Siyaset ‘Kültür ve sanat beka meselesidir’

‘Kültür ve sanat beka meselesidir’

11.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Son 16 yılda kültür sanat alanında yeteri kadar mesafe kat edemedik” diyerek özeleştiride bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kültür sanat meselesini en az terörle mücadele, dış politika, temel hizmet alanları kadar önemli bir beka meselesi olarak görüyorum” dedi

‘Kültür ve sanat beka meselesidir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir toplumda sanat ve edebiyat felç olmuşsa o toplumda ortak değerlerin üretilmesi ve yaşatılması zordur. Geçtiğimiz 16 yıla baktığımda kültür sanat alanında yeteri kadar mesafe kat edememiş olmamızdan dolayı hep hayıflanırım, iç geçiririm. Kültür sanat meselesini ülkemiz ve milletimiz bakımından en az terörle mücadele, dış politika, temel hizmet alanları kadar önemli bir beka meselesi olarak görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri” törenine katıldı. 2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri’nin Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi’ne verilmesini isabetli bulduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

‘Menderes kaldırdı’

“Eski musikimizin nadide bir mücevher gibi korumamız gereken değerlerimiz arasında yer alır. Tek parti döneminde ecdadın pek çok mirası gibi müziğimiz de köhnemiş bir zihniyetin ürünü olarak yaftalanarak yok edilmeye çalışılmıştır. Rahmetli Menderes, diğer pek çok alanda olduğu gibi müziğimiz üzerindeki yasakları da kaldırarak milletin adamı olduğunu göstermiştir.”

Haberin Devamı

Musiki Cemiyeti’nin adına Emin Ongan isminin eklenmesinin bir vefa örneği olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ara Güler kendisiyle özellikle son yıllarda sıkça görüşme imkanı bulduğumuz gerçek bir beyefendiydi. Kendisi, hayatını fotoğraf makinesi vizörünün arkasında geçirmiş; bununla birlikte ülkesini ve dünyayı çok daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmiş bir sanat insanımızdır. Gerçi Ara Güler, kendisinin sanatçı olarak sıfatlandırılmasına itiraz eder, sadece foto muhabiri olduğunu söylerdi. Ama bizler onun fotoğraflarıyla ortaya koyduğu ürünlerin gerisindeki ruhu görüp anlayabilen kişiler olarak, kendisini sanatçı olarak sıfatlandırmaktan onur duyuyoruz” diye konuştu. Erdoğan, Ara Güler Müzesi için Doğuş Grubu’na teşekkür etti.

‘Ortak değerler’

Bir milletin estetik zevki yoksa, o ülkedeki diğer çalışmaların arzu edilen neticelere ulaşmasının mümkün olmadığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: “Bir toplumda sanat ve edebiyat felç olmuşsa, o toplumda ortak değerlerin üretilmesi ve yaşatılması zordur. Yine bir ülkenin gelişmiş bir mimari anlayışı yoksa o ülkedeki üst yapının özgün bir ruh ve kimlik yansıtması beklenemez. Buna karşılık insanlarının manevi doyumunu ihmal etmiş sadece maddi varlıklarla hüküm süren toplumların da tarihte kalıcı izler bırakamadığını açık ve net görüyoruz. Kültür ve sanata önem veren devletler, sadece dönemlerinde itibar kazanmakla kalmıyor tarihin sayfalarında kadim bir medeniyet olarak kaydedilme şerefine de nail oluyorlar. İnsanlar ve devletler gelip geçmiştir ama bu değerler günümüze ulaşmıştır.”

Haberin Devamı

Özeleştiri yaptı

Kültür sanat alanında çok büyük işlere imza atıldığını da ifade eden Erdoğan, “Bu yöndeki projeleri özellikle himaye ettik, kültür ve sanat insanlarımızla sürekli istişare halinde olmaya, onların birikimlerinden istifade etmeye ihtimam gösterdik. AK Partili belediyeleri de bu anlamda teşvik ederek medeniyet değerlerimize sahip çıkılmasını sağlamaya çalıştık. Buna rağmen hep söylediğim gibi geçtiğimiz 16 yıla baktığımda kültür sanat alanında yeteri kadar mesafe kat edememiş olmamızdan dolayı hep hayıflanırım, iç geçiririm. Kültür sanat meselesini ülkemiz ve milletimiz bakımından en az terörle mücadele, dış politika, temel hizmet alanları kadar önemli bir beka meselesi olarak görüyorum. İnşallah yeni dönemde bu eksiğimizi giderecek, ülkemizde kültürü, sanatı, mimariyi, şehirciliği hak ettiği seviyeye getireceğiz.”

Haberin Devamı

‘Sanatın etkileme gücü arttı’

“Çoğumuzun popüler kültür ürünü diye burun kıvırdığı üretimlerin, bunu üreten milletler adına dünyada nasıl bir nüfuz oluşturduğunu bugün çok daha iyi anlıyoruz. Milletler için bazen diplomasiyle, askeri güçle, ekonomik güçle kazanılamayacak başarılar, bir müzik, edebiyat, sinema eseriyle kazanılmaktadır. İletişimin hızının baş döndürdüğü günümüzde kültür ve sanatın etkileme ve dönüştürme gücü geçmiş zamanlarla kıyaslanmayacak kadar önemli hale gelmiştir.”

Ödüller iki kuruma

2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri, Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi’ne verildi. Programda, Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Amir Ateş, kanun ve keman eşliğinde ünlü bestesi, “Bir kızıl goncaya benzer dudağın”ı seslendirdi. Ateş, daha sonra Erdoğan’ın isteği üzerine, “Adı güzel kendi güzel Muhammed” ilahisini söylerken, Erdoğan da yerinden ilahiye eşlik etti. Programa, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de katıldı ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’ne verilen ödülü Erdoğan’ın elinden aldı.