Siyaset Mercan, Tokyo’dan Washington’a geçti

Mercan, Tokyo’dan Washington’a geçti

25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri açısından kritik önem taşıyan Washington Büyükelçiliği’ne “siyaset kökenli” bir isim atandı.

Mercan, Tokyo’dan Washington’a geçti

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi, eski AK Parti Milletvekili Hasan Murat Mercan, Washington Büyükelçiliği’ne getirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarıyla üç büyükelçi merkeze çekilirken, dört ülkeye de yeni büyükelçi atandı. Bu çerçevede, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve Dublin Büyükelçisi Levent Murat Burhan merkeze alındı. Kılıç’ın yerine Washington Büyükelçiliği’ne kaydırılan Tokyo Büyükelçisi Mercan, AK Parti’nin kurucu üyelerinde ve ilk dönem milletvekillerinden. 22. ve 23. dönem parlamentosunda AK Parti Eskişehir Milletvekili olarak yer alan Mercan, 22. Dönem’de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Güvenlik ve Savunma Asamblesi (BAB) Türk Delegasyonu Başkanı, 23. Dönem’de de TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı olarak görev yapmıştı.

Aksoy, Belgrad’a


Mercan’dan boşalan Tokyo Büyükelçiliği’ne Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Korkut Güngen atanırken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Hami Aksoy da Belgrad Büyükelçisi oldu. Türkiye’nin Dublin Büyükelçiliği’ne ise Strateji Geliştirme Başkanı Mehmet Hakan Olcay getirildi.