Siyaset Meclis’in yeni yüzleri

Meclis’in yeni yüzleri

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kenan Sofuoğlu, Alpay Özalan, Tolga Ağar ve Mustafa Destici Ak Parti’den milletvekili seçildi. Cihangir İslam, İbrahim Kaboğlu ve Mehmet Ali Çelebi CHP listesinden Meclis’e girdi. Aylin Cesur ve Durmuş Yılmaz İYİ Parti’den Meclis’e seçilen isimler olurken, Ahmet Şık ve Barış Atay da HDP’den Meclis’in yeni yüzleri oldu.

Meclis’in yeni yüzleri

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilecek olması nedeniyle son Başbakan olan Binali Yıldırım, İzmir 1. sıradan milletvekili seçildi. “Cumhur İttifakı” içinde yer alan BBP’den 18 isim Ak Parti’den aday gösterildi. Ancak, BBP Genel Başkan Mustafa Destici, Ankara 2. Bölge 1. sıradan seçildi. Millet İttifakı’nda CHP sıralarında aday gösterilen altı Saadet Partili’den üçü milletvekili seçildi. Prof. Dr. Hüseyin Emre Bağce ile eski Refah Partili Merve Kavakçı’nın eski eşi Cihangir İslam İstanbul’dan, SP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karaduman Konya’dan Meclis’e girdi. Millet İttifakı’nda yer alan Demokrat Parti Genel Başkanı, İYİ Parti’den Afyonkarahisar milletvekili oldu.

Haberin Devamı

Milliyet’in saat 22.00 itibarıyla yaptığı derlemeye göre, 65. Hükümet’te bakan olup yeniden milletvekili seçilen isimler şöyle:

- Başbakan Binali Yıldırım İzmir 1. sıra

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak İstanbul 1. Bölge, 1. sıra

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Kayseri 1. sıra

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1. sıra

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Gaziantep 1. sıra

- Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Kars 1. sıra

- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Afyon 1. sıra

- Sağlık Bakanı Ahmet Demircan Samsun 1. sıra

- Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Mersin 1. sıra

- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş İstanbul 3. bölge 1. sıra

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Malatya 1. sıra

Haberin Devamı

- Spor Bakanı Osman Aşkın Bak Rize 2. sıra

- Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa 1. sıra

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul 2. Bölge 1. sıra

- Aile Bakanı Fatma Betül Sayan, İstanbul 2. Bölge 2. sıra

- Nurettin Canikli İstanbul 1. Bölge 2. sıra

- Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu Adana 1. sıra.

AK PARTİ

Mehdi Eker: Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, 1 Kasım seçiminde Diyarbakır’dan İstanbul’a kaydırıldı. 24 Haziran’da yeniden Diyarbakır’a dönen Eker, Meclis’e girdi.

Oya Eronat: Diyarbakır’daki bombalı saldırıda 17 yaşındaki oğlunu kaybeden eski Diyarbakır Milletvekili Eronat, yeniden bu ilden seçildi.

Mücahit Arınç: Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın oğlu Mehmet Mücahit Arınç, İstanbul’dan seçildi.

Yalçın Akdoğan: Ankara’dan seçilen Akdoğan, Erdoğan’a en yakın isimlerden.

Meclis’in yeni yüzleri
Ali İhsan Arslan: Erdoğan’ın “sessiz danışmanı” olarak bilinen Arslan, Ak Parti kurulduğundan beri Erdoğan’ın yanındaki isimlerden. Ankara’dan milletvekili seçildi.

Kenan Sofuoğlu: Dünya Şampiyonu milli motosikletçi Sofuoğlu, Sakarya’dan seçildi. 1999 Gölcük depreminde evleri yıkıldı. Ağabeyi Bahattin 2002’de, diğer ağabeyi Sinan’ı 2008’de yitirdi. Sofuoğlu, spor kariyerini sonlandırarak Erdoğan’ın davetiyle aday oldu.

Alpay Özalan: Eski milli futbolcu ve teknik direktör Özalan, İzmir’den seçildi. Özalan, futbola Altay’da başladı. 2005-2007 arasında Almanya’nın Köln takımında oynayan Özalan, 2008’de futbolu bıraktı. Özalan teknik direktör olarak futbola devam etti.

Haberin Devamı

Tolga Ağar: Eski bakanlardan Mehmet Ağar’ın oğlu Tolga Ağar, Elazığ’dan seçilerek Meclis’e girmeyi başardı.

Selami Altınok: Ak Parti’den Erzurum Milletvekili olarak Meclis’e gelen Altınok, eski Emniyet Genel Müdürü’ydü.

Rümeysa Kadak: 22 yaşındaki Kadak, İstanbul’dan Ak Parti milletvekili seçildi. Kadak, Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencisi, Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) en genç üyesi.

Özlem Zengin: Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zengin, 7 Haziran 2015 seçiminde Ak Parti’den İstanbul milletvekili seçilmiş, 1 Kasım’da yeniden aday gösterilmemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zengin’i Cumhurbaşkanlığı Başdanışman olarak atamıştı. Zengin, Tokat’tan Meclis’e girdi.

Meclis’in yeni yüzleri
CHP

İbrahim Kaboğlu: Anayasa profesörü olan Kaboğlu, İstanbul’dan milletvekili oldu. “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi”nin yayımladığı bildiriyi imzalayan Kaboğlu, 7 Şubat’ta yayınlanan KHK’yla ihraç edildi. Çevre, insan hakları ve anayasa hukuku konularında 10 kitabı olan Kaboğlu’nun son kitabı “Çocuklar ve Anayasa.”

Haberin Devamı

Enis Berberoğlu: Halen tutuklu olan Berberoğlu, İstanbul’dan seçildi.

Abdüllatif Şener: AK Parti kurucularından eski Başbakan Yardımcısı Şener’in adaylığı rahatsızlık yarattı. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı için konuşulan isimler arasında yer alan Şener, Konya 1. sıradan seçildi.

Sera Kadıgil: İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu üyeliğini sürdüren ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Kadıgil, İstanbul’dan seçildi.

Kani Beko: İzmir’den milletvekili seçilen Beko, sendikal faaliyetleriyle tanınıyor. İlk kez vekil seçilen Beko 2013’ten bu yana DİSK genel başkanlığı görevini sürdürüyordu.

Mehmet Ali Çelebi: Ergenekon davasında 41 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Çelebi, İzmir’den milletvekili oldu.

MHP

Yücel Bulut: MHP’nin parti içi muhaliflere karşı yürüttüğü dava süreçlerinde ön planda olan ve Bahçeli’nin avukatı Bulut Tokat’tan seçildi.

Haberin Devamı

Olcay Kılavuz: Ülkü Ocakları Başkanı olan Kılavuz, Mersin’den seçildi.

Saffet Sancaklı: Eski futbolcu Sancaklı, Kocaeli’nden Meclis’e girdi.

İYİ PARTİ

Aylin Cesur: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Cesur, Demirel’in memleketi Isparta’dan Meclis’e girdi.

Durmuş Yılmaz: Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz Ankara’dan seçildi.

Abdullah Ahat Andican: Eski ANAP’lı Devlet eski Bakanı Andican İstanbul’dan milletvekili oldu.

HDP

Ömer Öcalan: Abdullah Öcalan’ın yeğeni, Mehmet Öcalan’ın oğlu. Bu sefer listede yer almayan Dilek Öcalan’ın yerine Şanlıurfa’da aday gösterildi ve seçildi.

Ahmet Şık: Cumhuriyet gazetesi muhabiri Şık, İstanbul’dan seçildi. Şık adaylığını açıkladıktan sonra Cumhuriyet gazetesindeki görevinden istifa etti.

Tayip Temel: Kapatılan Azadiya Welat Gazetesi ve KHK ile kapatılan GÜN TV’nin eski Genel Yayın Yönetmeni olan Temel, Van’dan seçildi.

Remziye Tosun: Tosun, halihazırda HDP ile Binasında aşçılık yapıyor. Diyarbakır’dan seçildi.

Barış Atay: Tiyatro sanatçısı Atay memleketi Hatay’dan seçildi. Atay, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu üyesi.

Kadın vekil sayısı 105

Resmi olmayan sonuçlara göre dünkü seçim sonucunda Meclis’e 105 kadın milletvekili girdi. 26. Dönem’de kadın milletvekili sayısı 81’di. Bu sonuçla kadın milletvekili sayısı 24 arttı.

‘En’ gençler seçilemedi

En genç vekiller olarak gösterilen Ak Parti’den Elifnur Bayram, CHP’den Irmak Neriman Nebioğlu ile İsmail Hakkı Gül, HDP’den Mervan Sincar, Şevder Yandı, Ozan Özgenler, Emine Yandı, Rıdvan Öztürk, MHP’den Veli Oğuzhan Öztürk, İYİ Parti’den Merve Asa seçilemedi.

Cezaevinden Meclis’e

Resmi olmayan sonuçlara göre cezaevinden aday olan üç isim milletvekili olarak seçildi. Tutuklu CHP İstanbul Milletvekili adayı Enis Berberoğlu, HDP’nin Van adayı Cengiz Çiçek ile Hakkâri adayı Leyla Güven Meclis’e girdi.