suriye krizinin çözümüne yönelik gösterdiği samimi çabalar için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. 26 Eylül’de Almanya’da gerçekleştirilen Federal Meclis seçim sonuçlarının Alman halkı için hayırlı olmasını, kurulacak yeni hükümete ve şansölyesine de muvaffakiyetler diliyorum. Sayın Merkel’le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Şansölye Merkel’in devlet ve diplomasi tecrübesinin etkisini hissettirdiği bir başka alanın Türkiye-Avrupa Birliği münasebetleri olduğuna işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Mutluluk duyuyoruz’

“Türkiye olarak tam üyelik yolunda önümüze çıkan onca zorluğa ve engele rağmen Sayın Merkel’in bu süreçteki müspet katkılarını her zaman takdirle hatırlayacağız. Nitekim Sayın Merkel’le bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin geliştirilmesine verdiğimiz önemi teyit ettik. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi, 18 Mart Mutabakatı’nın yenilenmesi başta olmak üzere kritik meselelerdeki beklentilerimizi değerli dostumla bir kez daha paylaştım. Doğu Akdeniz, Afganistan, Libya ve Suriye’deki gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. İkili ticaret hacmimizin en kısa sürede 50 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz. Almanya’daki Türk toplumu, ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor. Ortak zenginliğimizi teşkil ediyor.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Merkel’in görev süresi boyunca Türk toplumuyla geliştirdiği yakın temastan mutluluk duyduklarının altını çizdi. Erdoğan, Şansölye sıfatıyla Türkiye’ye gerçekleştirdiği bu son ziyaret için Merkel’e teşekkür ederek, bundan sonraki hayatında başarılar diledi. Erdoğan, uluslararası camianın Merkel’in tecrübelerinden yararlanmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’i örnek gösterdi

Merkel ise yaptığı açıklamada Almanya’da iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılı olduğunu ve 4 milyona yakın Türk kökenli insanın yaşadığını belirterek, “Almanya’da doktor, bilim adamı ve akademisyen olarak çalışan anne ve babaları ilk göçmen olan insanların ne kadar örnek teşkil eden kariyerleri olduğunu gördük. Bu örneklerden biri de Uğur Şahin ile Özlem Türeci” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, Afganistan’a insani yardım konusunu da görüştüklerini belirten Merkel, “Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte bu kış Afganistan’da felaketler yaşanmaması için çabalamalıyız. Taliban’la olan görüşmeler hakkında da bilgi aldık. Biz de Afganistan sorumlularımızla bu konuyu ele alacağız” diye konuştu. Merkel, Suriye’deki duruma ilişkin de yoğun bilgi alışverişinde bulunduklarını dile getirerek, “Maalesef BM himayesindeki anayasa komisyonu çalışmaları çok iyi ilerlemiyor ve İdlib’deki durum da halen gergin” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Fotoğraf: Can Erok - Milliyet